2014. november 13., csütörtök

Köménymagos rozsos stangli



A facebookon ajánlottam a gyermekkori élményeim alapján készített vajaskiflit,
Ajánlottam, mert én is azt terveztem sütni. 
Az idő viszont közbeszólt, kevesebb volt mint gondoltam, így változtattam a terven. 
A kifli (stangli lett) maradt, csak más összeállításban készítettem, ami elkészült rövidebb idő alatt.
A tésztába teljes kiőrlésű rozsliszt került és jó sok köménymag.


 


Köménymagos rozsos stangli

 Hozzávalók
350 g  + 3 ek finomliszt
100 g rozsliszt
50 g rétesliszt
10 g köménymag + a tetejére
1 tk só
25 g friss élesztő
150 g víz
200 g joghurt
50 g olaj


tetejére
köménymag
nagy szemű só

 A liszteket tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, köménymagot, 
az egészet összekevertem/fellazítottam a kezemmel.
Közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel és belemértem a folyadékokat
 (csapból folyó tisztított víz, hűtőből előbb kivett házi joghurt).
Belemorzsoltam a friss élesztőt, kissé elkevertem. 
Vártam keveset, hogy megmozduljon az élesztő, majd összekevertem az egészet, 
végül hozzáadtam az olajat.
10 perc elteltével lisztezett felületre borítottam és alaposan összedolgoztam a tésztát.
Újabb 15 perc elteltével átdagasztottam, formáztam és újabb pihenés következett.
15 perc elteltével újra megismételtem, majd lisztezett tepsire tettem és betettem a állandó hőmérsékletű, huzat mentes sütőbe. Duplájára kelesztettem.
(A tésztát a pihentetés alatt mindig letakartam.)
Kezeimmel, rányomtam a megkelt cipóra és átlósan vágva 8 felé osztottam. 
Egyenként oválisra nyújtottam, majd feltekertem stanglinak (a szélesebbik szélén hajtottam egyet,
az ujjaimmal szorosan lenyomkodtam, majd tovább, tovább).
Tepsire sorakoztattam, lespricceltem vízzel, megszórtam köménymaggal, párat nagy szemű sóval.
Betettem, a továbbra is hideg, de egyenletes hőmérsékletű, huzat mentes sütőbe
és közel duplájára kelesztettem.
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra (a stanglik bent maradtak). 25 perc alatt sültek meg.
Végül lespricceltem újra vízzel (hogy kissé fényesek legyenek), 
a sütőajtaját pár centire nyitva hagytam, majd 3 perc múlva a hőt elzártam, a stanglikat meg kivettem.

Nagyon finom vékony, ropogós héjú ízletes stanglik :)
Ezt a tésztát formáztam már zsömlének, kiflinek, sőt úgyis szoktam,
hogy a tetejét bemetszem, mint a bagettnek.
A rozsliszt mennyiségével is szoktam variálni,
pl. 150 grammra emelem a rozslisztet, a réteslisztet pedig elhagyom.
Más magokat is teszek bele, pl. egész mák, szezámmag, lenmag, ez tényleg csak ízlés dolga.


...a képek másnap készültek...


Aki süt az tudja, hogy liszt-folyadék mennyiségében mindig lehet kevés eltérés.
Ez lisztre és egyéb körülményekre válogatja :)
Ennél a receptnél különösen fontos ezt szem előtt tartani, 
hisz a teljes kiőrlésű rozslisztek nagyon különbözőek, ráadásul kicsit ragadósabbak. 
A megadott mennyiségeket érdemes tálba rakni, majd szükség szerint kerüljön még hozzá liszt,
 nekem még 3 nagy evőkanálnyit vett fel.







4 megjegyzés:

  1. Hmmm, kérek egy kicsit a rakottkelkáposztához. :)
    Erzsi

    VálaszTörlés
  2. Jaaaj, Ági, folyton kínzol. Milyen finomságok kerülnek ki mindig csodás kezeid közül....

    VálaszTörlés