2015. október 7., szerda

Petrezselyemgyökér krémleves



Mindenki ismeri a petrezselyemgyökeret?
Vajon ki az aki többre is használja, mint a  húsleves kellékeként?
Vajon ki az aki mást is mer(szokott) belőle készíteni?

Nagyon szeretem az illatos, fűszeres, édeskés ízét.
Megsütöm vajon (karikára vagy hosszú szeletekre vágva).
Rágcsálom nyersen, reszelem salátába.
Készítek vele pürét.
Kerül zöldséges rakottasba.
Készítek belőle szendvicskrémet.
Sőt, süteménybe is próbáltam már.
Gyakran krémlevest készítek belőle, gazdagon vagy szegényebben.
Most szegényebben.




Tettem hozzá pár szem krumplit és 3 gerezd fokhagymát.
Olajon kissé megpirítottam, majd felöntöttem vízzel és puhára főztem.
Sóztam és teljesen krémesre turmixoltam (botmixerrel).
Tálaláskor bőségesen megszórtuk frissen aprított petrezselyemlevéllel.


 Petrezselyemgyökér krémleves


Hozzávalók
1/2 kg petrezselyemgyökér
1/4 kg krumpli
3 gerezd fokhagyma
3 ek olaj




Amikor gazdagon készítem, akkor kerül bele tejszín, vagy tejföl, esetleg joghurt vagy mascarpone.
A tálaláskor reszelt sajt, pirítós, vagy a húsevőknek ropogós baconfalatkák. 






4 megjegyzés:

  1. pl. én.
    ismerem a krémlevest is,
    és nagyon szeretjük sülve is köretként, vagy csak úgy,
    jöhet salátába (nemcsak waldorf saláta)
    mind amit mondasz
    jó, nyersen még nem ettem, és süteménybe sem tettem
    de vagyunk azért páran szerintem, akik nem csak levesbe főzik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Katalin,
      igen vagyunk páran, pl. Téged biztosra vettelek volna :)
      Köszönöm a megerősítést ♥

      Törlés
  2. Hm, én nem nagyon szeretem, még a levesben is csak néha eszem meg, de ez olyan szép, és ahogy írtál róla... Egyszer biztos kipróbálom. :)
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erzsi,
      nagyon köszönöm kedves szavaid :)
      Ilyenkor szeptemberben, októberben (amikor felszedik/felszedjük), roppanós, lédús, édes, még nem szálkás, érdemes próbát tenni.

      Törlés