Édes, savanykás,
a háttérben megbújik pont annyi kesernyésség amitől
kiegyensúlyozottak az ízek. Kitűnő.
A legkevesebb munkával elkészíthető narancsdzsem, amit eddig csináltam.
A napokban Duendénél diskuráltunk a narancshéjjal kapcsolatban,
és akkor szóba került az Ő legjobb narancslekvárja.
A lényege, hogy a megmosott narancsot nem hámozza, nem filézi,
hanem áztatja, majd sokáig főzi, sok cukorral.
Mivel pont a kamrában várt a két kiló bio narancs, hogy dzsem legyen belőle,
és mert ismerem Duende munkáit, mertem ráhagyatkozni.
Nos az útmutatásaiból indultam ki, de a cukor mennyiségét alaposan megkurtítottam
(mert nekem így is édes) és az agar-agar helyett én egészen minimális keményítőt tettem bele.
(Csináltam már étkezési keményítővel máskor is dzsemet,
így volt már tapasztalatom, nem kockáztattam.)
Narancsdzsem
Hozzávalók
(6 x 2 dl körüli üveghez)
1,7 kg bio narancs
1,5 liter víz
1 kg demerara nádcukor
1/2 mokkáskanál só
1 nagy citrom leve (vagy két kisebb)
1 ek étkezési keményítő
- A narancsokat megmostam, megtöröltem, majd kb. 1 x 1 cm-es kockákra aprítottam.
(Nem volt bennük mag, de erre figyeljünk, a magokat minden esetben távolítsuk el.)
- A főzőfazékba raktam és annyi vizet öntöttem rá ami ellepte,
másfél litert (lehet több vagy kevesebb).
- 24 órán át ázni hagytam.
- Másnap úgy ahogy volt főni tettem és addig főztem, míg elfőtte a levét/vizét.
- Hozzátettem a cukrot, a sót és a citrom levét, majd tovább főztem, gyakran kevergetve.
- Mikor láttam, hogy kezdi megközelíteni a kívánt állagot,
a keményítőt elkevertem kevéske vízben, beöntöttem a forró dzsem szélére
és botmixerrel beledolgoztam.
(Ekkor érdemes beállítani az áhított állagot, én rusztikusan szeretem.)
- Forrón az előkészített üvegekbe töltögettem,
a lezárt üveget azonnal a feje tetejére állítottam és így is hagytam kihűlni.
Megjegyzés
- Szerencsések vagyunk, hogy ma már szinte mindig lehet kapni
bio vagy kezeletlen héjú narancsot, citromot.
Inkább kevesebbet veszek, de ne legyen vegyszeres,
(az árban, valamiért nem olyan nagy az eltérés).
- Miután kihűlt és visszaállítottuk, ellenőrizzük a kupakot, hogy behorpadt-e.
Amennyiben nem, akkor sajnos nem zárt tökéletesen az üvegünk,
ezt fogyasszuk el a leghamarabb.
- A dzsemünk nem tartalmaz tartósítószert, ezért felbontás után tartsuk hűtőben,
és 1 héten belül együk meg.
A befőzés alapszabályairól itt írtam:
Duende narancslekvárja:
Citrusdzsem nálam máskor:
Szeretetrehangoltan a facebookon,
a pinteresten, a instagramon :)
*
Kedvesek!
Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok Mindenkinek!
Molnár Ági / Mági
Magyal a kertünkben. Vigyázz nem ehető! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése