2016. szeptember 16., péntek

Mascarponés nektarinos pite




A nektarinfánk bőséges terméssel ajándékozott meg az idén is.
Igaz télire eltenni nem tudtam belőle, de bőségesen jutott friss fogyasztásra és arra is, 
hogy néhányszor desszert ékessége legyen.


Ezt a fát még az Édesapám ültette nekünk, így különösen kedves a szívemnek.


Említettem a Kókuszos ropogós keksz leírásánál, hogy egyszerre kétféle tésztát készítettem.
A keksz hozzávalóinak minimális változtatásával készült el a pite tésztája.
A kókuszreszelék helyett is lisztet tettem, a két tojás sárgája helyett pedig,
 egy egész tojás került bele.


 


 Mascarponés nektarinos pite

Hozzávalók

tészta
200 g finomliszt
50 g cukor
1 csipet só
100 g hideg vaj (feldarabolva)
1 db egész tojás

töltelék
250 g mascarpone
2 db tojás
2 ek cukor
csipet só
+
5-6 szem nektarin
1 lime reszelt héja (kezeletlen gyümölcs)
1 ek cukor
2 tk étkezési keményítő



A száraz hozzávalókat összekevertem, közepébe halmoztam a hideg vajat 
és gyors mozdulatokkal összemorzsoltam. 
Újra mélyedést alakítottam és beleöntöttem az előkészített egész tojást.
Összeállítottam a tésztát. (Aprítógéppel is elvégezhetjük.)
Cipóvá formáztam, folpack fóliába csomagoltam, hűtőbe tettem egy órára.





A mascarponét elkevertem a tojásokkal, a cukorral, sóval.
Az előkészített nektarinokat feldaraboltam, ráreszeltem a lime héját.
A cukrot összekevertem a keményítővel és óvatosan beleforgattam a nektarint.




A folpack fóliát szétterítettem (amiben a tészta volt)* enyhén liszteztem,
kinyújtottam a tésztát és kibéleltem vele a pitetálat (26 x 3 cm).
A tésztára kentem a mascarpone krémet.
Ráhalmoztam az előkészített nektarint.




A forró előmelegített sütőben megsütöttem.
(175 fok légkeverés 40 perc, de minden sütő más!)




* Amennyiben a fólián nyújtjuk ki a tésztát, sokkal könnyebb dolgunk van az átemelésnél
és a munkafelületet tisztítása is egyszerűbb.
A munkafelületet áttörlöm egy nedves ruhával, a fóliát ráfeszítem,
így nem csúszik el nyújtás közben. Kinyújtom.
A sütőtálba a tésztát fóliástól emelem át, belefordítom a tálba,
beleigazgatom, majd a fóliát lehúzom és készen is van :).





  Szeretetrehangoltan a Facebookon :)



*

Bazsalikomos olaj érlelődik, a délutáni nap átsüt az üvegen :)
A bazsalikomos olajról, fűszeres olajok készítéséről,
 itt írtam:  




2 megjegyzés:

  1. Hm,de nagyon finom és szívet melengető! Édesapád ültette fáról szüretelni milyen csodás lehet!
    Van valami a nektarinban,ami nekem nagyon jó,majd utánanézek.Régen pedig idegenkedtem ettől a gyümölcstől.
    A bazsalikomot én most szárítom magunknak.Milyen csodás ez az olaj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Mamka,
      köszönöm, kedves soraid melengetik a szívem!
      Csodás őszt Nektek!
      Á.

      Törlés