2016. április 21., csütörtök

Tejszínes vajas tészta spárgával





Megjelent a piacon a spárga, de a szezon kezdetének köszönhetően még borsos az ára.
Így bármilyen finom is nyersen  -vagy egy kis vajon/ghín/olajon megfordítva magában,
vagy valamilyen házi szószba mártogatva, vagy csőben sütve, vagy diómorzsával megszórva-  
arra még várni kell, hogy többet vegyek belőle. 
Az egy köteggel amit a kosaramba tettem, ügyesen akartam gazdálkodni, 
ezért teljes kiőrlésű durumbúzából készült tésztával tálaltam.




A sós vízben kifőzött tésztát vajban forgattam meg, 
a spárgát szintén és forró tejszínnel öntöttem nyakon.
A frissen őrölt borson kívül csak frissen reszelt szerecsendióval ízesítettem.




 Tejszínes vajas tészta spárgával

Hozzávalók
1 köteg zöld spárga
1/2 kg "cornetti rigati" tészta
10 dkg teavaj
2 dl habtejszín
só (himalája)
bors frissen őrölve
szerecsendió frissen őrölve
 tálaláshoz
parmezán, más sajt






- A teljes kiőrlésű tésztát gyöngyöző sós vízben fogkeményre főztem.
Közben:
- A spárgát megmostam, leszárítottam és feldaraboltam.
Először letörtem a végét, ahol engedte. 
(A végeket eltettem a fagyasztóba, 
majd a következő alkalommal kiegészítve krémleves lesz belőle.)



 


Másodszor, levágtam a spárga sípjait, ezt félretettem, nyersen teszem a végén hozzá.
A középső nagyobb részt centis darabokra metéltem.
- Serpenyőben 3 dkg vajat megolvasztottam.
Rádobtam az apróra metélt spárgát és 2 percig forgattam a sercegő vajban.
Ráöntöttem a tejszínt, hagytam hogy buggyanjon egyet és elzártam a tüzet, fedőt tettem rá.
- A megfőtt tésztáról leöntöttem a vizet, 2 dl félretettem belőle 
(mindig így teszek, ha szükséges a mártáshoz, legyen.)
- A maradék vajat rádobtam a tésztára és elkevertem vele.
- A tejszínes spárgát is ráöntöttem, két villával alaposan összeforgattam, 
végül rádobtam a nyers spárga csúcsokat a gőzölgő tésztára, majd rátettem a fedőt.
Meggyújtottam az asztalon a mécsest és tálaltam az ebédet.
A többiek sajtot reszeltek a tetejére.








A kertünkben, 
virágzik az almafa :)








2 megjegyzés:

  1. Sok évvel ezelőtt ettem spárgakrémlevest, nagyon nem ízlett. Azóta nem kerestem a találkozást a spárgával, de ez olyan gusztusos,hogyha látok spárgát elkészítem.:)
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsi :)
      bízom benne, hogy elnyeri tetszésed!

      Törlés