Legyen könnyű, légies, foszlós, sós, szendvicsnek.
Ja és mákot szórjak rá, egész mákot.
Ez volt a kérés.
Mi sem egyszerűbb :)
"jó" kalácstésztát állítottam össze, cukor nélkül és bucinak formáztam.
Tönkölyliszttel készítettem, tejjel dagasztottam, tettem a tésztába tojást és sok vajat.
Élesztőt és picike mézet, persze sót.
Hagytam duplájára kelni, majd megformáztam és újra kelesztettem.
Minden elvárásnak megfelelő lett :)
Foszlós vajas buci
Hozzávalók
300 g tönkölyliszt (finom kiőrlésű)
250 g rétesliszt
250 g langyos tej
25 g friss élesztő
1 tk méz
1 egész tojás
1 tojássárgája
1 1/2 tk só
100 g olvasztott vaj
tetejére
1 db tojás fehérje
egész mák
- A kétféle lisztet tálba szitáltam, elkevertem a sóval és a
közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel.
Beleöntöttem a langyos tejet és belemorzsoltam az élesztő.
Hozzáadtam a mézet és fakanállal elkevertem, kevés lisztet is kevertem hozzá.
Hagytam, hogy felhabosodjon az élesztő (5-10 perc).
- Hozzáadtam a tojást és a tojássárgáját, elkevertem, majd összeállítottam a tésztát.
(Géppel folytattam a munkát, de kézzel sem nehéz, csak időigényesebb.)
Amikor már elvált az edényfalától a tészta, több részletben
hozzáadtam az olvadt -nem meleg- vajat.
(2-3 kanalanként adagoltam, mindig akkor a következőt, amikor az előzőt már beledolgozta a gép.)
Enyhén lisztezett felületre borítottam, átdolgoztam/áthajtogattam
a kezeimmel és cipóvá alakítottam.
Ráborítottam/letakartam a dagasztótállal és hagytam duplájára kelni (20 fok 1,5 óra).
- A kerek tepsimet (22 cm átmérőjű) vajjal kikentem és enyhén behintettem liszttel,
ebben fogom majd sütni. (Persze másban is lehet.)
A megkelt tésztát sugárirányba 8-felé vágtam és egyenként cipókat (zsömléket)
gömbölyítettem belőle.
Belerakosgattam a tepsibe.
Megkentem a félretett tojásfehérjével és bőségesen megszórtam a mákkal.
Leborítottam egy nagyobb/magasabb fedővel és hagytam hogy újra jól megkeljen (35 perc).
(Arra figyeljünk, hogy legyen helyük nőni a buciknak, ne érjen hozzá a fedő vagy edény,
vagy egyszerűen takarjuk le egy vászonnal.)
- A sütőt előmelegítettem 190 fokra és 22 percre állítottam az órát.
Ennyi elég is volt nekik (minden sütő más, lehet eltérés!),
a sütőt elzártam, az ajtót résnyire nyitottam és bent hagytam még 10 percig.
A tepsiben hagytam kihűlni.
A kertünkben,
virágzik a Rododendron :)
Guszta, guszta, kedvet kaptam hozzá! :-)
VálaszTörlésKavics :)
Törlésköszönöm.
Tökéletes!!! Minden kívánalomnak megfelelő :)
VálaszTörlésDrága Vicuska <3
Törlésnagyon köszönöm Neked!