2016. április 4., hétfő

Túrótorta pitypanggal. Pitypangos receptgyűjteményem.




Bársonyos, krémes, remegős túrótorta, amit mindannyian szeretünk.
A kertet elborítja a pitypang, így a pitypang szirmaival díszítettem tálaláskor.




A pitypang ehető virág (bimbó, levél, szár, gyökér),
számos életünket támogató gyógyhatással bír,
érdemes naponta beiktatni az étrendünkbe.
Együk frissen, most amikor terem, együk nyersen a bimbóját, virágját, levelét.




Túrótorta pitypanggal





Hozzávalók

tészta
200 g liszt
30 g porcukor (más cukor)
130 g vaj
csipetnyi só
2 ek hideg víz
1 tk almaecet

töltelék
500 g túró
500 g tejföl
200 g tejszín
2 db tojás
1/2 rúd vanília magjai
100 g cukor
2 csipetnyi só (himalája)
50 g étkezési keményítő

 1) Elkészítettem a tésztát. Aprítógéppel dolgoztam*, de lehet kézzel is.
A lisztet összekevertem a cukorral és sóval, majd összemorzsoltam a hideg felkockázott vajjal.
A munkapultot áttöröltem egy nedves ruhával és ráfeszítettem egy kb 40 centis folpack fóliát.
 Ráöntöttem a morzsát. Az ecetet elkevertem a vízzel és a tésztamorzsa közepébe öntöttem.
Gyors mozdulatokkal az ujjaimmal összeállítottam a tésztát. 
Beletekertem a fóliába és 20 percre hűtőbe tettem.
2) Bekapcsoltam a sütőt 170 fokra (légkeverés).
A kapcsos tortaformát vékonyan kikentem vajjal (a vajas papíron maradt zsiradék elegendő,
 egyszerűen a papírral áttörlöm), majd behintettem liszttel.
3) A tésztát kivettem a hűtőből, kifeszítettem a fóliát amiben volt, és a fólián,
vékony kerek lappá nyújtottam.
A fóliával emeltem át, kibéleltem vele a tortasütőt, úgy hogy lett 2-3 cm-es pereme.
 A tészta alját villával sűrűn megszurkáltam (így elősütésnél nem púposodik fel).
Betettem a forró sütőbe és 10 perc alatt elősütöttem.
4) Elkészítettem a tölteléket, botmixerrel dolgoztam.
A túrót, a folyékony habtejszínt, tojásokat, cukrot, sót, keményítőt és a vanília 
kikapart magjait összedolgoztam a botmixerrel, egészen krémesre.
Fakanállal hozzáforgattam a tejfölt.
A  -közben-  megsült tésztára öntöttem.
Beraktam a forró sütőbe, a hőmérsékletet pedig visszavettem 165 fokra, maradt a légkeverés.
A sütés kezdetén a torta fölé egy arasznyira, becsúsztattam egy nagy tepsit, 
hogy a teteje ne piruljon túl. (Ez igazán költséghatékony megoldás.)
45 perc (+ / - sütőtől függ) alatt sült meg. 
Ekkor elzártam a hőt, a sütőajtót résnyire nyitottam és még 15 percig bent hagytam a sült tortát.
Majd kivettem és hagytam langyosra hűlni. 
A kihűlt sütemény körül meglazítottam a tortaformát és levettem róla.
(Esetleg egy vékony pengéjű kést húzzunk körbe a széle körül, ellenőrizzük,
hogy a torta nem ragadt a sütőbe.)





*Szeretem aprítógéppel eldolgozni a vajat a liszttel, mert gyorsan kész, 
a gép nem olvasztja meg a vajat, a meleg kezemtől előbb puhulna, 
és ebben az esetben a hideg összedolgozás a cél.









Megjegyzés

Előfordulhat, hogy a túrótortánk teteje megreped, de emiatt nem kell aggódni, 
az élvezetén mit sem változtat. Feltehetően hirtelen kapott nagyobb hőt / gyorsan nőt.
Szintén nem kell aggódni, ha a hűlés során veszít a magasságából.



 


Alternatívák a tésztára :)
- A tésztát készíthetjük vékonyabbra, ekkor a hozzávalók: 
150 g liszt, 30 g porcukor, 100 g vaj, csipetnyi só, 1/2 tk almaecet, 1 ek hideg víz.
- Teljes kiőrlésű liszttel a hozzávalók:
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 30 g porcukor, 100 g vaj, csipetnyi só, 
1 tk almaecet, 2 ek hideg víz.
- Kekszmorzsa: 200 g kekszmorzsa, 20 g vaj.
- Kakaós tészta: bármelyik tésztát variálhatjuk kakaóporral. 
Amennyiben 1 ek kakaóport adunk hozzá pluszban, nem kell változtatni a többi hozzávalón.
Ha ettől többet, akkor számoljuk le a lisztből.


 


Számos pitypangos ötlet a blogon, pl.
- Ehető virágok. Pitypangos limonádé.
 http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/az-eheto-viragok-pitypang-limonade.html
- Pitypangos víz
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/04/pitypangos-viz.html
- Pitypang, mint gyógynövény. Pitypangos turmix.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/gyermeklancfu-alma-banan-turmix.html
- Mire jó a gyermekláncfű. Pitypangos méz.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangos-akacmez-mire-jo-gyermeklancfu.html
 - Fűszeres pácolt pitypangbimbó
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/04/pacolt-retek.html
- Pitypangszirup
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangszirup.html
- Pitypangzselé, almával, tartósítószer nélkül
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangzsele-hagyomanyos-skandinav.html
- Pitypangos almalekvár tartósítószer nélkül
Pitypangos virágzsömlék
- Pitypangos tojásrántotta








A kertben :)


Jó szomszédok: pitypang, tyúkhúr, zamatos turbolya, árvacsalán, mind ehető :)


Pitypang és pásztortáska

A pásztortáska/Capsella bursa pastoris, is ehető és gyógynövény.
A tőrózsái ropogósak, nyersen keverjük salátába, de ízesíthetünk vele, 
leveseket és sült zöldségeket.
A magjaival borsot, mustárt helyettesíthetünk vagy kiegészíthetünk.
Teája vérzéscsillapító, menstruáció, orrvérzés esetén.
A "szegények orvossága"-ként is említik.
Forrás: Ehető vadnövények c. könyv



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése