2014. október 28., kedd

Fordított sütőtökös sütemény



Fűszeres, karamelles, omlós a tésztája.
A sütőtök krémessége teszi "egésszé" kerek élménnyé :)


 


Kétszer sütöttem, két egymást követő napon. 
Első alkalommal a Barátaink délelőtti látogatása alkalmából, remek tízórai lett citromfű teával.
Átment a tesztelésen, így második alkalommal, hogy megtudjam mutatni :) 
hisz előbb nem készült fotó...
A Családom nem bánta :)




Az omlós tészta készülhet abból a lisztből, amit szeretünk.
 Lehet fele rizsliszt (nagyon finom), lehet teljes kiőrlésű, lehet akár tönkölyliszt, stb.
A teavajat cserélhetjük kókuszvajra. Változtathatunk a fűszereken, ahogy kívánjuk.
Az eredmény mindig picit más.




Fordított sütőtökös sütemény

Hozzávalók
tészta
250 g liszt (fele rétesliszt)
170 g vaj
1 ek házi vaníliáscukor
pici só
1 db tojás sárgája
1-2 ek tejföl (változhat pl. a liszt milyenségétől)

karamell
100 g házi vaníliáscukor
1 ek vaj
 +
sütőtök
őrölt szegfűszeg
őrölt fahéj


- Megtisztítottam a sütőtököt és a keskenyebb felét 4-5 mm vastag szeletekre vágtam.
- Elkészítettem a tésztát:
a lisztet (liszteket) összemorzsoltam a hideg vajjal. 
Hozzáadtam a cukrot, a sót, elkevertem, majd a tojássárgáját és annyi tejfölt, 
amivel összetudtam állítani a tésztát. Hidegre tettem.
- A sütőtálat (29 cm átmérőjű) kikentem az evőkanál vajjal és egyenletesen beleszórtam a cukrot.
Betettem a sütőbe, amit bekapcsoltam 180 fokra. Ahogy a sütő melegedett, a cukor szépen megolvadt.
 Amint elkezdett színt váltani, azonnal kivettem. 
(A felforrósodott tálban még tovább pirul a cukor, ezért elég, hogy éppen csak megolvadjon.)
- Közben, a konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával és ráfeszítettem
 40 cm hosszú folpack fóliát (így ráfeszül, nem csúszik el).
Megszórtam liszttel, ráraktam a tésztát, a tésztatetejét is megszórtam liszttel, 
majd kerek lappá  nyújtottam. (Az átmérője nagyobb legyen, mint a sütőtál.)
- A forró tálat kivettem a sütőből és a fortyogó cukorra rakosgattam a tökszeleteket.
 Meghintettem fahéjjal és szegfűszeggel.
A kinyújtott tésztával beborítottam, a tészta széleit körbe ráigazgattam.
 (A tésztát fóliástól emeltem fel és borítottam rá, majd a fóliát lehúztam.
Elég gyorsan -de nem kapkodva- kell dolgozni, a tál forró, a tészta meg vajas.)
 A tésztát egy villával alaposan megszurkáltam, hogy a keletkező gőz eltudjon távozni.




- Visszaraktam a meleg sütőbe és 25 perc alatt megsütöttem.
- A megsült süteményt 5 percig a tálban pihentettem, 
majd egy megfelelő nagyságú tortatálra borítottam.
 (Ezt úgy lehet, hogy a tortatálat  -nagyobb, mint a sütőtál-  ráborítjuk a kész süteményre, 
szorosan összefogjuk, majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk.
Vigyázat! nagyon forró!)

Megjegyzés
- A cukor könnyen megég, erre figyeljünk, időben vegyük ki. Nagyon forró!
- Megfelelő magasságú sütőtálat válasszunk, mert a sülő tészta alól a fortyogó 
karamell-sütőtök kibugyog, könnyen kifolyik a tál(tepsi) szélén.
Amennyiben úgy ítéljük meg, inkább tekerjük körbe alufóliával a tepsit/tálat.




Tálalhatjuk egy kevéske vaníliafagylalttal, vagy tejszínhabbal, esetleg sűrű joghurttal.
Mi szeretjük az előbbiek nélkül, a  Vendégek sem kértek hozzá.







4 megjegyzés:

  1. Ági, hogy Te milyen csodákat tudsz !
    Mi az a szépség a fejlécben?
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erzsi <3
      Szerintem a sütőtök egy remek "alap" sok-sok finomság készíthető belőle, remekül kombinálható :)
      A fejlécen egy Pillangóvirág bébi :)

      Törlés
  2. Fantasztikus!!!! Éhes vagyok!!!!!!!! Kérek szépen egy pici szeletkét.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Mamka <3
      Milyen jó is volna megkínálni...

      Törlés