Follow by Email

2018. június 8., péntek

Tejszínes joghurtos tökfőzelék túró-sajt-köles fasírttal





Kedves Barátok elköltöztek az utcánkból,
búcsújándékba kaptam Tőlük ezt a régi gyalut.





Bizony nem mai darab, megvan már 100 éves, a Családfő Édesanyjáé volt.
Szeretem a régi tárgyakat, nagy örömet szereztek vele.
Semmi restaurálást nem igényelt, csupán olívaolajos beeresztést kapott a Fiamtól.


Az első zsenge tökökkel avattam fel :)
Nem csak díszként tartom, tökéletesen funkcionál.





Tejszínes joghurtos tökfőzelék
3 személyre


Hozzávalók
2 közepes nagyságú zsenge tök (kb. 70-80 dkg)
1 nagy csokor kapor
1 fej főzőhagyma (zsenge idei)
kevés olaj
1 marék zabpehely töret
200 ml habtejszín
200 g görög típusú joghurt
víz





Túró-sajt-köles fasírt

Hozzávalók

250 g túró
200 g sajt (ementáli)
50 g parmezán frissen reszelve
100 g kölesliszt
3 db tojás
1 tk só (a sajt sósságától függ)
kókuszvaj/olaj a sütéshez *


1) Elkészítettem a főzeléket.
A hagymát megtisztítottam és apróra vágtam.
2 ek olajon üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam
a legyalult tököt.
Együtt dinszteltem még, majd hozzáadtam a kaprot, megszórtam a zabpehellyel
 és annyi vizet öntöttem rá ami ellepte.
"Kedvem szerint"-re főztem.
(Nagyon kevés idő kell neki, pár perc.)
Hozzáöntöttem a tejszínt, összeforraltam, majd elzártam a tüzet,
végül belekevertem a joghurtot. Kész.





2) A sajtgolyókhoz tálba öntöttem a túrót, villával összenyomkodtam.
Ráreszeltem a sajtokat, rászórtam a köleslisztet, a sót és alaposan összekevertem.
Hozzáadtam a tojásokat, elkevertem.
Felforrósítottam a kókuszvajat, a masszából (vizes kézzel) falatnyi golyókat
formáztam és a forró olajban átsütöttem.







Tálaltam :)





*Kókuszvaj v. sütőolaj

Kedves gyógynövény boltos Ismerősöm mesélte el,
mint avanzsált a bundás kenyér előkelő helyre Náluk.
Tekintettel, hogy egész nap a boltban van, a Férje gondoskodik az ebédjéről.
Egyik alkalommal bundás kenyérrel lepte meg,
és Ő bizony meg is lepődött :)
mert évek óta nem ehetett bundás kenyeret "büntetés" nélkül.
Ugyanis a gyomra nehezen emésztette meg,
az olajtól elnehezült tojással átitatódott kenyeret.
A Férje megnyugtatta, hogy ez most más élmény lesz,
dehogy akarna neki kellemetlen perceket, hisz tudja mennyire megviseli.
S valóban más élmény volt, mert kókuszvajban sütötte.
Ez itt nem reklám a kókuszvajnak, egyszerűen más.
Ki kell próbálni.


Csendélet:kapor - levendula a kertemben <3

Cukkinifőzelék máskor :)

6 megjegyzés:

  1. Dédiéknek is ilyen gyalujuk volt, isteni szép hosszú csíkokra metélte a tököt, cukkinit, nagyon szerettem használni, ott hagytam a régi házban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó <3 💐
      De jó, hogy itt vagy!!!
      Ölellek és minden jót kívánok Neked!

      Törlés
  2. Szívem szerint rögtön nekiállnék. Éppen a napokban akadtam rá hasonló tökgyalura a padlásunkon, még nagymamámról maradt rám, rá meg ki tudja már kitől. Azt hiszem ezzel fogom újra munkába állítani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bettus,
      olyan jó kincsekre lelni <3
      Minden jót Nektek!

      Törlés
    2. Szombaton főztem, meglepetés vendégként befutott az öcsém is ebédre, aki nem szereti a tökfőzeléket. Két tànyérral evett, és megígértette velem, hogy ha legközelebb jön, akkor is főzök. 😃 Köszönjük! 💜

      Törlés
  3. Bettus 🌺
    Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen.
    Üdvözlettel az Öcsédnek is 😉
    Á.

    VálaszTörlés