2019. április 3., szerda

Krémes sárgarépaleves




A legegyszerűbb sárgarépaleves amit eddig készítettem.
A sárgarépát és hagymát -kevés olajon- együtt karamellizáltam a lábosban.
Felöntöttem vízzel és puhára főztem.
Ezen kívül só, amire szükségem volt.
Összeturmixoltam.




Amíg nem kóstoltad, el sem hiszed, hogy tökéletes így.
Amennyiben neked mégsem az, légy kreatív és turbózd fel fűszerekkel. 
Gyömbér, chili, köménymag, édeskömény, római kömény, koriander 
bármelyik illik a sárgarépához.
A zöldfűszerek közül ami van (ami nekem kibújt a kertben) 
snidling, zamatos turbolya, medvehagyma, tárkony, citromfű, zsálya, rozmaring.
Megannyi lehetőség.




Krémes sárgarépaleves

Hozzávalók

sárgarépa
hagyma
kevés olaj
víz

Az arányokról
1 kg répához 1 nagy fej (öklömnyi) hagymát ajánlok, 
1/2 kg répához egy közepeset, vagy két kicsit.
A vízzel tudjuk szabályozni a sűrűségét, inkább kevesebbet adjunk hozzá 
turmixolás előtt (mondjuk ami bőven ellepi a zöldséget), 
viszont ha turmixolás után még hígítjuk, 
akkor feltétlenül forraljuk fel újra.

Ahogy a fűszereknek széles a választéka, úgy a feltéteknek is, vagyis amivel tálaljuk a levest.
Lehet kiflikockát pirítani, vagy kenyérből pirítós, amit bedörzsölhetünk fokhagymával. 
Kedvenceim a pirított magocskák, napraforgó, tökmag, dió, szezámmag, stb.

Én most az utóbbiakkal és egy nagy adag bíborszínű retekcsírával szórtam meg a tetejét.




Egészségünkre!

*

Sárgarépaleves máskor, a blogról
tejszínes:
mascarponés-turbolyás:




Így csíráztatok




Szeretetrehangoltan:

2 megjegyzés: