Follow by Email

2014. november 3., hétfő

Rizsfelfújt



Csodás köleshez jutottam, próbakóstolás után már 2 kg-ot elfogyasztottunk belőle.
Hihetetlen, pedig mást is ettünk :)
Például, készült belőle köret sült fűszeres sütőtök mellé és kicsi sajtos gombócok a levesbe.
Készítettem kölessel töltött paprikát.
Egyik nap a főételhez többet (elő)főztem, 
másnap tejszínnel meg mézzel összekevertem: máris készen volt a desszert.
Annyira finom volt, hogy Gyermekem kérte újra készítsek.
 O-ó, csakhogy a köles elfogyott (szerdán veszek újra), hát...
"legyen akkor tejberizs" :) mondta :)




Vasárnap volt, gondoltam, legyen akkor ünnepibb a tejberizs :) 
bíztam benne, nem fogok csalódást okozni :)




Rizsfelfújt

Hozzávalók

3 csésze (összesen 500 g) kerek szemű rizs
6 csésze víz (ugyanazzal a csészével mértem)
1 mokkáskanálnyi só
+
3 csésze tej
100 g teavaj
50 g házi vaníliáscukor
+
5 db tojás szétválasztva
50 g házi vaníliáscukor




A rizst dupla mennyiségű vízben elkezdtem főzni. 
Amikor a vizet elfőtte, ráöntöttem a tejet, megszórtam a cukorral, elkevertem és belekevertem a vajat.
A tüzet elzártam, lefedtem fedővel és hagytam hogy mindent magába szívjon.
Közben a tojásokat szétválasztottam, a tojások fehérjét a keverőtálba, a sárgákat egy tálkába raktam.
A fehérjékből habot vertem, hozzáadtam a vaníliáscukrot, majd egyenként a tojások sárgáját belekevertem. (Habverővel készítettem végig.)
Egy nagy és mély hőálló tálat (24x18x9) és fotózáshoz egy kicsikét :) előkészítettem.
A rizst felkevertem, majd a tojásos massza felével fellazítottam. 
Végül hozzákevertem a többi tojásos krémet (inkább forgattam, óvatosan, hogy levegős maradjon).
A hőálló tálba öntöttem, majd betettem a sütőbe. 
A sütőt bekapcsoltam (180 fok) és 30 perc alatt készre sütöttem.

Laza, könnyű szerkezetű, nem túl édes.
Tálalhatjuk dzsemmel, lekvárral, gyümölcsöntettel, esetleg szörppel, mézzel, sziruppal, karamellel.
Gyümölccsel. Frissel vagy kompóttal.





7 megjegyzés:

  1. De jó! Azt hiszem Borit vártam, mikor utoljára rizsfelfújtat készítettem, pedig nagyon szeretem. Kölesből, mézzel, mazsolával pedig még finomabb. ;-) Nálunk Újévkor a lencse után mindig tejbeköles volt. Mézzel, mazsolával, alig vártam, hogy a Dédikém az asztalra tegye... <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipkerózsa <3
      Neked sem kell a szomszédba menni "emlékekért"....
      Bori tudta kit kell választani Anyának (persze mindenki a neki legjobbat választja :) csuda vagy!

      Törlés
    2. Csodálatos gyermekkorom volt három még csodálatosabb Nőnek köszönhetően: Anyukám, Nagymamám, és Dédikém igazi csodavilágot varázsoltak körénk. Ma is ebből a rengeteg kapott, megélt csodából élek, és remélem Borinak is sikerül minél többet átadnom belőlük...

      Törlés
  2. nem szeretem a rizsfelfújtat, de ez nagyon guszta lett, biztos finom is! :)
    a kölesreceptek is sorra kerülnek majd itt? :)
    puszi lillácska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lillácska, mi az oka? az íze, vagy az állaga, vagy valami más?
      Szeretnél köles recepteket? :) :) :)

      Törlés
    2. nem tudom, mi lehet az oka, gyerekként sem szerettem, semmi pempőt, ázottat, kását... :)
      kölesrecept érdekelne... mert te olyan jókat tudsz, kiváncsivá tettél :))))
      l

      Törlés