2015. április 23., csütörtök

Pitypangzselé, hagyományos skandináv recept alapján almával, tartósítószer nélkül. (Traditional scandinavian dandelion apple syrup)



Te pitypang, te pitypang...
Kislányként koszorút fontunk, hogy arany koronaként ékeskedj a fejünkön.
Emlékszel?
Nagylányként megtanultam, hogy nem csak szépségeddel vagy jelen a világban.
Bizony, te előkelő helyet foglalsz el a gyógynövények táborában.

Az idén először a késő délutáni sétáink egyikén pillantottalak meg a távolabbi gyümölcsösben.
Ott kínálgattad illatos virágodat a virágzó barackfák alatt.
Kicsit kérettem magam, de kedves invitálásodra, végül le mertelek szakítani.
Virágfejecskéd jó hosszú szárral, ha már ily kedvesen ajánlottad.
Előbb a tejnedvtől ragacsos szárad ettem meg. Szépen lassan rágcsáltam össze.
(Ma már élvezem kesernyés ízedet.)
A tenyeremben dédelgettem sárgán aranyló koronád, szagolgattalak, simogattalak, szeretgettelek.
Nem siettem, megadtam a módját a találkozásunknak.
Meglepődtem milyen édeskés a virágod íze, nem ilyenre emlékeztem.
 Köszönöm hogy vagy, sokat jelentesz nekem.





 Mondhatnám, hogy ezt a tradicionális skandináv receptet véletlenül találtam, 
de nem mondom, mert (ma már) tudom, nincsenek véletlenek :)
Érdekes, hogy több leírást nem adott ki a kereső, így lehetséges, 
hogy itt találkozol vele először :)
Ta-tarada-dam :)
Pitypangzselé, hagyományos skandináv recept alapján almával, tartósítószer nélkül :)





A forrás szerint készítettem, annyi különbséggel, 
hogy a még ilyenkor fellelhető almákból választottam, többnyire goldent. 
Rebarbaraszárat én sem tettem bele, bár gyönyörű a kertben, 
de gondoltam sokan nem jutnak (még) hozzá, így most kihagytam.
A cukor mennyiségét megtartottam, de ha valaki nem szeretné répacukorral készíteni, 
nyugodtan cserélje a kedvenc "cukorjára" (esetleg mézre).
Lágyan zselés állagú az eredmény, tehát nem "betonszilárd", inkább "rezgős".


 


Pitypangzselé

Hozzávalók

100 db virágfejecske
1 db citrom leve
1/2 kg alma apróra vágva
1 liter víz
1/2 kg cukor
opcionális: 1 marék apróra vágott rebarbaraszár


- A virágokat délben szedtem. 
Ilyenkorra nyílik ki teljesen, ilyenkor a legmagasabb a beltartalmi értéke.
Ilyenkor jár legmagasabban a Nap, tehát ilyenkor a legnagyobb a Fény a kicsiny virágfejben.




- A virágfejecskéket "tápegészen" tettem bele, tehát a zölddel együtt.
Az okát a pitypangszirupnál részletesen kifejtettem. 
(Mellesleg, egyetlen esetben sem lett (eddig) keserű az eredmény :)
- A virágokat a kertemben szedtem, nem mostam le  (Te mosd le nyugodtan, ha úgy jó Neked).
- Az almát sikerült megbízható forrásból vennem, héjastól használtam fel.
(Az almahéj sok pektint tartalmaz, így javasolt beletenni, hisz ettől lesz zselés a zselénk.)







- Az apróra vágott almát, a virágfejekkel együtt tiszta 
(ecettel áttörölt, majd megszárított) fazékba raktam. 
Hozzáadtam a frissen facsart citrom levét (a magoktól megszűrtem) és az 1 liter vizet.
Tűzre tettem és közepes hőmérsékleten 1/2 órát főztem.
- Ezt követően, a levet szűrön keresztül leöntöttem.
(Gyönyörű sárga, de még zavaros/nem áttetsző a lé.)
Megmértem és ugyanannyi mennyiségű cukrot adtam hozzá (500 g).
-  Újra tűzre tettem és beforraltam.
- A sűrűségét hideg porcelán tányérra csöppentve állapítottam meg.
(Tiszta kanállal keveset vettem ki belőle és hideg porcelán tányérra csorgattam.
A tányér döntögetésével megtudjuk állapítani mennyire sűrű.
A hűlés során még sűrűsödni fog.)
- Tiszta kiforrázott üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.


 
 
 
 
 


4 üveg (4 x 220 g) illatos, gyönyörű sárga, "rezgős" pitypangzselével lettem gazdagabb :)
A visszamaradt pitypangos almát nem dobtam ki, megmutatom mi készült belőle.
Pitypangos almalekvár:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangos-almalekvar-tartositoszer.html








Az üvegek előkészítéséről és a száraz dunsztról, itt írtam.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
*
Az eredeti recept forrása.
*
Pitypangszirup a blogomon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangszirup.html 
További pitypangos receptekhez, a tartalomjegyzéket ajánlom:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/12/tartalomjegyzek-etek-etel-ital-2014-12.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/12/tartalomjegyzek-kamrapolc-20141227.html








8 megjegyzés:

  1. Meglepődve olvastam,hogy leszűrted ,és mi lett az alma maradékból? Csodás a végeredmény!!!!!!
    Jó lenne ilyet készíteni,talán szombaton.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamka <3 mennyei pitypangos almalekvár :)
      http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangos-almalekvar-tartositoszer.html
      Bízom benne, hogy belefér, lesz időd :)

      Törlés
  2. De jó, hogy rátaláltam az oldaladra! :-)
    Ha az idő engedi, meg is csinálom mind a zselét, mind a lekvárt! Köszönöm Mági! <3

    VálaszTörlés
  3. Mági, elkészült a zselém is és a rostból a lekvár is. A zselé nem igazán lett zselé. Kevesebb cukrot tettem bele, arra gondolok, hogy ezért, de így is nagyon finom és elég édes. A blogomban olvashatsz róla, képeket is tettem fel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, hát nem annyira zselé, mintha zselésítővel készült volna, de egészségesebb, még a cukor ellenére is :) valóban nagyon édes :) úgy szoktam, hogy amire/amibe kerül kevéske, nos abban nincs édesítés.
      Meglátogattalak (sok ismerőst láttam :) remek finomságokat találtam :)
      gyönyörűek a medvehagymás szívecskék.
      Örömmel adnék Neked citromfűtövet (rengeteg van a kertben), nem tudom hol laksz, és hogyan tudnám elküldeni, ha érdekel írd meg kérlek levélben.

      Törlés
    2. Mági, ez nagyon kedves Tőled :-) <3 Már fb-on is megtaláltalak, ott írok Neked privátba.

      Törlés
    3. Kavics <3
      köszönöm szépen :)

      Törlés