Follow by Email

2016. április 7., csütörtök

Újhagyma(szár) krémleves




Krémleves abból, amit más eldobott.




A piacon szerdán délelőtt, újhagymát vettem termelőtől.
Ez a termelő, csak újhagymát árult. 
A saját maga ültetett, nevelt, gondozott, felszedett hagymáját. 
Harsogóan friss, üde az egész, 130 forint egy köteg.
Miközben álltam a sorban, előttem öten, szintén vásároltak. 
Egy vevő kivételével, mindenki más levágatta a szárát és otthagyta.
Tőlem is kérdezte az árus, mit tegyen.
A válaszom, rövid volt "nem" de kiérződhetett belőle a döbbenet, 
mert azonnal egy egész zsáknyit kínált nekem.
Egy zsáknyit nem kértem, de még két köteg szárát örömmel elfogadtam.

Adtam a barátnőmnek belőle, a többit összevágtam, 
kiegészítettem 3 nagyobb burgonyával és tartalmas ebéd kerekedett belőle.




Újhagyma krémleves

Hozzávalók
2 - 2,5 nagy csokor újhagyma szára
3 nagyobb szem krumpli
2 + 1 ek vaj
frissen őrölt bors

tálaláshoz
pirítós már szikkadt házi kenyérből
frissen sült tönkölybuci
 sajt reszelni
reszelt citromhéj (bio)

A hagyma szárát mosás, szárítás után összevágtam.
A krumplit megtisztítottam és legyalultam.
A 2 ek vajat megolvasztottam, rádobtam a krumplit és megdinszteltem.
Ráraktam a hagyma szárát és pár percig kevergetve tovább dinszteltem.
Felöntöttem vízzel, előbb csak annyival ami ellepte és felforraltam. 
Majd öntöttem rá még kb. ugyanannyit. Sóztam és készre főztem.
Botmixerrel rusztikusra turmixoltam. 
Hozzákevertem az egy evőkanál hideg vajat és tekertemre borsot.

Nem tettem bele sem tejszínt, sem joghurtot, semmit csak a hideg vajat a végén. 
A hideg vajtól selymes, krémes lesz.




Mindenki máshogy fogyasztotta.
A férjem a pirítósra sajtot reszelt és úgy merte rá a levest, tekert még rá borsot.
A vendégünk a frissen sült még langyos tönköly bucit törte hozzá.
Én friss reszelt citromhéjjal szeretem és ropogós pirítóssal.








A kertben :)


Keleti hunyor - nem ehető!

2 megjegyzés: