2015. február 13., péntek

Egész mákos sütemény



Ez a másik mákos, amit az előző bejegyzésnél említettem.
Érdekessége, hogy egész mákkal (nem őrölt) dúsítottam,
illetve folyadéknak habtejszínt tettem bele.
Úgy gondoltam, a habtejszín 30 % zsírtartalma elég a süteménybe,
nem szükséges több zsiradék bele, így a vajat megspóroltam :)


 


Ez kicsit "szárazabb", mint az almás mákos, de könnyű "habos" állagú.
Mennyei, szegfűszeggel fűszerezett mézes szilvalekvárral kínáltam.
(Amiről nem készítettem idejében bejegyzést, viszont mutatok képet :)




Egész mákos sütemény

Hozzávalók

3 db tojás
100 g nádcukor (vagy kristályos méz)
csipet só
1/2 csomag foszfátmentes sütőpor (alnatura/dm)
250 g (1 zacskó) habtejszín
250 g liszt
5 ek egész mák

Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, a sütőformát kikentem vajjal és beszórtam liszttel.
A  tojásokat habosra (fehéredésig) kevertem a cukorral. 
Hozzáadtam a csipetnyi sót és 1 evőkanálnyi liszttel elkevert sütőport. 
Beledolgoztam a habtejszínt.
Fakanálra váltottam és beleforgattam a mákot és a lisztet.
Sütőformába kanalaztam.
25 perc alatt sült meg. 
(A biztonság kedvéért érdemes tűpróbát végezni.
Nagyon gyorsan sül  -mint a piskóta-  a tapasztalatunkra hagyatkozzunk, ne szárítsuk ki.)




A szegfűszeges mézes szilvalekvár így készült, csak szilvából, nincs benne cukor,
csak 15 % méz, szegfűszeggel fűszereztem.








2 megjegyzés: