A nektarinfánk bőséges terméssel ajándékozott meg az idén is.
Igaz télire eltenni nem tudtam belőle, de bőségesen jutott friss fogyasztásra és arra is,
hogy néhányszor desszert ékessége legyen.
Említettem a Kókuszos ropogós keksz leírásánál, hogy egyszerre kétféle tésztát készítettem.
A keksz hozzávalóinak minimális változtatásával készült el a pite tésztája.
A kókuszreszelék helyett is lisztet tettem, a két tojás sárgája helyett pedig,
Hozzávalók
tészta
200 g finomliszt
50 g cukor
1 csipet só
100 g hideg vaj (feldarabolva)
1 db egész tojás
töltelék
250 g mascarpone
2 db tojás
2 ek cukor
csipet só
+
5-6 szem nektarin
1 lime reszelt héja (kezeletlen gyümölcs)
1 ek cukor
2 tk étkezési keményítő
A száraz hozzávalókat összekevertem, közepébe halmoztam a hideg vajat
és gyors mozdulatokkal összemorzsoltam.
Újra mélyedést alakítottam és beleöntöttem az előkészített egész tojást.
Összeállítottam a tésztát. (Aprítógéppel is elvégezhetjük.)
Cipóvá formáztam, folpack fóliába csomagoltam, hűtőbe tettem egy órára.
A mascarponét elkevertem a tojásokkal, a cukorral, sóval.
Az előkészített nektarinokat feldaraboltam, ráreszeltem a lime héját.
A cukrot összekevertem a keményítővel és óvatosan beleforgattam a nektarint.
A folpack fóliát szétterítettem (amiben a tészta volt)* enyhén liszteztem,
kinyújtottam a tésztát és kibéleltem vele a pitetálat (26 x 3 cm).
A tésztára kentem a mascarpone krémet.
Ráhalmoztam az előkészített nektarint.
A forró előmelegített sütőben megsütöttem.
(175 fok légkeverés 40 perc, de minden sütő más!)
* Amennyiben a fólián nyújtjuk ki a tésztát, sokkal könnyebb dolgunk van az átemelésnél
és a munkafelületet tisztítása is egyszerűbb.
A munkafelületet áttörlöm egy nedves ruhával, a fóliát ráfeszítem,
így nem csúszik el nyújtás közben. Kinyújtom.
A sütőtálba a tésztát fóliástól emelem át, belefordítom a tálba,
beleigazgatom, majd a fóliát lehúzom és készen is van :).
Szeretetrehangoltan a Facebookon :)
A mascarponét elkevertem a tojásokkal, a cukorral, sóval.
Az előkészített nektarinokat feldaraboltam, ráreszeltem a lime héját.
A cukrot összekevertem a keményítővel és óvatosan beleforgattam a nektarint.
A folpack fóliát szétterítettem (amiben a tészta volt)* enyhén liszteztem,
kinyújtottam a tésztát és kibéleltem vele a pitetálat (26 x 3 cm).
A tésztára kentem a mascarpone krémet.
Ráhalmoztam az előkészített nektarint.
A forró előmelegített sütőben megsütöttem.
(175 fok légkeverés 40 perc, de minden sütő más!)
* Amennyiben a fólián nyújtjuk ki a tésztát, sokkal könnyebb dolgunk van az átemelésnél
és a munkafelületet tisztítása is egyszerűbb.
A munkafelületet áttörlöm egy nedves ruhával, a fóliát ráfeszítem,
így nem csúszik el nyújtás közben. Kinyújtom.
A sütőtálba a tésztát fóliástól emelem át, belefordítom a tálba,
beleigazgatom, majd a fóliát lehúzom és készen is van :).
Szeretetrehangoltan a Facebookon :)
*
Bazsalikomos olaj érlelődik, a délutáni nap átsüt az üvegen :)
A bazsalikomos olajról, fűszeres olajok készítéséről,
itt írtam:
Hm,de nagyon finom és szívet melengető! Édesapád ültette fáról szüretelni milyen csodás lehet!
VálaszTörlésVan valami a nektarinban,ami nekem nagyon jó,majd utánanézek.Régen pedig idegenkedtem ettől a gyümölcstől.
A bazsalikomot én most szárítom magunknak.Milyen csodás ez az olaj!
Drága Mamka,
Törlésköszönöm, kedves soraid melengetik a szívem!
Csodás őszt Nektek!
Á.