Follow by Email

2019. július 26., péntek

Marinált paprika friss fogyasztásra. Vaníliával, fahéjjal fűszerezett balzsamecet, házilag.





Nyári variáció, friss fogyasztásra. 
Egyszerű és nagyon finom.




Amint elérhető a szezonális paprika, készítek, majd szinte folyamatosan van a hűtőben.
Hűtve hetekig eláll (savas és fedi az olaj).
Így ha valaki megkívánja, eheti rögtön.


Magam sütötte, kovászos, teljes kiőrlésű tönkölyös kenyérrel

Mivel fűszerezzük?
Most vaníliarúddal és fahéjjal érlelt balzsamecettel 
(magam készítettem a fűszerezést) és olívaolajjal készült.
Máskor almaecettel, borecettel és /vagy citrommal savanyítva, fokhagymával, 
friss fűszerekkel fűszerezve. Sült hagymával is rétegezhetjük. 
A variációk száma számos, kísérletezz bátran.
Pirítóssal, friss kenyérrel tökéletes, feltétnek szintén, 
de keverhetjük zöldségsalátához,
bab, lencse, csicseri salátához (oh, igen humusszal is), stb. 

Milyen paprikából készítsük?
Piacon, termelőtől vásárolok paprikát, pontosan tudom, 
hogy milyen fajtát árul, melyik, mire jó.
Az egyik kedvenc paprikánk, a Bácskai, van erős és édes változata.
Vastag húsú, vékony héjú. 
Beleharap az ember és szétfröccsen a szájában a lé, igen a paprika is lehet lédús.
Most ebből a fajtából készítettem, mégpedig a pirosra érettekből választottam.


Bácskai, még nem piros...

Ugyanakkor más fajtákat is kóstolhatunk, tökéletes a szentesi, a kápia, a pritamin, 
később ha már kapható, az almapaprika. 
Viszont, van amelyiknek vastag a héja, pl. a kápiának, ha zavaró, akkor érdemes lehúzni.
(Egészben megsütni, majd légmentesen lefedve pihentetni, 
a héját így könnyedén letudjuk húzni.)

Hogyan süssük?
Fajtától és mennyiségtől függően serpenyőben vagy sütőben, 
akinek van kemencéje, abban. 
Nagyobb mennyiség esetén célszerű lehet a sütőt választani, 
bár serpenyőben még ha több adagot sütünk, akkor is gyorsabb.
Lehet még vaslapon, a gázláng felett, sőt grillezni. Kinek mi tetszik.
Ez a serpenyős elképesztően egyszerű és gyors, mellesleg energiatakarékos 
(nem kell a sütőt felmelegíteni).
A paprikákat megmosom, leszárítom a vizet, majd hosszú csíkokra vágom.
A serpenyőbe kevés olívaolajat öntök és fedő alatt, közepes hőmérsékleten, 
pár perc alatt odasütöm, a serpenyőt közben néhányszor megrázogatom.
Ez tényleg néhány perc. 
Arra figyeljünk, hogy ne puhuljon túl a paprika, maradjon roppanós.
Máskor, ha sütőben sütjük, akkor a tepsin rakjuk szorosan egymás mellé a paprikákat, 
félidőben megfordítva, süssük hólyagosra. 
Szedjük üveg, kerámia vagy fémtálba, takarjuk le egy tányérral.
A "gőzölés" után a paprika szinte kicsúszik a héjából.




Hozzávalók
paprika
olívaolaj
frissen őrölt bors
fűszeres balzsamecet

A paprikákat a fent említett módon -serpenyőben- hirtelen megsütöm.
Locsolok rá balzsamecetet, sózom és tekerek rá borsot. Összekeverem.


A serpenyőben

Kicsit hagyom hűlni, de még melegen zárható üvegbe rakom. 
Ízlés szerint meglocsolom még ecettel, esetleg öntök még rá olívaolajat.
(Ebben az esetben érdemes hidegen sajtolt olajat használni.)
Lezárom az üveget, kihűtöm és hűtőbe teszem.




Fűszeres, vaníliás, fahéjas balzsamecet.

Nagyon, nagyon egyszerű.
Egy üveg balzsamecetbe beleraktam a felhasított vaníliarudat és a fahéjrudat.
500 ml-be 1-1 elegendő.
Amikor elfogy az ecet, újra feltöltöm az üveget.
Újabb fűszert, az ízlelésemnek megfelelően teszek hozzá,
de az előzőt benne hagyom.




Kapcsolódó bejegyzések a blogon
Sült paprikás nyers saláta:
Marinált paprikás farfalle:
Spárgaleves marinált paprikáva:
Ajvár:
Fetával töltött paprika:


Szeretetrehangoltan,
 a facebookon, az instagramon.


...kiürült...

2 megjegyzés: