Ez a másik mákos, amit az előző bejegyzésnél említettem.
Érdekessége, hogy egész mákkal (nem őrölt) dúsítottam,
illetve folyadéknak habtejszínt tettem bele.
Úgy gondoltam, a habtejszín 30 % zsírtartalma elég a süteménybe,
nem szükséges több zsiradék bele, így a vajat megspóroltam :)
Ez kicsit "szárazabb", mint az almás mákos, de könnyű "habos" állagú.
Mennyei, szegfűszeggel fűszerezett mézes szilvalekvárral kínáltam.
(Amiről nem készítettem idejében bejegyzést, viszont mutatok képet :)
Egész mákos sütemény
Hozzávalók
3 db tojás
100 g nádcukor (vagy kristályos méz)
csipet só
1/2 csomag foszfátmentes sütőpor (alnatura/dm)
250 g (1 zacskó) habtejszín
250 g liszt
5 ek egész mák
Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, a sütőformát kikentem vajjal és beszórtam liszttel.
A tojásokat habosra (fehéredésig) kevertem a cukorral.
Hozzáadtam a csipetnyi sót és 1 evőkanálnyi liszttel elkevert sütőport.
Beledolgoztam a habtejszínt.
Fakanálra váltottam és beleforgattam a mákot és a lisztet.
Sütőformába kanalaztam.
25 perc alatt sült meg.
(A biztonság kedvéért érdemes tűpróbát végezni.
Nagyon gyorsan sül -mint a piskóta- a tapasztalatunkra hagyatkozzunk, ne szárítsuk ki.)
Nagyon gyorsan sül -mint a piskóta- a tapasztalatunkra hagyatkozzunk, ne szárítsuk ki.)
A szegfűszeges mézes szilvalekvár így készült, csak szilvából, nincs benne cukor,
csak 15 % méz, szegfűszeggel fűszereztem.
csak 15 % méz, szegfűszeggel fűszereztem.
De szép! Kétségem sincs afelől, hogy finom. :)
VálaszTörlésVanilin :)
Törlésköszönöm.