Számos édes finomság alapját képezi a sűrített tej.
Süthetünk vele, de sütés nélküli édesség is készülhet belőle.
Ízesíthetünk vele turmixokat, koktélokat, de egyszerűbben alkothatunk vele
gyümölcsös fagylaltokat, parfét, stb.
Amibe tej kell és édes, abba tehetünk akár sűrített tejet.
A készen kapható viszont garantáltan tele van cukorral, sőt adalékanyagokat is tartalmaz.
Ha otthon készítünk sűrített tejet, akkor spórolhatunk a cukorral és biztosan kihagyhatjuk
a mesterséges hozzávalókat: állományjavítót, konzerválószert, stb.
Régen elkészítettem már a házi variációt csökkentett cukortartalommal és kérésre Xilittel,
itt található a blogon:
Most pedig készítettem tehéntej nélkül és finomított cukor nélkül,
készen vásárolt kókusztejből és termelői, már bekristályosodott akácmézből.
Házi sűrített "tej" kókusztejből
Hozzávalók
400 ml / 1 (fém)doboz kókusztej (az aldiból vagy ha szeretnéd ez bio)
3 ek termelői méz (vagy juhar szirup v. agavé szirup vagy a kedvenc édesítőd :)
1/2 mk só
A hozzávalókat összekevertem.
Közepes hőmérsékletre tettem és habverővel kevergetve melegítettem/beforraltam.
Csak idő (~ 30 perc) és türelem kellett hozzá, hogy kellő állagúra sűrűsödjön.
Amikor jónak láttam, levettem a tűzről és hagytam hűlni (még vastagszik).
Majd langyosan üvegbe töltöttem.
Hűtve kb. 1 hétig eláll.
Hamarosan jön a folytatás... :) a tejmentes és cukormentes karamell!
A kertünkben,
a Császárkorona / Fritillaria imperialis
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon jó recept! Biztosan ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésmarisz57,
Törlésörülök, hogy tetszik Neked! Köszönöm.
25 perc alatt tökéletes állagú lett, imádom! Köszönöm nagyon! Most elküldöm aludni, de holnap indul a Bounty csoki gyártás. :-)
VálaszTörlésCsobánka
Kedves Csobánka :)
TörlésNagyon, nagyon örülök! Köszönöm szépen!
Mági