2017. április 10., hétfő

Fermentált céklalé, azaz cékla-kvasz





A céklát már elvetettük, de az újra még várni kell. 
Szerencsére van még a tavalyiból, hasznosítsuk hatékonyan értékes összetevőit.
Készítsünk belőle kvaszt, probiotikus italt.
(A kvasz, szláv eredetű erjesztett gabonaital, mely legjobban  Oroszországban terjedt el.
Hagyományosan száraz, kovászos rozskenyérből készül, de pl.céklából is készíthetünk.)






A Tápláló hagyományok c. könyvben a következőket találjuk róla:
A cékla-kvasz tele van enzimekkel, jótékony baktériumokkal, 
megnövekedett a vitamintartalma.
Gazdag B-komplex vitaminokban (niacin/B-3, pantoténsav/B-5, piridoxin/B-6)
és ásványi anyagokban (vas, mangán, réz, kálium, magnézium).
Ez az értékes ital gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik,"tisztítja vért", 
segíti a máj méregtelenítő munkáját, javítja az emésztést.
Elősegíti az egészséges bélflórát, a tápanyagok felszívódását.
Regeneráló hatása van a szervezetre.





A cékla-kvasz földes, sós, savanykás, kicsit pezsgős ital.
Egyéni ízlésnek megfelelően tovább ízesíthetjük, hígíthatjuk.





Az elkészítése gyerekjáték, egyszerű és a ráfordított idő sem vészes.
A cékla kilója 200 ft (veresi piac), ebből kb. 5 liter kvaszt készíthetünk 
(sőt ha kész és leszűrtük, másodszor is feltölthetjük az üvegünket és újra erjeszthetjük).






A tisztított feldarabolt céklához nem kell más csak só és víz (1,5-2 %-os sóoldat),
(esetleg tejsavó, amely felgyorsítja a fermentációs folyamatot).
Meg persze idő, a fermentációs folyamat eltart pár napig, esetleg hétig.
(Függ a hőmérséklettől.)


Fermentált céklalé

Hozzávalók

30 dkg cékla
1,5 l víz (tisztított, szűrt, vagy forralt és ülepített)
25 g só (tengeri v. himalájai, v. parajdi, stb.)
citromhéj (kezeletlen)
(esetleg 3 ek tejsavó
fűszerek: gyömbér, citrom, narancs, szegfűszeg, fahéj, stb.)


Menete

1) Alaposan mossuk meg a céklát, nem szükséges meghámozni (jobb ha nem hámozzuk).
2) Vágjuk apróbb darabokra és pakoljuk a befőttes üvegbe.
Az üveget kb. félig töltse ki.
(Ha fűszerezzük, akkor most tegyük hozzá a fűszereket.)





3) A sót oldjuk fel a vízben, öntsük a céklára.
Bőven lepje el, ha szükséges készítsünk több oldatot.
(Ha teszünk hozzá savót, akkor azt is keverjük hozzá.)
4) Zárjuk le az üveget és tegyük fénytől védve, melegebb helyre.
5) A erjedés első szakasza  -megjelennek a buborékok-
kb. 1 hét alatt lezajlik. (Tejsavó hozzáadásával ez 2-3 nap.)


A hab a tetején ártalmatlan, érdemes leszedni egy kanállal mielőtt leszűrjük.


6) Szűrjük le és tegyük hűtőszekrénybe.
Kóstoljuk meg, fogyasztható.
Az idő múlásával teljesen átalakul, a sós íz csökken, új és más ízeket fedezünk fel.
A kvasz olyan, mint a bor, csak idővel teljesedik ki az íze.





7) A visszamaradt céklára újra önthetünk sóoldatot és megismételhetjük a folyamatot.
(Volt, hogy 3x-4x is felhasználtam ugyanazt a céklát, csak a fűszereket frissítettem.
Mindig egy kicsit más lett, egyre "gyengébb" ízű.)





Hogyan fogyasszuk?
- Hosszútávon építsük be a táplálkozásunkba, vagy fogyasszuk kúraszerűen.
Kezdjük kis mennyiséggel, amíg meg nem szokja a szervezetünk napi 1-2 deciliternél
többet ne igyunk.
- Használhatjuk az ételeink  -levesek, salátaöntetek, főzelékek-  savanyítására.


Nem biztos, hogy elsőre tetszeni fog, de megérdemli az esélyt :)
hihetetlen egészségi hatásokról számolnak be a fogyasztók.
Próbáld ki, szerezz tapasztalatot ☺




A fotókat több alkalommal készítettem.


Megjegyzés

- Az erjedés folyamata/ideje függ az évszaktól, a helytől, a hőmérséklettől.
Mindig vegyük figyelembe.

- Víz
A víz legyen szűrt, vagy forraljuk fel és ülepítsük egy éjszakát.
A csapvízben található vegyianyagok (klór, fluor) gátolják az erjedést.


- Só
Finomítatlan sót használjunk.
A jódozott, asztali só nem alkalmas fermentálásra.


*


Kapcsolódó "fermentált" bejegyzések a blogon
Fermentált savanyú káposzta üvegben:
Savanyúkáposzta-saláta:
Fermentált chiliszósz:
Fermentált mustár:
Probiotikus limonádé:
Lakto-fermentált grapefruitlé:
Fermentált lila(vörös)káposzta:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2017/03/fermentalt-erjesztett-voros-lila.html

*

Szeretetrehangoltan a Facebookon  💮


A kertben, virágzik az almafa ♡












6 megjegyzés:

  1. Kedves Mági,
    Szeretettel üdvözöllek téged.Gratulálok az igen tartalmas és sugárzó közzétételeden,ahogyan egy-egy receptet
    át adsz az idelátogató közösségnek.
    Már hetek óta csak gyüjtögetem a számtalan sok és egészséges,-és egyszerű ételek halmazát,pedig már jóval az idősebb korosztály éveiben járok.De tanulni soha nem késő és egyáltalán nem szégyen.
    Szép és átfogó témákat ismertetsz meg a látogatóiddal,a konyháról,-kertről,-növényekről,a madarakról.
    Áthatja az ember szívét a sok melegség,s jó érzés, amit átsugárzol az éter hullámain.A receptjeid leírásai érthetőek,szinte az ember már az olvasás közben érzi az elkészült étel "ízét",látványa,fotójai élethűek.
    További jó egészséget és sok-szeretetteljes megosztást,receptet és fotók remélek még...csak a kezdetén járok.
    Szép napokat s hosszú boldog éveket kívánok neked és kedves családodnak
    Üdvözlettel:Oné.marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Oné.marika <3
      Alázattal köszönöm, kedves, szép, felemelő szavaid!
      Bízom benne, hogy a továbbiakban is méltó leszek rá.
      Bármilyen kérdés felmerül örömmel válaszolok.
      Neked és családodnak is örömteli napokat, jó egészséget kívánok!
      Üdvözlettel,
      Mági (Molnár Ági)

      Törlés
  2. Kedves Ági!
    A leírás alapján elkészítettem a cékla kvaszt. Az idő hűvösebb volt, ezért a radiátor mellé állítottam az üveget, de nem igazán fűtöttünk, így szerintem nem volt eléggé meleg.
    Nem savóval fermentáltam, hanem hagytam, hogy lesz, ami lesz. Nem igazán láttam, hogy buborékos lett volna.
    Most már túl vagyok a 8. napon, és leszűrtem. Nem pezseg, az íze savanykás, de az állaga kicsit sűrű, nem vízszerű. (nincs kellemetlen szaga) Tudom, hogy nehéz így látatlanba véleményt mondani, de érdekelne, hogy önnél is szokott-e így lenni, illetve hogy iható-e így?
    Köszönöm a választ!
    Edina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edina 🌸🌱🌼🌱
      Sajnálom!
      Igen nekem is sikerült már így (más zöldséggel), így látatlanul is tudom milyen.
      Amennyiben jól esik, iható.
      A tapasztalataim alapján az a következtetésem, hogy "megfázott".
      Pontosan, ahogy írta, nem volt elég meleg.
      Most is készülnek nálam -chiliszósz, káposzta, meg kísérletezem galagonya itallal- kint nagyon meleg van, bent meg hűvös, fűtésre nincs szükség.
      Azt találtam ki, hogy beletettem mindent egy hűtőtáskába és kitettem a napra.
      Éjszakára behozom.
      Sötétben vannak, arra pedig figyelek, hogy ne melegedjenek túl.
      Hűtőtáska helyett pl. kibélelt kartondoboz is jó. Tehát fénytől és a túlmelegedéstől védve!
      Sok sikert kívánok,
      Molnár Ági

      Törlés
  3. Kedves Ági!
    Azt szeretném kérdezni, hogy miért nem lehetnek napon a fermentált dolgok? A kovászos uborkát pedig miért javasolt kitenni? Most a céklával próbálkozom, de én el szeretném fogyasztani, nemcsak a levét, hasonlóan mint az uborkának. Nincs olyan élettani hatása?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó 🌹
      A kovászos uborka is fermentált, sőt a bor, kovászos kenyér, joghurt, sajt, stb. Mégis más és más körülmények között válnak azzá. Mindennek van ideális helye, ideje.
      Igazából a kovászos uborkának sem a napra van szüksége, hanem melegre, ha árnyékba, de melegre tesszük, akkor is megérik, esetleg valamivel hosszabb idő alatt.
      A céklalének az ideális hőmérséklet 24-25 fok között van, ez nem azt jelenti hogy alatta vagy fölötte nem erjed meg, ez csak tapasztalat.
      Lehet kísérletezni, nyugodtan próbáld meg.
      Viszont, ha ennyi vizet teszünk a ceklára, nagyon kiázik, nem lesz maga a zöldség finom. Ellenben, tehetsz el, erjeszthetsz céklát magáért a zöldségért. Nincs a blogon, de úgy készítem, mint a sav. káposztát.
      Lereszelem, 2% sóval keverem össze, fűszereket tetszés szerint teszek, majd annyi sós vizet öntök még rá, hogy ellepje. Lesúlyozom és érhet.
      A káposzta receptjét megtalálod a blogon.
      Amennyiben felmerül még kérdés, a fb.oldalon magánban biztos elérsz.
      Üdvözlettel,
      Ági

      Törlés