2018. július 18., szerda

Cukkinis túrógombóc fűszeres sült paradicsommártással. A fűszerekről.



Végy egy zsenge, de nagyobb cukkinit, reszeld le.
Végy hozzá fél kiló túrót, tojást, fűszereket és lisztet, sót, borsot.
Gyúrd össze, formázd kedved szerint és főzd meg lobogó, sós vízben.
Rakd fűszeres, fokhagymás sült paradicsommártásba, vagy csupán süsd pirosra kevés vajon.
Tálald friss zöld fűszerekkel és parmezánnal.




Cukkinis túrógombóc

Hozzávalók
bőséges 4 nagy adag

500 g cukkini reszelve
500 g túró
3 db tojás
2-3 gerezd fokhagyma préselve
350 g rétesliszt
100 g tönköly finomliszt

mártás
olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
3-5 nagyobb paradicsom héj nélkül
só, frissen darált bors
fűszerek (zsálya, bazsalikom)
csipetnyi őrölt fahéj a végén (vagy az elején egy darabka)
paradicsomkrém*

+ a sülthöz 
vaj

tálaláshoz
friss zsálya
bazsalikom
parmezán




- A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
A túrót tálba öntöttem és villával összetörtem.
Hozzákevertem a cukkinit, a tojásokat, belenyomtam a fokhagymát, 
sóztam, tekertem rá borsot, végül több lépésben annyi lisztet adtam hozzá, 
hogy lágy, de formázva, a formáját tartó legyen a masszám.
 Vizet forraltam és megfőztem a két falatnyi gombócokat (részletesen alul).






Sült paradicsommártás
- A paradicsomok tetejét keresztalakban bemetszettem, forrásban lévő vízbe mártottam,
így könnyedén lehúztam a héjukat.
A serpenyőben melegedő olajra tettem a fokhagymát, amint sercegni kezdett 
hozzáadtam a feldarabolt paradicsomokat.
Időnként megkeverve odasütöttem.
Fűszereztem, majd hozzáadtam a paradicsomkrémet és annyit a tészta főzővizéből 
hogy ízlésemnek megfelelő sűrűségű legyen a mártás. 




A tészta nagyobb részét a paradicsommártásba szedtem, 
kisebb részét pedig egy másik serpenyőben, vajon, pirosra sütöttem.





Megjegyzés

- A cukkinitől függ (meg persze a túrótól is),
hogy mennyi lisztet adunk hozzá.
Kevesebb csak akkor kell, ha nagyon szárazak a hozzávalók,
ha nagyon sok "lé" van, akkor kelhet több.
Maradjon lágyabb a massza, az első gombóckát amikor a vízbe engedjük,
rögtön megmutatja, elég-e a liszt. Ha egyben marad, akkor elég.

- Formázás
Az eredeti elképzelésem szerint gnocchit akartam belőle formázni,
de pár próba után nagyobb forma mellett döntöttem.
Így készítettem gombóckákat, illetve kb. fél evőkanálnyi nagyságúakat szaggattam kanállal.
Próbáld így is, úgy is és dönts ízlésed szerint. Nekünk az utóbbiak jobban tetszettek.

- Főzés
A megformázott tésztát, lobogó, sós vízbe rakom,
egyszerre kb. 10-13 darabot, majd közepesre veszem a hőt.
Ha feljön a víz tetejére, nagyságtól függően még pár perc.
Érdemes egyet kivenni, kettévágni, megnézni, esetleg megkóstolni.

- Fűszerek
Számomra a fűszerek, gyógynövények, nélkülözhetetlen nyersanyagok <3
Gyönyörűséget szereznek, megszépül tőlük a lelkem, mosolyt csalnak az arcomra.
Sokszor a fűszereim "érintése" inspirál, határozza meg milyen irányba megyek aznap,
mi kerül majd az asztalra.
A további alapanyagok megléte dönti el mit főzök, mit készítek,
hasonlattal élve, a gombhoz keresem meg a kabátot.
Most a zsálya, bazsalikom.
Remek együtt, de figyelni kell az egyensúlyra.
A zsálya ne nyomja el a bazsalikomot, csak a háttérben bújjon meg.
Oh, és ne idegenkedj a fahéjtól, de tényleg csak csipetnyi kell belőle.
(Más paradicsomos ételeknél is megpróbálhatod.)
A fűszerezésnél fontos még, hogy mikor, mennyit, mihez adjunk.
Én szinte mindig a frissre helyezem a hangsúlyt: frissen, nyersen!
Tehát, tálalásnál mi kerül az étel tetejére vagy bele.
Frissen szedem és rátépkedem, összevágom.
A többit ennek rendelem alá.
Most a tésztához csak fokhagymát adtam,
a paradicsomnál is a sült paradicsom ízét szerettem volna hangsúlyozni,
így a fokhagymán túl, 2-3 levél zsálya került bele és
 a bazsalikom virágzó részéből egy teáskanálnyit morzsoltam hozzá.
Ha nincs zsálya, v. bazsalikom, csomó más fűszerrel is varázsolhatunk,
egy a lényeg: az összhatás.
A harmónia <3
Mit javaslok (csak azt írom, ami van nekem a kertben és használom)
szurokfű (oregánó), kakukkfű, citromfű, citromverbéna, zeller, petrezselyem,
csombor (borsika, borsfű), snidling, babér, rozmaring.
Ezek közül válasszunk, egyet, kettőt.

- Paradicsomkrém




Paradicsombefőzés idején nem csak paradicsomlétparadicsom ivólét
készítek, hanem különféle tésztaszószokat, fűszeres mártásokat,
sűrített paradicsomot, sült paradicsomot.
Teszek el paradicsomot egészben és természetesen lecsót és töltött paprika alapot.
Ezek nagy részéről van írás a blogon.
A most felhasznált sült paradicsomkrémről még nincs.
A lényege, hogy a paradicsomot kókuszvajon megsütöm,
a nedvesség nagy részét elpárologtatom.
Forrón üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Többféle fűszerezéssel szoktam készíteni.
Az így eltett krémet, télen "fűszerként" használom.
A kókuszvaj helyett használhatunk más zsiradékot pl. olívaolajat.
 Oxidációnak ellenálló olajat érdemes választani,
nehogy megavasodjon és tönkre menjen a munkánk gyümölcse.








Szeretetrehangoltan a Facebookon 🍅


*


A kertben zsályákat fotóztam




Oregánó virág, a háttérben zsálya.











2 megjegyzés:

  1. Ha hallottad volna, hogy mekkorát nyeltem a poszt végén, nagyot nevettél volna! Ölellek Mági néni, köszönöm (a receptet)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Ojni 🌸 Hajnalka Cserháti 💕
      Most nevettem 😉 köszönöm szépen, mindig boldog vagyok ha irsz!
      Örömmel (a receptet).
      Neked is nagy ölelés!

      Törlés