2014. október 3., péntek

Rozmaringos diós sütőtök tönkölybúzával



Sütőtök szezon van, ilyenkor a legfinomabbak, hisz amit most lehet kapni,
azok az első érett darabok, a többi már csak utána következik.
Ezért, ha nem is sütőtököt eszünk sütőtökkel, bizony mostanában gyakran kerül az asztalunkra.
(Igyekszem pár finomságot a blogon is megmutatni.)




A sütőtök azon zöldségek közé sorolható, amelyek túlnőtték önmagukat.
Hol van már az az idő amikor a sütőtök egyet jelentett a sült tökkel(?) :)
Ma már készítjük töltve, sütve, főve, párolva, édesen és sósan,
készül belőle leves, köret, sütemény, stb.

Friss rozmaringgal fűszereztem. 
A fanyar, kesernyés, fűszeres, picit citrusos rozmaring tökéletes kiegészítője a sütőtöknek.
Erős az aromája, erős a gyógyhatása, bánjunk vele "takarékosan".
A rozmaringjaim csodálatos bokorrá nőttek, a kúszó most virágzik.


 

Dió: egész évben eszünk, van amikor jobban kívánja a szervezet, van amikor kevésbé.
 Most jobban.
Nem csoda, hisz most ért be, folyamatosan potyog, már amit a mókus meghagy :) 
Egy biztos neki több lesz mint nekünk :)
Csak tudnám hová rejti :)

Tönkölybúza, hántolt, egész tönkölybúzaszem.
Kétfélét szoktam vásárolni a mullerben kaphatót "tönkölybúzarizs-nek nevezi a gyártó.
A másik pedig főzőtasakos magyar termék, ez. (Nem reklám.)
"Magas 20%-os a fehérjetartalma, ráadásul ennek a fehérjének az aminosav-összetétele 
nagyon hasonlít az emberi fehérjékéhez. 
Ennek következtében szinte egyedül képes bevinni az ember szervezetébe
 a szükséges mennyiségű fehérjét. 
Vitaminokban, a B-csoport majd minden tagját tartalmazza, 
valamint E-vitaminban is nagyon gazdag. 
Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma
  számottevő, a gabonamagokra jellemző érték nyolcszorosa is lehet, réz-, vas-, 
mangán- és cinktartalma meghaladja a búzáét. 
Jelentős szilícium és szeléntartalommal rendelkezik. 
Tartalmaz egy olyan aminosavat, ami emeli a szervezet szerotonin szintjét,
 így boldogító gabonaként is számon tartják." 
Forrás, ahol többet is megtudhatunk a tönkölybúzáról.




Még nem említettem, ez egy melegen és hidegen is élvezhető saláta.
Tökéletes vacsorára és másnap a Gyermek ebédjére.
Utóbbi esetben  -miután dobozoltam és kihűlt-   még gazdagon megszórtam
 apróra vágott füstölt sajttal.




Rozmaringos diós sütőtök tönykölybúzával

Hozzávalók
tönkölybúza (25 dkg)
sütőtök
olaj
rozmaring
méz
tálaláshoz
új dió :)
friss rozmaring
sajt

A tönkölybúzát előírás szerint megfőztem sós vízben.
A sütőtököt felkockáztam, majd a serpenyőben 3 ek olajon elkezdtem pirítani.
Csorgattam rá 1 teáskanál mézet, sóztam és megszórtam a frissen szedett rozmaringlevelekkel.
Készre pároltam, ez pár percet vesz igénybe, hisz ha tovább hagyjuk szétesik.
A főtt tönkölyt összekevertem a fűszeres sült sütőtökkel, 
megszórtam a megtisztított dióval és kevés friss rozmaringlevélkével.







4 megjegyzés:

  1. Ó, ez nagyon izgalmas, ki is próbálom majd!

    VálaszTörlés
  2. Kipróbálom. Nagyon szeretem a sütőtököt...egész télen fogyasztom....
    Köszönet a nagyszerű receptekért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margit Rajda,
      örülök, jó étvágyat hozzá!
      :)
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés