Új ismeretséget kötöttem a piacon, csodás őstermelővel hozott össze a szerencsém.
Alapzöldségeket termel és árul: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller,
krumpli (többféle) cékla, sütőtök, hagyma (ez is többféle).
No és káposztaféléket: brokkolit, karfiolt, kelbimbót, kelkáposztát, fejes káposztát, vörös káposztát.
Remek portékája van.
Mostanában mindig kerül a kosaramba valamilyen káposztaféle.
Megunhatatlan.
Most a karfiolt egészen apróra szedtem. Kölessel és gabonakolbásszal rétegeztem.
Végül leöntöttem tojásos tejszínes tejjel és megsütöttem.
A kölest előfőztem, a karfiol értelemszerűen nyersen került a tálba sütés előtt.
Kölessel rétegezett karfiol
Hozzávalók
1/4 kg köles
közepes karfiol
gabonakolbász
+
vaj
+
1,5 dl tejszín
3 dl tej
3 db tojás
só
A kölest 2x-es mennyiségű picit sós vízben megfőztem.
A hőálló tálat (24x18x9) kikentem vajjal.
Az apró rózsákra szedett karfiolból raktam egy sort, majd ráterítettem a kölest,
majd gabonakolbászt morzsoltam rá.
Következett újra karfiol, majd gabonakolbász.
A tojásokat, tejszínt, tejet elkevertem és a rakottra öntöttem.
Tetejére kevés vajat morzsoltam.
...a rétegek... |
Sütőben összesütöttem.
(A sütőt ilyen esetben nem szoktam előmelegíteni,
csak akkor kapcsolom be, amikor az ételt teszem be.
Együtt melegszenek fel.
Így jelentős időt és energiát spórolok meg.)
Megjegyzés
- A kölest a legtöbb esetben így főzöm:
a 4 x 5 x váltott vízben megmosott kölest 2 x-es mennyiségű + még 1/4 adag vízzel
(vagy tejjel v. kókusztejjel) odateszem főni. Sózom.
(vagy tejjel v. kókusztejjel) odateszem főni. Sózom.
Mikor elforrta a folyadékot -tehát még nem kész, még tocsogós- elzárom a tüzet,
hozzákeverek vajat (vagy kókuszvajat v. olajat) lefedem a fedővel
és hagyom hogy mindent magába szívjon (10 perc).
hozzákeverek vajat (vagy kókuszvajat v. olajat) lefedem a fedővel
és hagyom hogy mindent magába szívjon (10 perc).
- Gabonakolbászt bioboltból, reformboltból tudjuk beszerezni,
"Füstölt gabona csemege" néven.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése