2018. június 19., kedd

Sárgarépás rizottó. Rizottó alaprecept.






Most, mielőtt elkezdtem írni, rákerestem, hogy milyen rizottó receptek vannak a blogon,
rizsből csak egy zöld rizottót találtam, itt,  mást nem.





Nos, a zöld rizottó 5 éve készült, a közben eltelt idő alatt
 igencsak sok rizottót készítettünk és fogyasztottunk.
A Fiam közben nagy(korú) lett, még mindig imádja a rizottót, de nem csak fogyasztja, 
hanem készíteni is szereti, és immár bor is kerül bele, mert Ő borral készíti.
Még egy különbség: az állaga is más, sokkal nedvesebben kedveli,
mint én régebben készítettem. 
Ja, és több sajtot tesz bele.


Citrom illatú kakukkfű kapor és bazsalikom


A rizottó alaprecept csak néhány összetevőt tartalmaz, 
ezt egészítjük ki a zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel.
A titka a rizs fajtáján (kerek szemű rizottó rizs) túl,
a főzés technikájában rejlik.
A vajon üvegesre párolt hagymához és fokhagymához,
 hozzáadjuk a rizst, és azt is üvegesre hevítjük (2-3 perc).
Ekkor elzárom a tüzet és a rizsre dobom a fűszereket (nálunk mindig van fűszer),
 megkeverem.
Mikor érzem a fűszerek felszálló illatát, ráöntöm a bort,  majd 
folyamatos keverés mellett visszakapcsolom a hőt.
Innentől 2-3 merőkanalanként adom hozzá a forró vizet,
 akkor a következőt, amikor az előzőt a rizs felszívta.
Fontos, hogy szinte folyamatosan keverjük közben.
Miután az utolsó adag vizet is hozzáadtam, a rizs krémes, szószos,
(fontos, hogy a rizst nem főzzük szét!)
hozzáadom a reszelt sajtokat, elkeverem és lezárom a tüzet. 
Hozzáadom a hideg, szeletekre vágott vajat és lefedem az edényt.


*

Rizottó alaprecept.
Forrás: Sajtlexikon

400 g rizs
50 g teavaj
1 közepes fej vöröshagyma
150 ml fehérbor
1-1,2 liter forró alaplé v. forró víz

sajt



S ha már az zöld rizottó (hogy miért zöld, lásd a linken), 
akkor ezt simán nevezhetjük sárgának :)
hisz a sárgarépa mellett, reszelt citromhéj virít a tetején.


Sárgarépás rizottó

Hozzávalók
3 személyre 

5 db nagyobb sárgarépa
2 csésze kerek szemű rizs (Arborio)
3 ek olívaolaj
20 + 30 g teavaj
100 g sajt (ált. parmezán + olvadósabb)
1 fej vöröshagyma (ami fehér)
5 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl fehér bor
forró víz
fűszerek (lásd képek):
friss szurokfű
2 féle kakukkfű
tálaláshoz
reszelt (bio)citromhéj
bazsalikom
frissen őrölt bors


1) Az olívaolaj és vaj keverékét hevítettem, rádobtam a hagymát, majd a fokhagymát,
amikor már sercegett és erősen illatozott,
 hozzáadtam a felkarikázott sárgarépát.
Sűrűn megkeverve, együtt pirítottam (4-5 perc).
Következett a rizs, szintén üvegesre hevítettem (2-3 perc).
Ekkor elzártam a tüzet és rádobtam a fűszereket, megkeverem.
Mikor éreztem a fűszerek felszálló illatát, ráöntöttem a bort,  majd 
folyamatos keverés mellett visszakapcsoltam a hőt.
(Mikorra a bort a rizs magába szívja, akkora az alkoholtartalma elillan.)
Innentől 2-3 merőkanalanként adtam hozzá a forró vizet,
 akkor a következőt, amikor az előzőt a rizs felszívta.
Folyamatosan kevertem közben.
Miután az utolsó adag vizet is hozzáadtam, a rizs krémes, szószos, 
hozzáadtam a reszelt sajtokat, elkeverem és lezártam a tüzet. 
Hozzáadtam a hideg, szeletekre vágott vajat, kevertem rajta egyet,
majd lefedtem az edényt.
(Tálalásig pihen, ez 3-4 perc.)

🔔

Ilyenkor hívom a Szeretteimet.
Van aki megterít, van aki a mécsest gyújtja meg.



Tálaljuk.
 Mi általában megszórjuk még friss fűszerekkel, chili pehellyel, apróra zúzott
olajos magokkal, csorgatunk rá pestót, vagy reszelünk rá 
citromhéjat, sajtot, attól függ milyen zöldség került bele.
Tekerünk még rá borsot és már fogyaszthatjuk is :)



A fotó viszont most is később készült, ugyanis nálunk még mindig 
a Család az első, 
 a blog és fotózás csak ezután következik.


Szeretetrehangoltan a Facebookon 🌹


*

Fűszerek kézközelben :)
A kert teli van gyógy(fűszer)növényekkel, de a leggyakrabban használatosakból,
 a teraszon, terasz mellett is tartok 1-2 cseréppel.


Citrom illatú kakukkfű

Kakukkfű

Citrom illatú kakukkfű

Kakukkfű

Szurokfű

Szurokfű, zsálya, bazsalikom

Bazsalikom, kakukkfű, zsálya, kapor


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése