2016. május 5., csütörtök

Mogyorós csokoládés kalács




Régen sütöttem kalácsot, nos, gondoltam, hogy megadom a módját :)
A tejjel, vajjal készült enyhén édes kalácstésztát csokoládés krémmel kentem meg, 
majd megszórtam szárazon pirított rusztikusra darált törökmogyoróval.
 Fontam, majd formában sütöttem meg.



 
Az eredmény?
Csokoládés, pirított mogyorós, könnyű tésztájú, pihe-puha kalács.
Mosolyt csalt az arcokra :)




Mogyorós csokoládés kalács

Hozzávalók
(30 x 10 x 7 cm formában sütve) 

tészta
500 g finom tönkölyliszt
50 g cukor
250 g langyos tej
20 g friss élesztő
1 db tojás
1 mk só
50 g lágy vaj (v. olvasztott és visszahűtött)

töltelék
50 g törökmogyoró
50 g vaj
50 g 70 % étcsokoládé
1 ek cukor
2 ek habtejszín
20 g kakaópor (holland)

tetejére
2 ek habtejszín
3 ek törökmogyoró


1) A lisztet tálba szitáltam, a közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel.
Beleöntöttem a langyos tejet, beleszórtam a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
Az utóbbiakat  -a liszt közepén-  összekevertem.
Lefedtem és vártam 10 percet, ezalatt az élesztő felhabosodott.
Belekevertem a tojást, hozzáadtam a sót és összekevertem a tésztát.
Végül hozzákevertem a lágy vajat. 
(Mikorra a vajat felveszi, teljesen homogén, szép sima a tészta.
Lehet keverőspirálú géppel dolgozni, de kézzel sem nehéz.)
Lisztezett munkalapra tettem, letakartam a keverőtállal (v. tiszta vászonnal)
és hagytam duplájára kelni (1,5 óra).

2) Elkészítettem a tölteléket.
A vajat megolvasztottam, a cukorral és a tejszínnel összekevertem. 
Levettem a tűzről és beleraktam a darabokra tördelt csokoládét, hozzáadtam a kakaóport, 
majd habverővel krémesre kevertem.
Hagytam kihűlni, később felhasználás előtt csak annyit langyosítottam rajta, 
hogy újra krémes, kenhető legyen.
A törökmogyorót serpenyőben szárazon megpirítottam, majd ledörzsöltem a héját 
(amit könnyedén engedett, nem törekedtem a tökéletesre). 
Aprítógéppel éppen csak összetörtem.



 
3) - Lisztezett felületen a tésztát téglalap alakúvá nyújtottam (40 x 30 cm).
- A tészta egyik felére rákentem a csokoládés krémet, majd megszórtam a mogyoróval.
- A tészta szabadon maradt felét ráhajtottam. Így lett 20 x 30 cm.
- Középen kettévágtam a tésztát, lett 2 db 20 x 15 cm téglalapom.
- Egymásra fektettem.
- Elfordítottam a tésztát, majd kinyújtottam (20 x 30 cm).
- Újra kettévágtam a tésztát és egymásra fektettem (20 x 15 cm).
- Téglalappá igazítottam, majd nyújtottam rajta (hogy összepréseljem a lapokat)
és hosszában 3 felé vágtam.
- A három csíkot hosszában összehajtottam.
- Hármas fonással összefontam.
- Az enyhén kikent, lisztezett sütőformába igazítottam.
- Megkentem a tejszínnel és megszórtam a durvára vágott mogyoróval.
- Letakartam és duplájára kelesztettem.

4) A sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem.
Vártam 5 percet, majd rácsra tettem a formából és a rácson hagytam kihűlni.


Képek a formázásról


a megkelt tészta

kinyújtottam 40 x 30 cm

a tészta egyik felére rákentem a csokoládés krémet

megszórtam a mogyoróval

a tészta szabadon maradt felét ráhajtottam, 20 x 30 cm

a középen kettévágtam a tésztát, lett 2 db 20 x 15 cm téglalapom

egymásra fektettem

elfordítottam, majd fordítottam rajta újra  :)


kinyújtottam

újra kettévágtam a tésztát és egymásra fektettem

téglalappá formáztam

nyújtottam/összepréseltem a lapokat

hosszában 3 felé vágtam


hosszában összehajtottam


hármas fonással összefontam

formába igazítottam


megkentem a tejszínnel és megszórtam a mogyoróval


Bízom benne, hogy a sok-sok kép segítség a formázáshoz :)








A kertünkben






4 megjegyzés:

  1. Ó, drága Ági! Külön öröm számomra, hogy tönkölybúzából készült a csodálatos kalácsod! Azt gondolom, ha a cukrot kicserélem sztíviára még én is tudok belőle enni! Kedvencem a kakaós kalács! Anyukám rengeteget sütött nekünk ,még amikor a disznótoros vacsorák voltak régen, nekem mindig kakaós kalácsot sütött, mert én nem ettem abból a sertésből! :)
    Gyönyörű , guszta, szép , mint mindig! hát hogyne lenne az, amikor szeretetből sütöd! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva <3
      Igen, nyugodtan cseréld, sőt a tejet is cserélheted növényire.
      Régi idők, új idők :)
      Na igen, a gyermekek együtt "nőttek" a sertéssel, a "barátunk" játszótársunk volt, voltak az állatok, még jó, hogy nem akartunk belőlük falatozni...
      Köszönöm szépen a Te szereteted!
      Ölellek!

      Törlés
  2. Elkészült, most sült ki köszönöm az inspirációt Mági! ❤️ Annyit változtattam csak rajta, hogy a tésztát kakaósra (sötétre) keveretem és fehér mandulakrémmel és mandulareszelékkel szórtam meg. Az egész lakást belengi a finom illat, alig várom, hogy megkóstolhassuk! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kavics <3
      köszönöm a bizalmat :) és a visszajelzést.
      Mennyei lehet a kalácsod! Mandulakrém és mandula, elhiszem, hogy finom illat lehet :) az ízéről nem is beszélve! Egészségetekre!

      Törlés