2014. szeptember 12., péntek

Sárgarépás zöldborsós pite



A sárgarépa színe szemet gyönyörködtető, 
együtt a zöldborsóval meg igazán jókedvre hangoló ezeken az esős napokon.


...a kép az eső előtti "utolsó" Napsugár idején készült...

Apropó, a szemet nem csak gyönyörködteti, hanem a jó látáshoz is hozzájárul.
(A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, amely A-vitaminná alakul át a testben.
 Az A-vitamin szükséges a tisztán látáshoz, a megfelelő fényérzékeléshez.)
Nem hiszem hogy a generációkon át fennmaradt mondás 
 -"Egyél sok sárgarépát, hogy jól láss a sötétben!"-  tévhiten alapulna. 
Amennyiben mégis tévhit, az sem baj. A sárgarépa roppanós finomság, sokféleképpen elkészíthető, 
édesen és sósan, nem csak a levesben állja meg a helyét. 
Persze, aki nem szereti a sárgarépát az nem fog velem egyetérteni. 
Mi szeretjük, hetente többször kerül az asztalunkra.




Sárgarépás zöldborsós pite


 


A pite tésztájához a hajtogatás nélküli "leveles" tésztát választottam.
Szerintem tökéletes :)

Hozzávalók
tészta
250 g finomliszt
200 g hideg vaj
1 tk "jó" só
4 ek hideg víz
1 ek ecet (lehet 10 %-os vagy gyengébb almaecet)

töltelék
1/2 kg sárgarépa
1/2 kg zsenge zöldborsó (a másodvetés már szedhető, de a fagyasztott is jó)
1 zacskó (250 ml) habtejszín
3 db tojás
frissen őrölt bors
friss petrezselyem vagy más zöldfűszer (csombor, menta, bazsalikom, kakukkfű, stb.)

A tésztát az itt ismertetett módon elkészítettem.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/09/leveles-teszta-hajtogatas-nelkul.html 
Röviden: a sós liszttel összemorzsoltam a hideg felkockázott vajat.
 A hideg vízbe kevertem az ecetet, ezt rálocsoltam a morzsára és 
gyors mozdulatokkal összegyúrtam a tésztát.
A sütőformát előkészítettem (21 cm átmérőjű 5 cm magas, de lehet más is), 
"gondolatnyit kikentem" vajjal (a vajas papírral pont megfelelő), 
behintettem liszttel (éppen csak) közben a tészta pihent.
Lisztezett felületen a tésztát kinyújtottam, kibéleltem vele a tepsit, majd a túllógó részeket levágtam 
(így is akartam, hogy maradjon tészta, tehát eleve nagyobbra nyújtottam).
A tésztát (tepsistől) betettem a hűtőbe. A széleket összenyomtam és félretettem.
A sárgarépákat megtisztítottam és uborkagyalun leszeleteltem.
(A sárgarépa így roppanós marad, ha puhán szeretnéd, akkor előkészítést igényel: párold meg :)
A tojásokat felütöttem, egynek a fehérjét külön tálkába.
A tejszínt a tojásokra öntöttem, fűszereztem, összekevertem egy villával, 
majd beleforgattam a sárgarépát és a zöldborsót.
Bekapcsoltam a sütőt, a tésztát elővettem a hűtőből.
A tészta belsejét megkentem a tojásfehérjével (így nem áztatja el a töltelék), 
majd a maradékot a zöldséges masszához kevertem, amit mindenestől a tésztára öntöttem.
A félretett maradék tésztát kinyújtottam, derelyevágóval felszeleteltem és 
a zöldséges töltelék tetejére rakosgattam.
40 perc alatt készre sütöttem.


...nézzétek a szélét :) hát ezért írtam, hogy tökéletes :)...

Melegen nehezebben szeletelhető, de úgyis langyosan (meg hidegen) szeretjük a legjobban :)









8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, és biztos finom is. :)
    Erzsi

    VálaszTörlés
  2. A csudába! Már egyeztettem a Családdal a hétvégi menüt. Pedig ez éppen jó lett volna holnapra a gombaleves mellé... Jövő héten biztosan elkészítem valamikor.
    Csodálatos recept, ötlet, mint mindig. Köszönöm. <3

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! holnap megpróbálom. Vajon glutén mentes liszttel is ugyanígy működik? Azaz, ilyen finom lesz?

    VálaszTörlés
  4. Ágnes,régen jártam itt,be kell pótolnom a sok látnivalót!!! :) :) Ez a pite isteni lehet!!! :) Beiktatom!!! Viszem a receptet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Mellissina2 <3
      Tudtam, hogy a sárgarépás ide vonz :)
      Örülök Neked!
      Ölelés,

      Törlés