2015. július 27., hétfő

Mascarponés gyümölcsös galette (omlós fészek)




Fiút hazaváró sütemény :)  a kertünk gyümölcseivel.


 


A kerek omlós lapot megkentem sűrű tejszínkrémmel,
majd ráhalmoztam a kert éppen érő gyümölcseiből.
Kevéske nádcukorral édesítettem, meghintettem keményítővel,
hogy a gyümölcsök leve kicsit besűrűsödjön.
Fűszernek a bazsalikom virágzó részéből szórtam rá.


 


Szaftos, krémes, illatos töltelék.
Langyosan és kihűlve a legzamatosabb.




Mascarponés gyümölcsös galette

Hozzávalók
tészta
230 g liszt (finom tönköly)
130 g teavaj
3 ek cukor
1 mk só
1 ek citromlé (friss)
3 ek hideg víz

töltelék
250 g mascarpone
3 szem őszibarack
6 szem ringlószilva
10 szem szeder
1 ek keményítő
3 ek cukor
3 szál bazsalikomvirág

- A tészta (hideg) hozzávalóiból elkészítettem a sütemény alapját:
a lisztet összekevertem a cukorral, sóval, majd elmorzsoltam a hideg vajjal, 
végül hozzáadtam a citromlével elkevert hideg vizet és könnyed mozdulatokká összegyúrtam.
- A sütőpapírt enyhén hintettem liszttel.
Kerek lappá (30 cm átmérőjű kör) nyújtottam rajta  a tésztát, majd pihentettem 30 percet.
(Nem tettem hűtőbe, a konyhában 22 fok volt, ha melegebb van tegyük hűtőbe.)
- Közben minden hozzávalót előkészítettem.
A mascarponét felkevertem és rákentem a hideg tésztára.
A barackokat és szilvákat falatnyira daraboltam, meghintettem a keményítővel és cukorral, 
majd összeráztam a tálkában. 
(Könnyed mozdulatokkal, ne keverjük, éppen csak tessék-lássék vonja be a gyümölcsöket.)
Ráterítettem a krémre.
A tetejére raktam a néhány szedret és megszórtam a bazsalikom magos virágjaival.



 
A sütőpapír segítségével felhajtogattam a tészta szélét.
- Előmelegített 175 fokos (légkeverés) sütőben 25perc alatt készre sütöttem.


 


 Frissen lecsípett virággal megszórva, langyosra hűlve tálaltam.




A galette, Franciaországból származik.
Lásd itt:  
Galette a blogon






6 megjegyzés: