Aki szereti a sült paprikát és a fokhagymát, az az ajvárt is szeretni fogja.
Az ajvár sült paprikából, fokhagymából és padlizsánból készült mártás.
Szerbiából származik, ahol elmaradhatatlan kísérője a cevapcici-nek (bőr nélküli, grillezett kolbász).
Hagyományosan ősszel készül, amikor a paprika pirosra érett.
A paprikákat és a padlizsánt grillen megsütik, héjukat lehúzzák, majd aprítják,
fűszerezik és az egészet együtt, sűrűre párolják.
Bizony ez sok kezet igénylő feladat, ezért nem ritka, hogy az egész család vagy
a szomszédság összegyűlik, hogy megosszák a munkát és majd a produktumot is.
Ajvár
Hozzávalók
1 kg kápia paprika
50 dkg padlizsán
1 fej fokhagyma
olíva vagy napraforgóolaj (kevés)
chili
só
bors
almaecet
1) A kápia paprikákat egymás mellé tepsire rendeztem, grill fokozaton (vagy magas hőfokon) megsütöttem a sütőben. Megfordítgattam, majd a másik felüket is hólyagosra sütöttem.
Tálba szedtem, lefedtem fóliával és konyharuhával, így hagytam 10 percig
(könnyebben lejön a héja). Leszedtem a héjukat, kicsumáztam, a húsukat félretettem.
2) A padlizsánokat a Férjem parázson megsütötte (egészben héjastól a parázsra rakta).
A héjukat szintén lehúztuk.
(Parázs híján, süthetjük sütőben, de akkor a padlizsánokat előbb villával szurkáljuk meg!!!)
3) Az olajon a tisztított, felszeletelt fokhagymát megfuttattam, majd ráraktam -lé nélkül-
a padlizsánokat és a sült paprikákat
(a levüket nem öntöttem ki, ízlés szerint még adható hozzá).
(a levüket nem öntöttem ki, ízlés szerint még adható hozzá).
Hozzáadtam a chiliket, összesütöttem, pároltam, majd botmixerrel, krémesre turmixoltam.
Sóztam, és itt adhatunk hozzá ízlés szerint ecetet.
A kívánt állag eléréséig, kevergetve forraltam.
4) A befőzés szabályai szerint előkészített üvegekbe töltöttem,
az üvegeket ellenőrzésképpen 2-3 percig fejre borítottam
(nem csorog, tökéletesen zár a kupak),
az üvegeket ellenőrzésképpen 2-3 percig fejre borítottam
(nem csorog, tökéletesen zár a kupak),
majd száraz dunsztba raktam és ott hagytam kihűlni.
Felcímkézve ment a kamrapolcra.
a padlizsánt így is megsüthetjük |
Megjegyzés
- Nem adom meg pontosan az összetevők mennyiségét, csak az arányokat, illetve,
hogy mivel fűszereztem.
Ahány ház, annyi szokás/íz, kóstoljuk meg és alakítsuk saját ízlésünknek megfelelően.
- Vásároljuk kápia paprikát vagy teljesen érett tv paprikát, esetleg pritamint.
- A padlizsán vásárláskor legyünk résen, csak fényes, feszes héjú, lehetőleg egyforma
nagyokat vegyünk meg (ezeknek még gyenge a húsuk, nem érett a magjuk).
- Felbontás után hűtőben tartsuk, 1 héten belül fogyasszuk el.
Édes, füstös, savanykás, sós, csípős...
Csodálatos egy szelet házi kenyéren, pirítóson,
de tálalhatjuk zöldségekkel és húsokkal is.
de tálalhatjuk zöldségekkel és húsokkal is.
Pár évvel ezelőtt én is készítettem nagyon ízlett! Képeidet nézve kedvet kaptam ismét kis adag készítésére! Csodásak a fotóid felüdülés nézni a virágaidat!
VálaszTörlésKedves Éva :)
Törlésköszönöm, hogy erre jártál, és köszönöm kedves szavaid!
Örülök, hogy kedvet kaptál, nem fogod megbánni :)
Üdvözlettel,
Mági
Jövő hétre terveztem be én is. :-) Az utóbbi időben a padlizsánt már félbe vágva sütöm a sütőben. a vágott felével lefordítva, de előtte beolajozom és úgy teszem a sütőpapírra. Nekem ez a módszer vált be.
VálaszTörlésMági, köszönet az ismét gusztusos képekért! :-)
Kedves vagy <3 köszönöm szépen.
TörlésEz a módszer is nagyon jó és egyszerű, gyors.
Remélem jól sikerült!
Üdv,
Mági
Csodás fotók! ♥️
VálaszTörlésKedves Mariann Zapletál-Dikó :)
Törlésköszönöm szépen!
Minden jót kívánok,
Mági