A dió, mogyoró, datolya, kókuszvaj, chiamag, aszalt meggy, étcsokoládé, méz és virágpor
hosszantartó energiát ad, tápanyagokban gazdag édes élvezet.
Hosszú túrára készült.
Szerettem volna vele menni...
Nem lehetett.
S bár lélekben mindig vele 💓, hogy fizikailag is "elkísérjem"
ezeket az egészséges, nyers hozzávalókat gyúrtam gondoskodó szeretettel.
A dió, mogyoró, datolya az alapja, a chiamag izgalmasan roppanós maradt,
a savanykás aszalt meggy kiegyensúlyozta az ízeket.
Aszalt meggyes energiaszelet
10 szelet
Hozzávalók
70 g dió
70 g földimogyoró
100 g datolya (mag nélküli)
50 g chiamag
30 g méz
50 g kókuszvaj (szűz)
késhegynyi magas ásványi tartalmú só
esetleg 2-3 ek víz
+
70 g aszalt meggy
+ a tetejére
100 g 90 %-os csokoládé
3 ek virágpor
- A megtisztított diót, mogyorót, datolyát, lágy kókuszvajat/olajat, mézet, sót
az aprítógéppel finomra daráltam. (Ha szükséges kevés vízzel lazíthatjuk a masszát.)
- Hozzágyúrtam a chiamagot és az aszalt meggyet.
- Kisebb tepsit/tálcát folpack fóliával béleltem.
- A mixturát belesimítottam a a tepsibe kb. 6-7 mm vastagságban.
- Hűtőben kihűtöttem (kb. 1 óra).
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, majd a lehűlt keverékre öntöttem.
- Megszórtam a virágporral.
- Újra hűtöttem.
- Végül, éles késsel tetszőleges szeletekre daraboltam.
- Az utazáshoz, egyenként papírba csomagoltam.
Persze nem kell ahhoz különösebb alkalom, hogy készítsünk hasonló
szuper, energizáló falatokat.
Bármikor jól jön a nap folyamán egy-két falat, hogy bírjuk a testi, lelki akadályokat.
Percek alatt összeállítható, abból ami kéznél van.
A datolyát cserélhetjük mazsolára, a diót, mogyorót, mandulára, napraforgómagra, tökmagra.
A chiamagot, szezámmagra, lenmagra, kendermagra, stb. stb.
A nyáron aszalt gyümölcseinket gazdaságosan használhatjuk fel (többfelé jut :).
Lehetőségeink szerint válasszuk tiszta forrásból az alapanyagokat,
vásároljunk vegyszermenteset,
részesítsük előnybe a termelői mézet, virágport.
A virágporról
A virágport a méhek gyűjtik a fiatalok/lárvák táplálására.
A méhész a virágpor 10 % -ával rendelkezik, csak ennyit vesz ki a kaptárból.
A virágpor minden életkorban értékes táplálék.
Joggal minősítik szupertápláléknak:
"nyersrost kivételével mindent tartalmaz, ami az élethez szükséges".
(Idézet Dr. Szalay László/ Méhdoktor c. művéből)
A virágpor tartalmaz egyszerű (8-40 %) és összetett cukrokat, fehérjéket (7-35 %),
szabad aminósavakat (10 %), lipidiket (3-20 %), vitaminokat (7 %),
ásványi anyagokat (2-13 %).
Legfőbb értékét az aminósavak jelentik. A 22 ismert aminósavból, 20 félét megtalálunk benne.
Vitaminok közül kiemelkedő a B-, C-, rutin, folsav, biotin tartalma.
Ásványi anyagok: K, Ca, P, S, Cl, Mg, Cu, Mn, Zn, Co, Se, Cr, Ni, Si.
Forrás: Dr. Szalay László / Méhdoktor 1992
Segíti a szervezetet a regenerálódásban, serkenti a szellemi frissességet,
ellenállóbbá teszi a szervezetet, javítja az étvágyat.
Élő enzimeinek köszönhetően növeli más tápanyagok felszívódását, segíti az emésztést.
Antibiotikus hatással rendelkezik.
Serkenti a sejtek megújulását, drámaian javítja az egészségtelen bőr regenerálódását
(ekcéma, pattanás, akné, idő előtti öregedő bőr).
Bár a méhek nem gyűjtik a belélegezhető, könnyű, lebegő virágport,
az ehető virágporra is előfordul érzékenység, ezért a pollenre allergiások nem fogyaszthatják!
Nem vagyok orvos, az írásom tájékoztató jellegű.
Mindenkinek saját joga eldönteni mit eszik, iszik, felelős önmagáért.
*
A kertben 3 héttel ezelőtt :)
Tél van -a méhek most nem gyűjtenek-
a maga idejében mindig ültessünk "mézelő" virágokat 🌻
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése