2017. április 21., péntek

Kéksajtos keksz (Stilton)




Az ünnepekre készítettem, a sárgarépa-krémleves mellé. 
A krémes, erős fűszeres zamatú Stilton-t, angol, eredet védett sajtot választottam
 a keksz fűszerezésére.
(Választhatunk más kéksajtot is, biztos vagyok benne, hogy akkor sem csalódunk
 ha édesebb v. még fűszeresebb, intenzívebb ízű mellett döntünk.)





A keksz 3 összetevőből készült (liszt, vaj, Stilton) kevés sót adtam még hozzá, 
illetve a tetejét fekete köménnyel szórtam meg.
A fekete kömény helyett őrölhetünk rá kevés borsot, vagy csipetnyi mákot (egész szem),
és fekete szezámmaggal is mutatós.
Az este összeállított tésztát, éjszaka hűtőben pihentettem, 
majd másnap egész vékonyra nyújtva apró virág kiszúróval szaggattam ki.
Gyorsan sül, figyeljünk oda.




Kéksajtos keksz
25 db 

Hozzávalók
120 g liszt
60 g teavaj
60 g sajt
csipet só (a sajttól függ)
tetejére
fekete kömény
(tojás megkenni, de lehet csak vízzel)

1) A lisztet a hideg vajjal és hideg sajttal összemorzsoltam, megkóstoltam és
 megpergettem sóval. (Végezhetjük géppel.)
Folpack fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem.
(Nem muszáj egy éjszakát pihentetni, de min. 30 percre tegyük hűtőbe.)
2) A tésztát 30 perccel a feldolgozás előtt kivettem a hidegről.
A folpack fólián (v. enyhén lisztezett felületen) 3-4 mm vastagságúra nyújtottam és 
kiszaggattam.
Sütőpapírral borított sütőlemezre rakosgattam.
Megkentem tojással és megszórtam a köménnyel.
(Nem szükséges ezért tojást feltörni, vízzel is lekenhetjük.)
Előmelegített sütőben (180 fok), 10 - 12 perc alatt sült meg.
3) A sütőlemezen hagytam kihűlni, 
majd légmentesen zárható üvegbe pakoltam felhasználásig.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése