"Csak egy kis kekszet"- válaszoltam a Férjem kérdésére.
Kenyeret sütöttem, betettem a hideg nem előmelegített sütőbe.
30 perc. Ennyi kell nekik, hogy ropogós héjú, illatos cipócskákká süljenek.
Ennyi idő bőven elég, hogy masszává keverjem a hozzávalókat és
kis kerek golyókat formázzak belőle.
Előtte is és azóta is készítettem más variációkat zabkekszre.
Íme most kettő, ha akarod változtass rajta Te is.
Cserélheted a vajat, kókuszvajra.
A mézet cukorra, vagy a cukrot még több cukorra (ez nagyon nem édes).
Tehetsz bele tört diót, vagy más olajos magot.
Az édes ízt erősítheted aszalt gyümölcsökkel.
Ízlésed szerint fűszerezheted: fahéj, kardamom, vanília, szegfűszeg,
szerecsendió, chili, bármi jó ami eszedbe jut.
Mézes kakaós zabkeksz
16 db
100 g vaj
50 g kakaópor (20 % holland)
késhegynyi só
1 mk szódabikarbóna
50 g méz (repce)
125 g zabpehely (aprószemű v. apróra tört)
1 db tojás
Kókuszos 2. variáció
18 db
100 g vaj
50 g kakaópor
késhegynyi só
1 mk szódabikarbóna
50 g cukor (nádcukor)
100 g zabpehely (apróra tört)
50 g kókuszreszelék
1 db tojás
A vajat megolvasztottam (nem forróra, csak olvadtra),
habverővel belekevertem a kakaóport, majd a mézet(cukrot),
végül az egy darab (előre külön tálkába felütött) tojást.
A sót, szódabikarbónát összekevertem a zabpehellyel(kókuszreszelékkel).
Beleforgattam a kakaós, vajas masszába.
Sütőpapírt borítottam a tepsire.
Kanál és az ujjaim segítségével 16(18) golyót formáztam belőle.
Tepsire rakosgattam.
165 fokon (légkeverés) 10 perc alatt sütöttem meg.
Fogyasztáskor a cseppet sem édes kekszekre, illatos fűszeres mézet csorgattunk.
Próbálj ki!!! Próbálj ki!!! kiabálják nekem ezek a kekszecskék :-) és ki vagyok én, hogy ellenáljak ? megsütöm :-)
VálaszTörlésfenci :)
TörlésEgészségedre.
Már meg is sütöttük, kóstoltuk, dupla adag cukorral pont jó... még mindig a kakaó dominál az ízben.
VálaszTörlésÉn viszont egy evőkanálnyi adagot kilapítottam, hogy tényleg keksz legyen.
Aranyalma :)
TörlésNagyon örülök, hogy formáltad a receptet (erre vágytam).
Igen lapítva más, és akkor is ha kevesebb vagy több ideig sütjük.
Köszönöm,
Mági
Hűlt helye van:))) Pont jól jött a tárkonyos raguleves után, nem is csináltam meg a mákos tésztát(általában az szokott utána következni).
TörlésAkkor zártam el a sütőt a csavart bagettjeim alatt mielőtt leültem a gép elé, pont kapóra jött.
Még sosem sütöttem kekszet, de ahogy a kislányunk cseperedik egyre jobban beleveti magát a főzés rejtelmeibe (dec-ben lesz 3) és egyre több olyan recept kell amibe ő is bele tud nyúlni. Kenyértésztát már remekül dagaszt a kis drága:) , egy kis sütésre bármikor kapható, teljesen felvillanyozza, kenterbe ver bármilyen játékot, ezért gyorsan gyűjtöttem még pár variációt, ma megyünk és felvásároljuk a tejboltban a vajat:)
Még annyi, hogy találtam fehérlisztes verziókat is, de én csak a kenyérlángost és a pizzát sütöm fehér lisztből. Szerinted mennyire vinné el az ízét a teljeskiőrlésű liszt (tönykölyt vagy grahamet szoktam használni) vagy csak simán helyettesítsem zabliszttel?
TörlésVálaszod köszönöm!
Melinda
Szia Melinda és kedves "Kislányod" <3
TörlésCsodásak vagytok! Az egyik legjobb dolog a világon együtt alkotni a gyermekeinkkel, remekművek születnek így :)
Nagyon szeretem a teljes kiőrlésű liszteket (főleg a tönkölynek van csodás íze) a süteményekben is. Napi szinten használom. Általában 30-40 %-ban gondolkodás nélkül cserélem. A teljes kiőrlésűek töményebbek, ezt tudjuk. Lazíthatjuk a szódabikarbónával v. sütőporral (foszfátmentes) vagy őrölt magokkal (dió, mandula, kókusz, mogyoró, mák, stb.), reszelt zöldségekkel/gyümölcsökkel (répa, cékla, cukkini, sütőtök, alma, körte, stb.). Amikor a recept úgyis tartalmaz ezek közül valamit, akkor igen, cserélném zabliszttel. Konkrét pl. is írhatsz, ötletelhetünk/alkothatunk együtt :)
Szép napokat Nektek!
Mági
Csodálatosan néznek ki! Kipróbálásra valók sorába álltak! :) Köszönöm! :)
VálaszTörlésKedves Szera :)
Törlésköszönöm szépen, minden jót!
Mági
Miért is érzek késztetést azonnal a keksz készítésre?? :-)))
VálaszTörlés:) szia,
Törlésköszönöm.
Kekszsüthetnékem volt, hol máshol keresgéltem volna, mint nálad. :-)
VálaszTörlésHogy ezt a finomságot eddig hogy nem fedeztem fel?! Pedig annyiszor átforgattam már a tartalomjegyzéked!
Az első adag már sehol sincs, kókusszal, kókuszvirágcukorral készült. A másodikba reszeltem kis hokkaido tököt ,és a cukor mellé kapott "sütőtök fűszert" is. Még sül, így az ízéről nem tudok beszámolni, de az illata csodás. :-)
Drága Csipkerózsa 🌺🌱🌺
Törlésde jó hogy erre jártál! Kedves szavaid az Égig emelnek, köszönöm szépen!
A blogírásban a legnagyobb öröm, ha egy ötlet megvalósul, főleg ha önálló életre kel. Az őszi átalakulása biztosan mennyei, remek ötlet!
Szép őszt Nektek!
Á.
13 órakor kitaláltam 13.09 kor már a sütőben sült. Már kész is! Millió hála a receptért💜🙏
VálaszTörlésV
Kedves Vikóc 🌻🌱
TörlésEgészségetekre! Köszönöm a bizalmat.
Mági