2017. december 2., szombat

Francia almatorta. Mákos almatorta. Marcipánkrém. 3:1



Bizony, egy bejegyzésben, három finomság.
1) Almatorta francia recept alapján
2) Mákos almatorta, gluténmentes, tejmentes.
3) Marcipánkrém


Almaszüret idején...


Amíg van a saját semmivel nem permetezett almánkból, 
addig heti rendszerességgel készítek valamilyen almás ételt. 
Vagy főzöm, vagy sütöm, vagy erjesztem, vagy préselem, 
sósan vagy édesen vagy natúr.


Frissen préselt almalé, nyomokban céklát tartalmaz :)

Az almás sütemények tökéletes vendégvárók, kiválóak második fogásként 
egy tartalmas leves után. 
Egészséges összetételben remek reggeli falatok indulás előtt, a fagyos korai órákban.




A torta végtelenül egyszerű, kevés, általában otthon fellelhető összetevőből áll.
Nem igényel semmilyen  bonyolult technikai tudást, sem eszközt,
csak mindent összekeverünk egy tálban, beleborítjuk a kedvenc sütőtepsinkbe 
vagy formánkba és máris mehet a sütőbe.
A tortának mégis van egy különlegessége: rummal készült.
Amennyiben nem akarunk rumot tenni bele, 
akkor emeljük meg házi vaníliakivonat mennyiségét :)
Inspiráció innen.




Francia almatorta

Hozzávalók
120 g finomliszt
1 tk sütőpor (dmbio)
csipetnyi só
2 db tojás
80 g demerara nádcukor
3 ek rum
120 g vaj (olvasztott, visszahűtött)
4 db alma (nagyobb)

1) - Előmelegítettem a sütőt 180 fok alsó-felső sütés.
- Előkészítettem a kapcsos sütőformám (21 x 5 cm)
és beleillesztettem egy sütőpapírt (másban is sütheted).
- Összekevertem a lisztet, sütőport és a sót.
- Meghámoztam az almákat és apró (1 x 1 cm) kockákra daraboltam.
2) - Keverőtálban a cukorral felvertem a tojásokat még krémes habos lett, 
hozzáadtam a rumot és a vaníliakivonatot.
Fakanállal hozzákevertem a lisztkeverék felét, a vaj felét, 
majd az összes lisztkeveréket és az összes vajat.
Végül hozzáforgattam az almadarabokat.
Belesimítottam a sütőformába.
3) - Megsütöttem. 
Elég sok idő kell neki, kb. 45 perc. Végezzünk tűpróbát
vagy szúrjunk egy kést a közepébe, ha tiszta nem ragacsos, akkor jó.
- Kivettem a sütőtálból és rácson hagytam kihűlni.


🍎


A tetejére marcipánkrémet csorgattam, de
tálalhatjuk magában, vagy tejszínhabbal, fagylalttal, creme fraiche-vel.




Marcipánkrémet így készítettem:

50 g marcipánmassza
50 g habtejszín (vagy kókusztejszín)

5 dkg kész marcipánmasszát (aldi) krémesre kevertem 
50 g (lehet többet vesz fel) habtejszínnel.




Mákos almatorta


Hozzávalók
150 g darált mák
1 tk sütőpor (dmbio)
csipetnyi só
3 db tojás
90 g demerara nádcukor
50 g kókuszvaj (olvasztva, visszahűtve)
4 db alma


Az elkészítés menete ugyanaz. 
Mákot, sót, sütőport, vaníliáscukrot összekevertem. 
Az almákat kis kockákra vágtam.
A tojásokat a cukorral habosra kevertem. 
Beleforgattam a fele mákos keveréket, a fele kókuszvajat, 
majd újra a mákost, újra a kókuszvajat.
Végül az almakockákat.
Másik tepsiben sütöttem, a sütési idő is eltért.




🍎






Ami másnak már nem értékes, nekem nagy öröm.
A legújabb kincsem ♡









4 megjegyzés: