2018. november 29., csütörtök

Kókuszos kevert sütemény rózsasziruppal




A Közel-Kelet kedvenc szirupos, búzadarás édessége jut róla eszünkbe,
de közel sem olyan édes.
Most kókusszal és saját készítésű rózsasziruppal ízesítettem.




Rózsaszörp helyett, más szörp is választható.
Készíthetünk narancsléből vagy citromléből szirupot, azzal is finom.





Kókuszos kevert sütemény

Hozzávalók
30 x 10 x 8 cm tepsihez

3 db tojás
250 g joghurt
1 mokkáskanál só
50 g porcukor (demerara nádcukor megdarálva)
100 g tönköly búzadara 
100 g finomliszt
50 g kókuszreszelék
1 tk sütőpor
100 g olvasztott vaj (nem meleg)

szirup
0,5 dl víz
vagy
100 ml víz
2-3 db narancs/citrom leve
50 g cukor (a nádcukortól karamelles)


- A tojásokat összekevertem a joghurttal (kézzel, habverővel).
- Hozzáadtam a sót és a cukrot, összekevertem.
- A búzadarát, lisztet, kókuszreszeléket, sütőport összekevertem, 
majd hozzáforgattam az édes, tojásos joghurthoz.
- Fokozatosan belecsorgattam és elkevertem a vajat. 
- A tepsit kibéleltem sütőpapírral és belesimítottam a masszát.
- Előmelegített 170 fokos sütőben tűpróbáig sült (35 perc).
- Közben: a sziruphoz a hozzávalókat összeforraltam.
- A még forró sütemény tetejét megszurkáltam (pl. hurkapálcikával)
majd rálocsoltam a felmelegített szirupot. 
Végül megszórtam kevés kókuszreszelékkel.





Megjegyzés

- A tönköly búzadara helyett tehetjük bele az ismertebb búzadarát,
vagy akár kukoricadarát.
- Ízlés szerint készülhet több cukorral.





Szeretetrehangoltan a Facebookon,

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon-nagyon finom lehet. Szeretem a rózsaszörpöt és a kókuszt is. Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi 🌸
      és tényleg percek alatt összekeveri az ember.
      Szép hétvégét kívánok!
      Á.

      Törlés
  2. Finom lehet !!! Nekem görög citromos sütireceptem van hasonló, azt is csorgatni kell a sütés után, így abból gondolom, hogy ez is isteni lehet, mert az mennyei :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anikó 🌼
      Igen, az valamivel összetettebb.
      Van néhány bokor nagyon illatos rózsám, tudod az a régi fajta, az a "vidéki" amit nem cserélnék el semmilyen nemesítettért. Abból teszek el szirupot is, szörpöt is és mézbe is szoktam áztatni. Mennyei, ahogy írtad.
      Örömteli hétvégét, első vasárnapot kívánok Nektek!
      Á.

      Törlés