2013. február 21., csütörtök

Hugh-féle sós zabpehely keksz....



... farkaselet konyhájából

Mikor megláttam Margarettánál, azonnal tudtam, hogy elfogom készíteni. 
Egyrészt, mert szeretjük a zabpelyhes finomságokat, másrészt már régóta terveztem valami hasonlót készíteni, csak mindig elcsábultunk az aszalt gyümölcsös "édes" variációk felé.
Másnap megsütöttem és következő nap el is fogyott. Így hát újra megsütöttem :) 
Tudtam, ha Margarettának ízlik nekem is fog, de a várakozást is felülmúlta.
Sok maggal készítettem és teljesen kiszárítottam, miután kissé megpirítottam.
Gyorsan el lehet rágcsálni, magában, saláta tetején, vagy egy szelet sajttal, vagy egy szelet zöldséggel, 
vagy mint Margaretta is ajánlotta valamilyen krémmel.
 Az első adag nálunk párolt zöldségek tetejére tördelve fogyott el.
Margaretta receptjétől minimálisan tértem el.
Nem volt itthon nagy szemű zabpehely, de volt 5 magpehely, így azzal váltottam fel. 
Kókuszolaj helyett, olívaolajat tettem.
Illetve, grammban mértem az olajat, vizet és a magokat.


 


Sós zabpehely keksz

Hozzávalók
200 g apró szemű zabpehely
100 g 5 magpehely (ez lehet a nagy szemű zabpehely, ahogy Boginál :)
10 g finomliszt
10-10 g fekete és fehér szezámmag, lenmag, mák, vadköles őrlemény
 (összesen 50 g de nincs jelentősége, lehet több vagy kevesebb)
50 g apróbb szemű tökmag
tengerisó
frissen őrölt bors
75 g extra szűz olívaolaj
200 g forró víz

A szárazanyagokat kimértem egy tálba, a közepébe öntöttem az olívaolajat és annyi forró vizet, 
hogy összeálljon a keverék. (Közben kevertem egy fakanállal.)
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra állítottam (légkeverés).
10-15 percig pihentettem, majd egy sütőpapírral borított tepsire halmoztam, a fakanállal nagyjából eligazítottam. Ráterítettem egy folpach fóliát és 3-5 mm vastagságúra nyújtottam.
A fólián keresztül egy műanyag spatulával (vonalzó is jó ötlet) feldaraboltam, úgy, hogy nem vágtam szét csak mélyen bejelöltem. (Szaggatni is lehet, nekem ez volt az egyszerűbb.)




A forró sütőben 13-15 percet sütöttem, majd elzártam a sütőt, az ajtót résnyire támasztottam, 
és hagytam, hogy a kekszek teljesen kiszáradjanak.
Amikor kihűlt, légmentesen lezárható üvegbe pakoltam és tárolom.






11 megjegyzés:

  1. Mági! Nagyon örülök ám, h elkészítetted!!! A variálásnak meg különösen, legközelebb én is bátrabb leszek. Köszönöm :))

    VálaszTörlés
  2. Mági! Nagyon örülök ám, h elkészítetted!!! A variálásnak meg különösen, legközelebb én is bátrabb leszek. Köszönöm :))

    VálaszTörlés
  3. Mági! Nagyon örülök ám, h elkészítetted!!! A variálásnak meg különösen, legközelebb én is bátrabb leszek. Köszönöm :))

    VálaszTörlés
  4. Mági! Nagyon örülök ám, h elkészítetted!!! A variálásnak meg különösen, legközelebb én is bátrabb leszek. Köszönöm :))

    VálaszTörlés
  5. Mági! Nagyon örülök ám, h elkészítetted!!! A variálásnak meg különösen, legközelebb én is bátrabb leszek. Köszönöm :))

    VálaszTörlés
  6. Mági! Nagyon örülök ám, h elkészítetted!!! A variálásnak meg különösen, legközelebb én is bátrabb leszek. Köszönöm :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennyire örülsz (?)
      Nem akartam variálni, csak így alakult, de nagyon jó alap az biztos.
      A Fiam kérte, hogy csináljam meg "édesre" is :) Meglesz.
      Nagyon köszönöm Neked :)
      Szép estét!

      Törlés
  7. Szia Mági!
    Ez nagyon guszta és biztos nagyon finom is. Meg fogom csinálni. Mostanában jobban kívánom a sós rágcsákat, mint az édeseket :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Juli!
      Biztos ízleni fog :)
      Jól variálható, ha szereted, akkor teljesen szárítsd ki :)
      Szép hétvégét!

      Törlés
  8. Nagyon gusztán néz ki. Ha másnak nem is, de az unokáimnak biztosan elkészítem!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tücsi drága, ha szeretik a sósat, biztos fogják ezt is :) de gondolatnyi sóval és egy-két ek cukorral vagy mézzel is megpróbálhatod.
      Veszek zabpelyhet és készítek egy "édes" variációt is.
      Örömteli hétvégét!

      Törlés