2017. augusztus 9., szerda

Fűszeres zebraparadicsom-szósz, akár télire tartósítószer nélkül





Nem szégyellem bevallani,
mint sok családnál, nálunk is van mindig egy üveg ketchup a hűtőben.
Ahol gyermek van, ott ketchup is van.
Viszont nem mindegy, hogy milyen ketchup.
A családom véleménye szerint a Heinz a legjobb, 
illetve még egy jöhet szóba a dm bio terméke.
Ez azonban nem akadályoz meg, hogy saját fűszeres paradicsomszószt készítsek.
Most egy igazi különlegeset alkottam, zöld színű zebra paradicsomból.
Ez a fajta paradicsom nagyon vékony héjú, lédús, citrusos aromájú.






Egyszerű recept, amely könnyen követhető és nem fog csalódást okozni.






Fűszeres zebraparadicsom-szósz


Hozzávalók
1 kg paradicsom (bruttó)
3 ek olaj (aldi olíva)
1 kisebb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db kisebb chili
8 db szegfűszeg
1 kisebb rúd fahéj
1 tk méz (repceméz)
bio citrom héja és leve





1) A paradicsomok tetejét bemetszettem keresztirányba, majd leöntöttem forró vízzel.
Lehúztam a héjukat, majd egészben hagyva, fazékban felforraltam. 
Hagytam, hogy langyosra hűljön. 
(A paradicsom leve és húsa így különvált,
csak a húsát használtam fel a szószhoz, a levét megittam.)
2) A hagymákat megtisztítottam, tessék-lássék összedaraboltam.
3) Serpenyőbe öntöttem az olajat, rádobtam a hagymákat, rá a 8 db szegfűszeget, 
a fahéjrudat, majd a chiliket. Illatosra forrósítottam.
A paradicsom(hús)okat rápakoltam, majd ízlés szerint összesütöttem.
4) A 8 db szegfűszeget, a fahéjrudat kiszedtem, a többit pedig krémesre turmixoltam botmixerrel.
Újra összeforraltam, sóztam és hozzáadtam a mézet.
Reszeltem bele a citrom héjából és adtam hozzá a levéből.
(A sót, mézet, citromhéjat és citromlét ízlés szerint kóstolással adjuk hozzá.
Mindig tiszta kanállal kóstoljunk.)
5) A befőzés szabályai szerint előkészített üvegekbe töltöttem és 
száraz dunsztban hagytam kihűlni.


Képekkel








Felbontás után hűtőben, hűtve tároljuk, 1 héten belül elfogyasztjuk.






Megjegyzés
Az olajjal későbbre készített élelmeket ajánlatos 6 hónapon belül elfogyasztani.
Az olaj avasodhat, csökkenhet az ízélmény :)

A befőzés előkészítéséről itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
Zöld zebraparadicsomból készült lekvár receptje itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/09/citrusos-paradicsomlekvar-zebra.html









repceméz
chili a kertben




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése