2019. január 21., hétfő

Ferdinánd tekercs




A Ferdinán tekercs, a maga egyszerűségében nagyszerű.
A lágy kelttésztát édes vajas krémmel kenjük meg, 
majd feltekerjük, szeleteljük és egymás mellé rakosgatva,
mélyebb sütőtálban sütjük.
Közben meglocsoljuk vaníliás zsíros tejjel, vagy tejszínnel és készre sütjük.




A tekercsek, csigák, tekergék, kőttesek igen régen jelen vannak a világ asztalain 
(különböző neveken), de az eredetükről mit sem tudunk.
Itt Európában az Osztrák-Magyar Monarchia idején terjedt el... 
A cukros vajjal megkent, esetleg dióval megszórt, édes kelt sütemény erdélyi gyökerű,
a Ferdinán tekercs pedig, a Karcag környéki változat 1923-óta ismert.
 Utóbbi 2013-ban "Hagyományos Ízek Régiók" védjegyet kapott. 
(Az én régi könyvemben darázsfészek néven szerepel.)
Forrás itt, itt, itt.




Ferdinánd tekercs

Hozzávalók

500 g finomliszt (kenyérliszt)
3 db tojássárgája
40 g olvasztott teavaj
20 g élesztő
300 g langyos tej
3 ek cukor
1 csipet só

töltelékhez

150 g lágy teavaj
150 g porcukor (demerara nádcukor)
1 ek házi vaníliás cukor

locsoláshoz

2 ek házi vaníliás cukor
150 g habtejszín

- Langyos, édes tejben feloldottam az élesztőt és hagytam hogy kicsit felhabosodjon.
- A lisztet tálba szitáltam, hozzákevertem a sót.
Közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel, ide öntöttem a habos élesztőt, 
a tojássárgákat és az olvasztott vajat.
Elkevertem, összeállítottam a tésztát és fényes, hólyagosra kidolgoztam.
Meghintettem liszttel, a tálat lefedtem és duplájára kelesztettem.
- A lágy vajat a finomra őrölt nádcukorral és vaníliás cukorral habosra kevertem.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam, kisujj vastagságú, 
téglalap alakúra nyújtottam.
Az édes lágy krémet rákentem.
Feltekertem -mint a bejglit- majd kétujjnyi szeletekre vágtam
(cérnával*) és fektetve a kivajazott tepsibe "szellősen" egymás mellé pakolgattam.
- Meleg helyen újabb kelesztés következik, kb. 30 perc.
Közben a sütőt előmelegítettem.
- 180 fokon 20 perc alatt átsütöttem, majd meglocsoltam a meleg vaníliás tejszínnel 
és további 15 percet sütöttem.




A sok vajtól és tejszíntől 
foszlós, pihe-puha, illatos, karamellesre sült, nagyon finom. Másnap is.




Megjegyzés
*Kés helyett egy erős vékony cérnával vágom, így nem nyomódik ki a töltelék.
- Találtam egy videót a sütemény elkészítéséről,
katt ide, ha szeretnéd megnézni.

Késő délután jutott eszembe, hogy kellene még valami tartalmasat sütni másnapra,
amit iskolába visz a Fiam.
Bár az utóbbi időben mindent kovásszal csinálok (nagyon, nagyon szeretem),
de ahhoz ugye időben kell felébredni, mert a kovászoshoz idő kell.
Szóval ez élesztővel készült, de ami késik nem múlik, elkészítem a kovászos receptet is.





Szeretetrehangoltan:

 *

A mindennapi kovászos kenyerünk <3





3 megjegyzés:

  1. Tényleg csupa szeretet a demerara nádcukor, mérges kigyok között vagy ddt-vel permezett iszonyu körülmények között szüretelik, hogy azzal készülhessen a hagyományos sütemény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen Olvasóm 🌻
      Sajnos a piacon nem csak "csupa szeretet" termék kapható, de mi a saját szeretetünkkel "át tudjuk itatni". A növényvilágért és az állatvilág ért pedig mindig szabad egy hála imát mondani. Bizonyár Ön sem csak olyan dolgot vásárol, fogyaszt amit csupa szeretettel készítettek. Tenni mindig lehet és hitünk szerint törekedni a számunkra legelfogadhatóbb megoldásra.
      Az általam vásárolt demerara nádcukor egy fairtrade termék.
      Nem tartalmaz mesterséges anyagokat, nyers nádcukor, amit a cukornád préselése által nyernek ki.
      A méltányos kereskedelem pedig számomra a legelfogadhatóbb kereskedelmi forma: https://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-meltanyos-kereskedelem-fair-trade
      Üdvözlettel,
      Molnár Ágnes
      e nonprofit blog szerzője

      Törlés
    2. Elnézést az elütésért!
      Helyesen:
      - állatvilágért
      - Bizonyára

      Törlés