2015. február 17., kedd

Fekete ribizlis morzsás pite



Két ok miatt mutatom meg ezt a fanyar ízű süteményt:
 - a tészta felét változatosság kedvéért nem nyújtva, nem  rácsozva tettem a 
sütemény tetejére, hanem tessék-lássék módon ráreszeltem. 
- a töltelék tavaly eltett befőtt, natúr fekete ribizli. 
(Sokan kérdezik, hogy mit lehet csinálni befőttből, illetve lekvárból?)




A fekete ribizlit befőttnek tettem el, mégpedig minden nélkül nedvesen dunsztolva.
Azaz, a megmosott ribizliszemeket üvegbe pakoltam
-alaposan megkocogtattam az üveg alját, hogy összetömörödjön és több férjen bele-
majd lezártam az üveget, tehát nem tettem bele sem cukrot, sem vizet, mást sem.
Nedves dunsztban hőkezeltem.
Az eljárás során a ribizli levet eresztett, amely majdnem teljesen ellepte a gyümölcsöt. 
Így, teljesen natúr befőtt az eredmény, 
amit örömmel használok fel amikor nem terem, turmixokhoz, krémekhez, süteményekhez.
Ha most arra gondolsz, hogy jó, de neked ilyen nincs, hát nem baj,
 időben vagyunk, hogyha szeretnéd, akkor az idén majd legyen :)
(Remekül lehet ezzel a móddal tartósítani a bogyós gyümölcsöket.)
Ezt a süteményt meg elkészítheted lekvárral vagy fagyasztott gyümölccsel.


 


Fekete ribizlis pite
 (kerek 26 x 3 sütöformában sütöttem)

Hozzávalók
250 g liszt
100 g cukor
pici só
2 tk foszfátmentes sütőpor (alnatura/dm)
175 g teavaj
1 db tojás

töltelék
1 ü fekete ribizli befőtt (370 g-os üveg)
2 ek étkezési keményítő
3 ek cukor


- A tészta hozzávalóiból elkészítettem a tésztát:
A lisztet átszitáltam a cukorral, sóval és sütőporral  összekevertem, majd összemorzsoltam 
a hideg összedarabolt vajjal, végül hozzáadtam a tojást és összegyúrtam.

Kettévettem, becsomagoltam és 1 órát pihentettem.
A felét a konyhapulton hagytam (20 fok, ha ettől melegebbre ne tegyük) 
a másik felét a hűtőbe tettem, hogy megdermedjen (úgy könnyebb reszelni).

-  A befőttet elkevertem a cukorral és a keményítővel.

- A puhább tésztát kinyújtottam és kibéleltem vele a sütőtálat 
(nem kell hogy pereme legyen, de lehet).
A tölteléket rásimítottam.
A hidegebb tésztát a tetejére reszeltem (nagyobb lyuk).

- Előmelegített 175 fokos sütőben 25 percig sütöttem.




Megjegyzés
- Amennyiben lekvárral készíted nem szükséges a keményítő és a plusz cukor,
illetve a tésztába kerülhet kevesebb cukor (3-5 dkg).
- A klasszikus módon eltett befőttnek pedig, a levét ajánlott leönteni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése