Különleges torta, születésnapra.
Megterveztem, megcsináltam, fotóztam,
majd másnap egy jól átgondolt mozdulattal -néhány kivételével- töröltem a fotókat.
Persze áttöltés előtt.
Hm. van ilyen.
Abból kellett gazdálkodni ami maradt 😉
Fekete ribizlis csokoládés pite
tészta
250 g liszt
150 g puha vaj
csipet só
30 g cukor
1 db tojás
feketeribizli réteg
300 g fekete ribizli
2 ek étkezési keményítő
50 g nádcukor
csokoládé réteg
200 g 72 % kakaótart. étcsokoládé
130 g habtejszín
20 g vaj
csipetnyi só
1) A puha vajat a tojással, cukorral, sóval habosra kevertem,
majd a lisztet hozzáadva összeállítottam a tésztát.
Folpack fóliába csomagolva betettem a hűtőbe (legalább 30 perc).
Ezt követően vékonyra nyújtottam, kibéleltem vele egy 26 cm x 3 cm-es piteformát,
úgy hogy pereme is legyen. A tészta alját alaposan megszurkáltam.
180 fokos előmelegített sütőben (légkeverés) 15-20 perc alatt készre sütöttem.
Félretettem, kihűtöttem.
(Előre, előző nap is elkészíthető, csak arra figyeljünk,
hogy megőrizze a minőségét, ne száradjon ki, ne puhuljon be.)
2) A fekete ribizlit tisztítás után a cukorral összeforraltam,
hozzákevertem a keményítőt, kihűtöttem.
A kihűlt tésztakorongra halmoztam.
3) Ganache
A habtejszínt felmelegítettem,
(csak annyira legyen meleg, hogy a csokoládé elolvadjon benne)
a apróra tördelt csokoládét beleöntöttem és hagytam hogy megolvadjon.
Ez kb. 3 perc.
Kézi habverővel krémesre kevertem, belekevertem a csipetnyi sót és a vajat.
Azon nyomban a fekete ribizlis rétegre öntöttem.
Az egész süteményt kihűtöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése