2014. július 12., szombat

Gyümölcsös tejfölös pite. Alaprecept.



Szintén régi recept, a Családban "Eta meggyese" néven maradt fenn.


 


Sokszor sütötte Édesanyám, de legalább 16 éve nem került az asztalra...
Most viszont előkerült a recept, bár fejből is tudom.
Mint általában a kevert piték, bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Télen befőttel, fagyasztottal, nyáron frissel.
Nagyon picit módosítottam a recepten, mert ráma szerepel benne, azt vajra cseréltem, 
a sütőport 1 csomagról, félre csökkentettem. 
A tejföl "1 pohár" ami régen egyértelmű volt, hogy mennyi, ma már nem, így azt 200g-ban határoztam meg.
A gyümölcs édességétől függően változtathatunk a cukor mennyiségén, 
nyugodtan a felére csökkenthetjük, de az édesszájúak akár többet is tehetnek bele, vagy más édesítőt.
Elkészítettem cseresznyével, majd meggyel, és sárgabarackkal.
Magas tepsiben szoktam sütni, a mérete 24x18x9 cm, nyugodtan eltérhetünk ettől :)
A képeken a cseresznyés :)


 


Pite alaprecept

3 db tojás
200 g cukor (házi vaníliáscukor)
100 g puha vaj
200 g tejföl
250 g finomliszt
1/2 cs sütőpor (dm Alnatura)
pici só

300-500 g gyümölcs  

 tálaláshoz 
1 ek porcukor 

A sütőt bekapcsoltam 170 fokra, légkeverés, vagy 180 fok, ha ilyen funkció nincs rajta.
A tojásokat szétválasztottam. 
A sárgákat a 2/3 cukorral "fehéredésig" kevertem, majd tovább habosítottam a puha vajjal,
 végül hozzákevertem a tejfölt.
A fehérjéket kemény habnak vertem, kb. fele időnél hozzáadtam az 1/3 cukrot.
A lisztet összekevertem a sóval és a sütőporral.
(Természetesen a gyümölcs magozva, vagy feldarabolva a kezünk közelében legyen.
A tepsiben sütőpapír ajánlott vagy alapos vajazás, lisztezés, vagy kevés morzsával behinteni,
 ki hogyan szereti, vagy mit kíván a tepsi.)
Összeállítottam a tésztát: a tejfölös masszába a hab 1/3-át belekevertem, 
majd a lisztet hozzáforgattam, végül a maradék habot óvatosan.
Tepsibe öntöttem és rárakosgattam a cseresznyét (más gyümölcsöt).
(Ennél a piténél nem szokott az összes gyümölcs az aljára kerülni, ha izgulunk, hogy mégis, 
akkor a gyümölcsöt forgassuk meg 1 tk étkezési keményítőben és úgy rakjuk rá.)
Megsütöttem, tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e.
(Tűpróba: hústűt, villát, kést, vagy hurkapálcát, evőpálcikát  -ami van-  beleszúrunk a tészta közepébe. 
Ha már tisztán, nem ragacsosan jön ki, akkor átsült a tészta.)
30-40 perc szükséges a süléshez, a tepsi nagyságától, a sütő teljesítményétől függően.




Megjegyzés
Amennyiben nem akarjuk külön verni a habot, úgyis lehet, akkor is élvezhető lesz a végeredmény.




 Meghinthetjük a tetejét porcukorral, esetleg kevéske tejfölt vagy tejfölhabot kínálhatunk mellé.
Utóbbihoz verjük fel a habtejszínt és keverjünk hozzá ugyanannyi mennyiségű tejfölt.






4 megjegyzés:

  1. Azért jó az ilyen alaprecept, mert tényleg bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Nagyon jó.

    VálaszTörlés
  2. Háromszor is megnéztem a receptet, és tényleg: ez a nagymamám süteményes füzetében "Etus tejfölös meggyese" néven szerepel. :-) (Nagyapám húga Etus...)
    Sokszor készítem, mert egyszerű és nagyszerű. És én is vajjal, vagy kókuszvajjal. És a télen, mikor egyszer mákkal, és fagyasztott meggyel sütöttem, egyszerűen kifelejtettem belőle a cukrot. Isteni volt, vendégeink meg is kérdezték, hogy mitől ilyen finom... :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csipkerózsa <3
      Jót derültem :) igen az Etus, Eta, nem volt ritka név :) a mi Etánk, nem a Ti Etusotok :) persze a recept attól még származhat Etától/Etustól :)
      Édesanyám nevezte el így, mert az aranyos Eta adta neki a receptet (én is ott voltam). Édesanya mindig a cetli sarkára írta, honnan a recept (pedig nem is írt blogot :) mert a név garancia volt egyben :) Tudod, ha az azt mondta, akkor az úgyis van.
      Jó ötlet a kókuszvaj, kifogom próbálni :) köszönöm.

      Törlés