2015. február 8., vasárnap

Mákos-almás sütemény





Az elmúlt időben kétféle mákos is felkerült a kedvencek listájára.
Az egyiket darált mákkal, a másikat egész mákkal készítettem.
A mák egészséges, szerintem szükségünk van rá, meg nagyon finom.
Mikor a mák "gyógyhatásairól" írtam, megígértem, hogy sok mákos receptet alkotok, 
meg írok a blogra, igyekszem betartani :)
A tartalomjegyzékben érdemes szétnézni, remek kenyerek, sós és édes kekszek, tészta ételek, 
sőt máktejjel készült finomság is található.




A darált mákos következik most.
Úgy állítottam össze a receptet, hogy a legszükségesebb összetevőket tartalmazza, 
könnyű legyen az állaga és könnyű legyen elkészíteni.




Az összeállítása eltér a megszokott kevert sütemények menetétől: 
először a puha (nem folyékony) teavajat habosra kevertem (egészen fehéredésig) a cukorral, 
majd tovább habosítottam a tojással.
Az almát finomra reszeltem és már fakanállal kevertem az előbbiekhez.
Végül a lisztet, darált mákot és a sütőport, meg a kevéske sót összekevertem, 
majd a fakanállal hozzáforgattam a lágy részhez.
A sütőformát már előre elkészítettem, a sütőt előmelegítettem, így azonnal mehetett a sütőbe.
Készítettem egyben, kerek (21 x 5 cm) sütőtálban és volt hogy  6 db szilikon formába 
osztottam szét, utóbbi látható a képeken. 
Volt amikor fűszereztem: (bio)citromhéjjal, szárított (bio)narancshéjjal, őrölt fahéjjal. 
Volt amikor a cukrot, már kristályossá vált mézzel váltottam fel.
Volt amikor megszórtam a tetejét szeletelt mandulával, volt amikor nem.




Mákos-almás sütemény

Hozzávalók
100 g puha teavaj
100 g cukor
1 db tojás
200 g finomra reszelt alma (2 db)
100 g finomliszt
100 g darált mák
pici só
2 tk sütőpor (foszfátmentes alnatura/dm)


- A puha vajat habosra kevertem a porcukorral.
- Hozzáadtam a tojást, tovább habosítottam.
- Az almákat meghámoztam és lereszeltem, majd már fakanállal hozzákevertem az előbbiekhez.
- A lisztet átszitáltam, összekevertem a darált mákkal, a sütőporral és a sóval.
Az egészet óvatosan hozzáforgattam a lágy részhez.
 (Az a tapasztalatom, hogy a liszttel, száraz résszel már nem kell agyon dolgozni a tésztát,
éppen csak elkeverni. Minél kevésbé dolgozzuk meg, annál könnyebb marad az állaga.)

A tepsibe/sütőtálba sütőpapírt borítottam, a szilikon formába ez nem kell.
A 170 fokos sütőben (légkeverés), 20-25 perc alatt kész.
A tökéletes eredmény érdekében végezzünk tűpróbát. 
(A sülő sütemény közepébe szúrunk egy tűt: amennyiben "szárazon" húzzuk ki, akkor átsült a süteményünk, amennyiben még ragadt rá "valami" akkor süssük picivel tovább.)
Amennyiben a teteje jobban pirulna, mint szeretnénk, takarjuk le.








2 megjegyzés: