Remélem sokan ismeritek a Tarte Tatin néven híressé vált francia almatortát.
Aki mégsem, az ne késlekedjen, amennyiben szereti az édes karamelles sült almát,
vajas omlós tészta tetején :)
leírtak alapján el tudod készíteni.
A fáma szerint -mint megannyi finomság az idők során- a véletlen szüleménye.
A Tatin kisasszonyok -Caroline és Stephanie- Lamotte- Beuvron-i
fogadójában történt (ami még ma is működik) az 1880-as években.
A túlterhelt Stephani hagyományos almás pitét készült sütni,
de a vajra tett almát túl sokáig hagyta sülni.
Hogy mentse a menthetőt, egyszerűen a tetejére helyezte a tésztát
és serpenyőstől betolta a sütőbe.
A megsült süteményt tálra borítva szolgálták fel, melyet a vendégek igen lelkesen fogadtak.
A klasszikussá vált tortát csak később 1926-ban Curnonsky francia író,
a "gasztronómia hercege" indította hódító útjára.
(Mellesleg a fordított sütemény nem volt már ismeretlen, 1841-ben a királyi szakács
Marie-Antoine Careme említést tett róla.
Bár akkor még internet nem lévén, nem biztos, hogy a híre a Kisasszonyokhoz is eljutott.)
A Tarte Tatin már évekkel ezelőtt helyet kapott a mi asztalunkon,
előbb hagyományosan almával, majd más gyümölcsökkel és fűszerekkel.
Az almás, körtés, szilvás örök szerelem.
Most a szilvához, az ajándékba kapott áfonyából (köszönöm kedves Barátom!)
tettem két marékkal, a tésztát pedig még jobban leegyszerűsítettem (pl. elhagytam a tojást)
és nem nyújtottam, csak rámorzsoltam a gyümölcsök tetejére.
Szilvás áfonyás Tarte Tatin
Hozzávalók
(26 x 3 cm pite sütőforma)
tészta
250 g finomliszt
150 g vaj
1 ek cukor
1-2 csipet só
pár kanál jéghideg víz
+
21-22 szem szilva
2 marék áfonya
1 ek étkezési keményítő
20 dkg kristálycukor
tálaláshoz
görög típusú joghurt
vanília fagylalt
1) A lisztet tálba szitáltam, hozzákevertem a cukrot és a sót.
Nagy lyukú reszelőn hozzáreszeltem a hideg vajat,
majd néhány kanál jeges vízzel kevertem, összenyomkodtam a tésztát.
Hidegre, a hűtőbe tettem.
2) A sütőtálat kikentem vajjal (vékonyan) és beleszórtam a cukrot.
Betettem a bekapcsolt sütőbe és addig hagytam még a cukor megolvadt
és kezdett mézszínűvé válni.
4) A szilvákat lemosás és leszárítás után (felitattam róluk a vizet) feleztem,
beleforgattam a keményítőbe,
majd a forró cukorba rakosgattam (vigyázat forró!)
Az áfonyát a mosás, leszárítás után rászórtam a szilvára.
A tésztát kivettem a hűtőből, majd a gyümölcsökre rendeztem.
5) Az előmelegített sütőben (170 fok 25 perc) megsütöttem.
6) Kivettem a sütőből tepsistől hűlni tettem 5-7 percig.
Ekkor a tortatálat ráborítottam és egy határozott mozdulattal megfordítottam.
(Vigyázat forró!!!)
Langyosan tálaltam.
A süteményt szokás fagylalttal szervírozni.
Még a Férfiak a családomban éltek ezzel a lehetőséggel,
én egy evőkanál görög típusú joghurttal álmodtam meg.
Gazdag gyümölcsös sütemény:
ropogós tészta, zamatos lédús gyümölcsök, édes vajas karamell
+
hideg, savanykás, sűrű joghurt.
Megjegyzés
- Bátran kísérletezz másfajta lisztekkel (zabliszt, teljes kiőrlésű, rizsliszt, stb.).
- A tészta összeállításánál nem törekedtem, hogy egységes morzsává alakítsam,
sem hogy simává gyúrjam. Pont tökéletlenül lesz tökéletes.
- A gyümölcs sülés közben fortyog, kicsorog, erre gondoljunk előre,
és
- vagy bugyoláljuk a sütőformát fóliába
- vagy tegyük mindenestől egy tepsire
- vagy toljunk alá egy tepsit.
Így megkíméljük magunkat a sütő takarításától és az égett szagtól :)
Szeretetrehangoltan a Facebookon
Szeretetrehangoltan a Pinteresten
sem hogy simává gyúrjam. Pont tökéletlenül lesz tökéletes.
- A gyümölcs sülés közben fortyog, kicsorog, erre gondoljunk előre,
és
- vagy bugyoláljuk a sütőformát fóliába
- vagy tegyük mindenestől egy tepsire
- vagy toljunk alá egy tepsit.
Így megkíméljük magunkat a sütő takarításától és az égett szagtól :)
Szeretetrehangoltan a Pinteresten
Igazán ínycsiklandozó lett.... kipróbálós!
VálaszTörlésSzia teller-cake 🌸
TörlésÖrülök hogy tetszik Neked! Köszönöm szépen.