Az idők során sikerült olyan kalácsreceptet kidolgoznom a családom részére,
melyet joggal nevezek alapreceptnek.
Teljesen letisztult, csak azt tartalmazza amitől kalács a kalács.
"A kalács finom búzalisztből tejjel, vajjal, tojással dagasztott,
kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle..." (Wikipedia)
Foszlós, könnyű, légies, tölthető, tekerhető.
Az elkészítése egyszerű, szinte biztos a siker.
Nem igényel dagasztást, semmilyen gépet (csak sütőt :),
kezdő konyhafelszereltséggel, alig tapasztalattal is belevághatsz,
Kalács alaprecept
Hozzávalók
tészta
300 g finomliszt (lehet búza, tönkölybúza)
1/2 - 1 tk só
150 g tej
40 g olvasztott vaj (lehet kókuszvaj)
40 g nádcukor (más édesítő)
15 g élesztő
1 db tojás
+
töltelék
lehet
- csokoládé apróra vágva vagy csipsz
- mazsola vagy más aszalt gyümölcs
- kandírozott gyümölcs, gyümölcssajt
máskor (rákenjük, rászórjuk a kilapított tésztára, majd feltekerjük)
- túró (+ cukor, vanília)
- kakaópor (+ cukor, kevés olvasztott vaj)
- fahéj (+ cukor, olvasztott vaj)
- apróra vágott dió
stb.
- Átszitálom a lisztet, hozzákeverem a sót és félreteszem.
- A tejet megmelegítem, beleolvasztom a vajat, belekeverem a cukrot,
az élesztőt belemorzsolom (ekkor már csak langyos!) és hozzákeverem a tojást is.
A lisztre öntöm az egészet, majd húzok/hintek rá kevés lisztet.
Megvárom még felhabosodik.
- Összeállítom a tésztát (fakanállal) és hozzáadom amit szeretnék még beletenni
(mazsola, csokoládécsipsz, fűszer, citrom vagy narancshéj, stb.).
- Lisztezett felületre teszem, kissé ellapítom, majd négybe hajtom
(nem gyúrom! ez egy lágy tészta).
(nem gyúrom! ez egy lágy tészta).
Hintek rá lisztet, leborítom a dagasztótállal és hagyom 15-20 percet pihenni.
- Ezt az ellapítást hajtogatást megismétlem, újabb 15-20 percet pihentetem.
- Végül újra lenyomkodom a kezeimmel és hajtogatva megformázom (nem gyúrom!).
- Sütőpapírral bélelt sütőformába teszem (7 x 9 x 23),
lefedem (aromazáró-sapka v. lazán folpack) vagy leterítem egy tiszta konyharuhával.
- Hagyom, hogy duplájára keljen, ez hőmérséklet függő, de kb. 2 óra 20 fokon.
- Előmelegített sütőben 170 - 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.
(Ha nagyon pirul a teteje, a sütési idő utolsó harmadában lefedem egy sütőpapírral,
vagy fölé csúsztatok egy tepsit.)
- A megsült kalácsot kiemelem a tepsiből és rácson hagyom kihűlni.
Képekkel
Már csak hagyni kell, hogy megkeljen.
Másnapra készítettem.
Reggelire (11 óra :) egy csésze kávéval.
Aki ismer, tudja, hogy mindent megadok a Családomnak, amit csak lehet magam készítek.
A minőség mellett a mértékletességet tartom szem előtt,
ezt tanítottam a Gyermekemnek és ezt preferálom másoknak is.
A többlet evés elkerülése érdekében a receptjeimet úgy állítom össze, hogy ne legyen maradék.
Ezért ha nagyobb a család, akkor gondoljunk erre és vegyünk dupla mennyiséget,
vagy készítsünk kettőt.
A minőség mellett a mértékletességet tartom szem előtt,
ezt tanítottam a Gyermekemnek és ezt preferálom másoknak is.
A többlet evés elkerülése érdekében a receptjeimet úgy állítom össze, hogy ne legyen maradék.
Ezért ha nagyobb a család, akkor gondoljunk erre és vegyünk dupla mennyiséget,
vagy készítsünk kettőt.
Máskor, mazsolás :)
Szeretetrehangoltan a facebookon :)
*
A "kutyámmal sétálunk" úton még mindig lehet ezt-azt gyűjtögetni :)
Csipkebogyó, cickafark :)
De jó, éppen kalácssütésre készülök.:) Erzsi
VálaszTörlésKedves Erzsi <3
Törlésde jó, hogy "látlak".
Várom a véleményed.
Üdv,
Mági
Kedves Ági! Elkészítettem, mazsolával, csokival. Nagyon-nagyon finom. Köszönöm a receptet, <3 Erzsi
TörlésErzsi <3
Törlésköszönöm s visszajelzést.
Baráti üdvözlettel,
Á.
Mazsolást most szívesen elmajszolnám! Próbasütés következik:)
VálaszTörlésKedves Éva :)
Törlésszívesen megkínálnálak :)