Nem szégyellem bevallani,
mint sok családnál, nálunk is van mindig egy üveg ketchup a hűtőben.
mint sok családnál, nálunk is van mindig egy üveg ketchup a hűtőben.
Ahol gyermek van, ott ketchup is van.
Viszont nem mindegy, hogy milyen ketchup.
Viszont nem mindegy, hogy milyen ketchup.
A családom véleménye szerint a Heinz a legjobb,
illetve még egy jöhet szóba a dm bio terméke.
Ez azonban nem akadályoz meg, hogy saját fűszeres paradicsomszószt készítsek.
Most egy igazi különlegeset alkottam, zöld színű zebra paradicsomból.
Egyszerű recept, amely könnyen követhető és nem fog csalódást okozni.
Fűszeres zebraparadicsom-szósz
Hozzávalók
1 kg paradicsom (bruttó)
3 ek olaj (aldi olíva)
1 kisebb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db kisebb chili
8 db szegfűszeg
1 kisebb rúd fahéj
só
1 tk méz (repceméz)
1) A paradicsomok tetejét bemetszettem keresztirányba, majd leöntöttem forró vízzel.
Lehúztam a héjukat, majd egészben hagyva, fazékban felforraltam.
Hagytam, hogy langyosra hűljön.
(A paradicsom leve és húsa így különvált,
csak a húsát használtam fel a szószhoz, a levét megittam.)
csak a húsát használtam fel a szószhoz, a levét megittam.)
2) A hagymákat megtisztítottam, tessék-lássék összedaraboltam.
3) Serpenyőbe öntöttem az olajat, rádobtam a hagymákat, rá a 8 db szegfűszeget,
a fahéjrudat, majd a chiliket. Illatosra forrósítottam.
A paradicsom(hús)okat rápakoltam, majd ízlés szerint összesütöttem.
4) A 8 db szegfűszeget, a fahéjrudat kiszedtem, a többit pedig krémesre turmixoltam botmixerrel.
Újra összeforraltam, sóztam és hozzáadtam a mézet.
Reszeltem bele a citrom héjából és adtam hozzá a levéből.
(A sót, mézet, citromhéjat és citromlét ízlés szerint kóstolással adjuk hozzá.
Mindig tiszta kanállal kóstoljunk.)
Reszeltem bele a citrom héjából és adtam hozzá a levéből.
(A sót, mézet, citromhéjat és citromlét ízlés szerint kóstolással adjuk hozzá.
Mindig tiszta kanállal kóstoljunk.)
5) A befőzés szabályai szerint előkészített üvegekbe töltöttem és
Megjegyzés
Az olajjal későbbre készített élelmeket ajánlatos 6 hónapon belül elfogyasztani.
Az olaj avasodhat, csökkenhet az ízélmény :)
A befőzés előkészítéséről itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
A befőzés előkészítéséről itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
Zöld zebraparadicsomból készült lekvár receptje itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/09/citrusos-paradicsomlekvar-zebra.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/09/citrusos-paradicsomlekvar-zebra.html
repceméz |
chili a kertben |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése