Follow by Email

2017. december 21., csütörtök

Töltött kelkáposzta, hús nélkül





Remek hús nélküli fogás lehet karácsonykor,
sőt teljesen "állatmentessé" is tehetjük.
Aki nem fogyaszt tejterméket és tojást, tudja mire cserélje fel a tejfölt (növényi tejföl) 
és tojást (pl. chiamag vagy lenmag).
A töltött kellevél megállja a helyét az ünnepi fogások között.
Most gombásan készítettem, de a gomba helyett választhatunk  más zöldséget: 
a kockára vágott sütőtök vagy karikára szeletelt sárgarépa nagyon látványos a töltelékben.


egy személyes :)


Évről-évre komoly feladatot jelent a vendéglátóknak, hogy mit készítsenek, 
hogyan oldják meg az ünnepet, abban az esetben ha a meghívottak között vegetáriánus is van.
70 - 80 %-ban hús nélküli konyhát vezetek (közel 27 éve vegetáriánus vagyok), 
tehát ez nekem egyszerű feladat, a blogon szinte csak ilyen ételek vannak.
Javaslom a tartalomjegyzéket:


Töltött kelkáposzta
4 adag

Hozzávalók

1 nagy fej kelkáposzta
1 nagy doboz tejföl
1-2 dl habtejszín (helyette lehet víz)
só és frissen őrölt bors

töltelék
2 csésze barnarizs
1 csésze vöröslencse
1/2 kg laskagomba
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 tk köménymag (lehet őrölt)
1 tk csombor össze morzsolva
2 db tojás
frissen őrölt bors
szerecsendió
+
~3-4 ek vaj (esetleg olaj)





- Miután mindent előkészítettem, megtisztítottam, felszeleteltem,
azonos időben készítettem két serpenyőben és a fazékban.
A rizst és a megmosott lencsét összekevertem, meghintettem
sóval, ráöntöttem 2x annyi vizet (tehát 6 csésze) és főni tettem.





Az 5 literes fazékba kb. 2 liter vizet öntöttem, felforraltam.
Míg melegedett, elkészítettem a gombát 🍄:)
Kevés vajon, a picire aprított hagymát üvegesre dinszteltem,
hozzáadtam a gombát és pároltam még összeesett.
Félretettem.
Így tettem a megfőtt lencse-rizzsel is.

- A kelkáposzta torzsáját kimetszettem, a leveleket óvatosan lebontottam
(amennyit tölteni szeretnék),
a vastag eret kivágtam belőle és hármasával leforráztam a vízben.
(Csak annyira kell, hogy töltésnél engedelmeskedjen nekünk.)
Lecsorgattam a vizet róla, félretettem.

- A langyos hűlt hozzávalókból, elkészítettem a tölteléket.
Lencse-rizs, gomba, préselt fokhagyma, köménymag, só, csombor,
 tekertem rá bőven borsot, reszeltem rá kevés szerecsendiót.
Összekevertem és hozzáadtam a tojásokat, laza mozdulatokkal összeforgattam.





A sütőtálam alját kikentem vajjal (lehet más is) és szórtam bele
egy rétegben szárított, pirított kenyérkockát*.
(Lehet helyette más péksütemény, zabpehely, esetleg kevés töltelék.)
Egyenként megtöltöttem a leveleket. (Annyi tölteléket tegyünk bele,
 hogy szép egyenletes nagyságú hengereket kapjunk.
Bepakolgattam a tepsibe.
A tejfölt elkevertem a tejszínnel (amennyit felvesz) és a töltelékekre kanalaztam.





Sütőben kb. 30 perc alatt készült el.
Tejföllel tálaltam.


4 adag

* Szárított, pirított kenyérkocka
Imádom a vadkovásszal készült kenyeret :) így szükség szerint sütök egy pluszt.
Amikor megszikkad egyszer-egycentis kockákra aprítom.
Sütőben kiszárítom és kissé megpirítom.
Amikor kihűlt légmentesen zárható üvegben tárolom.
- Ebből készítek morzsát.
 - Rádobom olvasztott vajra vagy kéksajtos vajra, megforgatom benne,
mennyei pl. krémlevesre feltétnek.
- Remekül tudom főzés, sütés során felhasználni:
pl. mint fent, de a zöldséges(húsos) fasírthoz is ebből teszek.
.
.
.


Szeretetrehangoltan a Facebookon 




Örömteli  hangolódást!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése