2018. augusztus 20., hétfő

Skót vajas keksz (Shortbread cookies)





Végtelenül egyszerű és rendkívül finom, így jellemezhetem tömören.
Igaz, van két titka, a harmadik pedig a vaj.
(A nagyon régi receptekben soha nem lehetett a ma ismert margarin.)
- Az egyik titka, hogy a vaj ebben az esetben lágy.
 A lágy vajat kihabosítjuk a cukorral, ez az első lépés.
Tehát nem olvasztott vaj, amit visszahűtünk, hanem a vajat időben kikészítjük, hogy átpuhuljon.
Illetve nem "a jéghideg vajat elmorzsoljuk a liszttel" nem, bár az is finom,
 de az egy másféle süteményt eredményez.
- A másik titka pedig, hogy a megformázott süteményt, sütés előtt alaposan visszahűtjük.
Ez tényleg a titka, mert így lesz omlós ropogós, de nem morzsa, azaz nem morzsálódik szét.
Tehát a megformázott süteményeket, tepsire rakom és mindenestől betolom a hűtőbe.
Ott hagyom minimum egy órát, de általában este elkészítem
és reggel a kenyér után sütöm meg.
(A kovászos kenyeret általában éjjel kelesztem és reggel sütöm meg.)





A skót vajas sütemények 3 összetevőt tartalmaznak: lisztet, (sós)vajat és cukrot.
A liszt lehet zabliszt vagy kukorica-, rizs-, rozs-, búzaliszt (mindig más az eredmény).
A sós vajat felcserélhetjük csipet sóra és vajra.
A keksz esetében az arányok  2:1,5:1,
tehát ha a cukor 10 dkg, akkor a vaj 15 dkg, a liszt pedig 20 dkg.
A formája lehet téglalap alakú, kerek, de kiszúrhatjuk különféle figuráknak is.






Skót vajas keksz
(40-50 db apró keksz)

200 g finomliszt
150 g teavaj
50 g por finomságú cukor
csipet só
+
tetejére durva szemcsés nádcukor

A lágy vajat a porrá őrölt kristálycukorral habosra kevertem, hozzáadtam a sót és a lisztet.
(Nagyon lágy tészta.)
Folpack fóliát feszítettem a munkapultra, alaposan megszórtam liszttel, ráraktam a tésztát.
Meghintettem liszttel, kinyújtottam 6-7 mm vastagságúra.
Megszórtam a durva szemcsés nádcukorral és 5 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszurkáltam.
A sütőpapírral fedett tepsire rakosgattam és betettem kihűlni a hűtőbe.
Általában másnap reggel sütöm, vagy 1 óra elteltével.
160 fok légkeverés 12 perc.
(Minden sütő másképpen süt, az idő és hőmérséklet tájékoztató jellegű.)





Javaslom, készítsd el így, ahogy írtam, így tökéletes.

Amennyiben kísérletezni szeretnél, az alapreceptet fűszerezheted,
keverhetsz bele vaníliát, narancs-, vagy citromhéjat,
fahéjat, csipetnyi szerecsendiót vagy kardamomot, stb.
Tehetsz bele csokoládé darabkákat vagy aszalt gyümölcsöt, apróra vágott diót, stb.
A lisztből 2-3 evőkanál mennyiséget felcserélhetsz kakaóporra.

Biztosan észrevetted, hogy a cukrot lefeleztem. 😊







Szeretetrehangoltan a Facebookon 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése