2018. január 3., szerda

Isler (diósan, habosan, szilvakrémesen, csokoládésan)




"Az isler (vagy ischler) egy csokoládékrémmel bevont, töltött,
omlós tésztapárból készült kerek sütemény.
Számos változata létezik: van, amely kizárólag csokoládéval készül, de lekváros és
habos változatai is vannak." (Forrás)
Míg az ischler eredetileg osztrák sütemény, a habos változatának magyar alkotója van:
Hegedűs László szolnoki cukrászmester.




Vannak a megrögzött islert imádók és vannak akik nem rajonganak érte.
A Férjem fiatalkorának elmaradhatatlan része volt, én viszont sosem szerettem:
túl tömény, túl sok, túl édes, túl csokoládés volt.
Viszont szerettem a habos süteményeket, amit gyermekkoromban
a habos krémes, és Édesanyám habos-rolója jelentett.
Így pár darab habos isler is készült, a többit pedig a nyáron eltett krémes,
nagyon krémes szilvavajjal* kentem meg.
A tésztájába őrölt diót gyúrtam, a tetejére, csak a tetejére pedig csokoládét csorgattam.





Isler

Hozzávalók

Tészta
300 g finomliszt
100 g durvára őrölt dió
1 mk őrölt fahéj
csipet só
70 g cukor
200 g hideg vaj
2-3 ek hideg víz

Töltelék
- krémes szilvalekvár (más savanykás lekvár)
- habos
2 db tojás fehérje
100 g cukor
50 g (1/2 dl) víz
2 tk friss citromlé

Tetejére
100 g 72 % csokoládé
1 tk vaj/ kókuszvaj


1) A diót a cukorral durvára őröltem, hozzákevertem a sót, a fahéjat, a lisztet. 
A hideg vajat felkockáztam, majd az ujjbegyeimmel összenyomkodtam a diós liszttel, 
1-1 ek hideg víz hozzáadásával összeállítottam a tésztát.
A vajas papírba (v. folpack fóliába) csomagoltam és
 hidegre tettem 40 percre (min. 30 perc, lehet több).





2) A tésztát enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtottam és
 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszurkáltam.





Sütőpapírral borított tepsire rakosgattam és hidegre tettem, 
amíg a sütőt bemelegítettem (180 fok).
7-10 perc alatt megsül, figyeljünk, vagy maradjon teljesen világos, 
vagy akkor vegyük ki a sütőből amikor a széle kezd aranyszínűre váltani.
Tepsin hagytam kihűlni.
3) A csokoládét gőz fölött megolvasztottam, hozzákevertem a vajat.
Teáskanálnyi csokoládéval bevontam a korongok felét.










4) 10  db korongot félretettem a habosnak, a többit pedig lekvárral kentem.
A kihűlt csokoládés tetőkkel befedtem és hidegre tettem.





5) A habos süteményekhez elkészítettem a habot.
A cukorból és vízből szirupot főztem. 
Addig kell forralni, amíg hideg vízbe csöppentve kicsi golyót tudunk formázni belőle.
A tojásfehérjét a citromlével tessék-lássék habbá vertem.
Előbb cseppenként, majd nagyon vékony sugárban hozzáadtam a szirupot, 
közben folyamatosan dolgoztattam a habverőt.
Addig vertem, amíg olyan kemény, masszív lett a hab,
 hogy fejre borítva a tálat teljesen stabilan állt benne.
Habzsákba kanalaztam a habot és a 10 db korongra adagoltam.
Rájuk helyeztem a csokis korongokat, amiken már teljesen megszilárdult a csokoládé.
Hidegre tettem.





Megjegyzés
* Krémes szilvavajat az almavaj mintájára készítettem, tudjuk semmi köze a vajhoz.
99 % szilva, csupán 1/2 tk mézet adtam hozzá üvegenként.





- A csokoládéból és a habból is maradt.
A csokoládét folpack fóliára csorgattam, apróra tördelt, pirított, tisztított dióval megszórtam. 
A Férfiak nagyon díjazták :)





A maradék habból kicsi habcsókokat formáztam sütőpapírral borított tepsire.
Bedugtam a sütőbe 100 fokra 10 percet, majd elzártam a sütőt és bent hagytam száradni.
Ezek tényleg picik, hüvelykkörömnyik :)




- Amennyiben nem szeretnénk maradékot, akkor olvasszunk kevesebb csokoládét, 
illetve 1 db tojásfehérjéből készítsük a habot.




A habos islerről megnéztem egy videót (lásd: itt.).
A recept saját.








Süteményszaggató használaton kívül:
 ünnepi időszakban a konyhaszekrényt díszíti :)







12 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak tunik. Szeretem az islert. Kiprobalom hetvegen a habos valtozatot is. A fiam ugyis imadja a habcsokot. A maradekbol az lesz :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annamária Pethő :)
      Finom.
      Köszönöm a bizalmat, üdvözlet a Fiadnak!

      Törlés
  2. Üdvözöllek az új évben :)
    Minthogy ezen az ünnepen, azt hiszem, felnőttem a diós sütemény ízéhez, ráadásul nekem kedvencem az isler- amit kis városunk cukrászdájában eszem, sosem sütöttem, ez lesz a következő süteményem. Szilvaízzel :)
    Ölelés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves VRJúlia,
      <3 Neked is!
      Ezek szerint a cukrászdában dió nélkül készítik a tésztáját :)
      Bízom benne, hogy elnyeri a tetszésed a házi változat. A szilvaíz remek döntés, bár kevés cukrot tettem bele, a savanykás lekvár jó választás.
      Üdvözlettel,
      Á.

      Törlés
  3. Mindegyik nagyon finom lehet. Szeretem a diós, lekváros, habos és csokis sütit is. :)

    VálaszTörlés
  4. Jajj, nem írtam alá. Erzsi

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon nagyon finom lehet! Imádom az islert, a diót, a szilvát tehát így az egészet.:-) Nagyon mutatós is, gratulálok. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó,
      köszönöm szépen kedves szavaid! Örülök, hogy tetszik.
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés
  6. Akkor te ismerted már a habos islert !!!! Én most hallottam csak róla, viszem a receptedet, valamikor most már majd sort karítek erre is, végül is egyre jobban bírom az álldogálást is már :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó :)
      Valamikor régebben olvastam róla.
      Szeretem a habost, csak kevésbé édesen.
      További regenerálódást <3 kívánok Neked!

      Törlés