2015. november 3., kedd

Csipkebogyós linzer





Minden évszaknak megvan a maga szépsége.
Ilyentájt a szabadban járva nem csak a fák színes őszi ruhája nyújt páratlan látványt, 
a terméstől roskadozó fák, bokrok teljesen elvarázsolnak.
Lélegzet visszafojtva tudok elmerülni a földig omló almafák, birsek látványában.
A határt kék és piros foltok tarkítják, már messziről jól kivehetők 
a terméstől kéklő kökény-, a pirosló galagonya-, és csipkebogyóbokrok.
Kihagyhatatlan a napi séta a Kutyámmal, tőle csak én várom jobban, 
hogy túracipőt húzva kilépjünk az utcára.
Míg kedves kopóm szagok után kutat, én teleszedem a zsebem bogyókkal.


 


A csipkebogyó nyersen elrágcsálva igencsak finom csemege.
Amikor még kemény, kettéveszem, kikaparom belőle a magokat, a húst pedig megeszem.
(Előfordulhat, hogy van aki nem bírja, irritálhatják a magok között megbújó apró szőröcskék!)
Ízletes, édeskés, savanykás csemege.
Ez adta az ötletet, hogy fűszerezzek vele.
 Most omlós linzert.


 


Csipkebogyós linzer
(28-30 db)

Hozzávalók
100 g hideg vaj
140 g liszt
késhegynyi só
50 g cukor
20 db csipkebogyó (még kemény!)
1 db tojássárgája

A csipkebogyó végeit levágtam, majd kettévágtam, magjait kikapartam.


 


Belsejüket folyóvíz alatt kimostam.
(Az apró szőrök irritációt okozhatnak a kézen is, javasolt gumikesztyűben végezni.)
Papírtörölközőn leszárítottam.
Aprítógépbe mértem a cukrot, hozzáadtam a csipkebogyóhúst és alaposan összedaráltam.






Hozzáadtam a lisztet, a hideg felkockázott vajat, a sót és vaníliáscukrot.
Morzsásra daráltam.
Folpack fóliát feszítettem a munkapultra, ráöntöttem a morzsát. 
A morzsa közepébe mélyedést nyomtam és belepottyantottam a tojássárgáját.
Ujjaimmal gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát.
Beborítottam egy másik folpack fólia darabbal. 
A tésztát 2(3) mm vastagra nyújtottam ( a két fólia között).




 4,5 - 5 cm virágformájú kiszúróval kiszaggattam és sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.


 

165 fokon (légkeverés) 9 perc alatt megsütöttem.





A csipkebogyó vitaminokban (A-, B-, C-, K-, P-vitamin) 
és ásványi anyagokban (Magnézium, Kalcium, Vas), nyomelemekben bővelkedik.
Fogyasztásával segíthetjük szervezetünk munkáját, támogathatjuk immunrendszerünket, 
növeljük ellenálló képességünket.
Támogatjuk a szív- és érrendszer, a kiválasztórendszer munkáját.
Mindenki tudja, hogy igazi C-vitamin kincsesbánya.
A legjobb nyersen, hőkezelés nélkül fogyasztani.

További csipkebogyós receptek a blogomon:

- Csipkebogyó, som
 - Házi teák
- Erősítő elixír almaecetben
- Csipkebogyó kókuszvajban. Természetes szépségápolás.
- Csipkebogyó, galagonyatea
- Csipkebogyólekvár
- Hecsedlis marcipánnal töltött szív
- Csipkebogyó alkoholos kivonat
- Csipkebogyókrémes méz
- Csipkebogyóhús mézben
- Csipkebogyós diós szelet









4 megjegyzés:

  1. De jó ötlet! A kemény csipkebogyót ugyan még nem használtam, mindig megvárom amíg megcsipi a dér, fagy, utána meg kinyomom a tartalmát, így szeretem igazán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Razana :)
      Igen, igen nagyon finom krémesen :) én keményen is szeretem.
      Bízom benne, hogyha megkóstolod nem bánod meg :)
      Köszönöm, szép napokat!
      Mági

      Törlés
  2. Micsoda csodálatos ötlet, ki kell szaladnom a telek végébe a csipkebokorhoz! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves teller-cake <3
      köszönöm szépen :)
      Szép napokat!

      Törlés