2017. november 14., kedd

Kalács, csokoládéval vagy ahogy akarod. Alaprecept.





Az idők során sikerült olyan kalácsreceptet kidolgoznom a családom részére, 
melyet joggal nevezek alapreceptnek.
Teljesen letisztult, csak azt tartalmazza amitől kalács a kalács.
"A kalács finom búzalisztből tejjel, vajjal, tojással dagasztott, 
kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle..." (Wikipedia)


Foszlós, könnyű, légies, tölthető, tekerhető.
Az elkészítése egyszerű, szinte biztos a siker.
Nem igényel dagasztást, semmilyen gépet (csak sütőt :), 
kezdő konyhafelszereltséggel, alig tapasztalattal is belevághatsz,




Kalács alaprecept

Hozzávalók

tészta
300 g finomliszt (lehet búza, tönkölybúza)
1/2 - 1 tk só
150 g tej
40 g olvasztott vaj (lehet kókuszvaj)
40 g nádcukor (más édesítő)
15 g élesztő
1 db tojás

+

töltelék
lehet 
- csokoládé apróra vágva vagy csipsz
- mazsola vagy más aszalt gyümölcs
- kandírozott gyümölcs, gyümölcssajt
máskor (rákenjük, rászórjuk a kilapított tésztára, majd feltekerjük)
- túró (+ cukor, vanília)
- kakaópor (+ cukor, kevés olvasztott vaj)
- fahéj (+ cukor, olvasztott vaj)
- apróra vágott dió
stb.


- Átszitálom a lisztet, hozzákeverem a sót és félreteszem.
- A tejet megmelegítem, beleolvasztom a vajat, belekeverem a cukrot, 
az élesztőt belemorzsolom (ekkor már csak langyos!) és hozzákeverem a tojást is.
A lisztre öntöm az egészet, majd húzok/hintek rá kevés lisztet.
Megvárom még felhabosodik.
- Összeállítom a tésztát (fakanállal) és hozzáadom amit szeretnék még beletenni 
(mazsola, csokoládécsipsz, fűszer, citrom vagy narancshéj, stb.).
- Lisztezett felületre teszem, kissé ellapítom, majd négybe hajtom
(nem gyúrom! ez egy lágy tészta).
Hintek rá lisztet, leborítom a dagasztótállal és hagyom 15-20 percet pihenni.
- Ezt az ellapítást hajtogatást megismétlem, újabb 15-20 percet pihentetem. 
- Végül újra lenyomkodom a kezeimmel és hajtogatva megformázom (nem gyúrom!).
- Sütőpapírral bélelt sütőformába teszem (7 x 9 x 23), 
lefedem (aromazáró-sapka v. lazán folpack) vagy leterítem egy tiszta konyharuhával.
- Hagyom, hogy duplájára keljen, ez hőmérséklet függő, de kb. 2 óra 20 fokon.
- Előmelegített sütőben 170 - 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.
(Ha nagyon pirul a teteje, a sütési idő utolsó harmadában lefedem egy sütőpapírral, 
vagy fölé csúsztatok egy tepsit.)
- A megsült kalácsot kiemelem a tepsiből és rácson hagyom kihűlni.


Képekkel












Már csak hagyni kell, hogy megkeljen.




Másnapra készítettem.




Reggelire (11 óra :) egy csésze kávéval.





Aki ismer, tudja, hogy mindent megadok a Családomnak, amit csak lehet magam készítek.
A minőség mellett a mértékletességet tartom szem előtt,
ezt tanítottam a Gyermekemnek és ezt preferálom másoknak is.
A többlet evés elkerülése érdekében a receptjeimet úgy állítom össze, hogy ne legyen maradék.
Ezért ha nagyobb a család, akkor gondoljunk erre és vegyünk dupla mennyiséget,
 vagy készítsünk kettőt.





Máskor, mazsolás :)






Szeretetrehangoltan a facebookon :)


*

A "kutyámmal sétálunk" úton még mindig lehet ezt-azt gyűjtögetni :)


Csipkebogyó, cickafark :)







6 megjegyzés:

  1. De jó, éppen kalácssütésre készülök.:) Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi <3
      de jó, hogy "látlak".
      Várom a véleményed.
      Üdv,
      Mági

      Törlés
    2. Kedves Ági! Elkészítettem, mazsolával, csokival. Nagyon-nagyon finom. Köszönöm a receptet, <3 Erzsi

      Törlés
    3. Erzsi <3
      köszönöm s visszajelzést.

      Baráti üdvözlettel,
      Á.

      Törlés
  2. Mazsolást most szívesen elmajszolnám! Próbasütés következik:)

    VálaszTörlés