2015. október 16., péntek

Savanyú sós chilikrém, nyersen, tartósítószer nélkül




Az emberek egyik része ki nem állhatja az erős ízt, sőt már a csípőset is kerüli.
Az emberek másik része pedig bolondul érte. Főleg a férfiak, de vagyunk nők is kevesen.
Nyilvánvaló, hogy én szeretem, sőt rajongok érte. 
Számomra:
- chilit termeszteni = a hálával,
- chiliből készíteni = a kreativitással,
- chilit enni = az önismerettel.





Ez a házi csípős szósz, krémes, sós-savanyú.
Hidegen készítettem, tartósítószer maga a só és ecet.
Gyors és egyszerű.

A chilin, són és eceten kívül nem kell más hozzá csak aprítógép.
(Meg kesztyű.)

Savanyú sós chilikrém

Hozzávalók
500 g Jalapeno
1 db Carolina Reaper
2,5 dl almaecet (házi)
2 ek tengerisó
1 ek nádcukor
(késhegynyi borkén*)

A paprikákat megmostam és a zöld szárukat/végüket kivágtam
(az ere és a magok benne maradtak).
Aprítógéppel összedaráltam.
Rászórtam a cukrot és sót, rálocsoltam az ecetet, összekevertem és hagytam 24 órán át állni.
Ezt követően kerül üvegbe, de ekkor több választásunk van.
1) Úgy ahogy van üvegekbe töltjük.
2) Az egészet krémesre turmixolhatjuk (ezt már botmixerrel), majd üvegekbe töltjük.
3) A csípős léből leszűrünk 1-2 decit (Hot sauce), majd a többit krémesre turmixoljuk
 és külön-külön üvegbe töltjük.
(A képeken az utóbbi megoldás látható.)





Hűtve/hidegen tárolom.
* Amennyiben nagyobb mennyiséget teszünk el, keverjünk hozzá egy csipetnyi borként.


Megjegyzés
Vigyázzunk a chili nagyon erős. A feldolgozás alatt bőrirritációt okozhat.
Használjunk gumikesztyűt.
Vigyázzunk, hogy közben ne érintsünk a kesztyűs kezünkkel sem mást.
Belélegzése izgathatja a nyálkahártyát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése