Follow by Email

2014. szeptember 16., kedd

Paradicsomos húsgombóc tésztával



Az iskola indulásával visszaköltözött a "rendszer" az életembe :)
A pillanat spontaneitása mellett megjelent az állandóság és a tervezés :)
Mindennap kb. ugyanakkor főzök, nem akkor amikor megéhezünk.
Előre tervezem mit fogok készíteni, nem csak amit éppen megkívánunk.


 


A tanítás hosszú, nem oldhatjuk meg egy szendviccsel a Gyermekem étkezését. 
Lehetőség van az iskolában előfizetni menüre, de szerette volna, ha itthonról vihet ebédet.
Miért is ne, nagyon örülök neki.
Viszont néhány szempontot érdemes figyelmemben tartanom: 
- tápláló legyen (fejlődő szervezet)
- tartalmas legyen (egy szelet müzli tápláló, de nincs el vele estig...)
- hidegen is élvezhető  -finom és esztétikus- legyen (nem melegíti meg)
- ne romoljon könnyen (csak másnap fogyasztja)
- változatos legyen (:)
- vállalható legyen (külvilági ingerek...)




Ezzel a gazdag paradicsomos szósszal az idei kerti paradicsomtól is búcsúzom, 
már ilyen mennyiség főzéshez nem áll rendelkezésemre. 
Frissen enni van még egy-két kiló, és vége.


Paradicsomos húsgombóc tésztával 
(A megadott mennyiség 4 fő részére.)

Hozzávalók
húsgombóchoz
500 g marhahús darálva
3 gerezd fokhagyma
bors
1 tojás
3 ek zsemlemorzsa
friss oregánó (szurokfű)
sütéshez 
 olaj
szószhoz
500 g friss paradicsom
3 gerezd fokhagyma
bors
olívaolaj
friss oregánó
friss kakukkfű
tészta
500 g Farfalle 
tálaláshoz
parmezán
friss bazsalikom


 - A frissen szedett fűszereket megmostam, leszárítottam és (bazsalikom kivételével) apróra vágtam.
- A húst fűszereztem (só, bors, szurokfű, fokhagyma), 
hozzáadtam a tojást és zsemlemorzsát, majd lefedve félretettem.
- Elkészítettem a mártást: a paradicsomoknak lehúztam a héját (keresztirányba bemetszettem 
a tetejüket, majd lobogó forró vízbe dobtam 1-2 percre), néhány darabba vágtam.
Nagyobb fazékba (ebbe fogom majd az összeset összekeverni) olajat forrósítottam, 
beledobtam a felszeletelt fokhagymát, rá a paradicsomot, pirítottam, fűszereztem 
és összefőztem az egészet (kb. 20 perc).
- Megformáztam a kicsi húsgombócokat, majd egy ujjnyi forró olajban 
(közepes lángon) 4-5 perc alatt elősütöttem.
- Átraktam a paradicsomszószba és együtt további 10-15 percig főztem.
- Sós vizet forraltam a tésztának, majd előírás szerűen (10 perc, al dente) megfőztem.
- A főtt tésztát a húsgombócos, illatos paradicsomszószba átszedtem.

A másnapi ebédet rövid idő alatt kihűtöttem. 
Reggel reszeltem rá parmezánt és frissen tépkedett bazsalikommal szórtam meg.
  



Húsmentes változat :) a blogon:
Padlizsánfasírt paradicsomszószban



..."Bazsalikom keretben"...








4 megjegyzés:

  1. Hű Ági, megint valami fincsit készítettél! :) El fogom készíteni.
    Erzsi

    VálaszTörlés
  2. Annyira jól néz ki,szinte itt érzem a számban az ízét.Nyelek nagyokat. Fantasztikus vagy!!!!

    VálaszTörlés