2013. február 9., szombat

Spanyol almatorta



Ezt a "tortát" már sokszor megsütöttem, finom, fűszeres, az utolsó morzsáig puha marad.
Jellemzője, hogy az almát felkockázva, belekeverjük a masszába.
A recept innen származik.





Most a fahéjat, kardamomos, vaníliás, gyömbéres, szegfűszeges fűszerkeverékkel egészítettem ki,
egy citrom héját reszeltem bele, a diót szeletelt mandulára cseréltem, a cukrot felére redukáltam. 

Spanyol almatorta





Hozzávalók
100 gr házi vaníliáscukor
200 gr puha vaj
4 db tojás
100 gr szeletelt mandula 
fahéj, vagy az almával harmonizáló fűszerkeverék
1 tk sütőpor
200 gr finomliszt
2 ek kakaópor (holland)
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
4-5 db alma

Előkészítettem 2 db 14 cm átmérőjű, 10 cm magas, kerek sütőformát.  
Mindenképpen érdemes vajjal kikenni, rétes  liszttel beszórni, vagy sütőpapírt teríteni bele.
A sütőt bekapcsoltam 175 fokra, légkeverésre.
A vajat a cukorral habosra kevertem (géppel), egyenként hozzáadtam a tojásokat, 
majd a fűszereket, a kakaóport és a sütőport.
Közben az almát megtisztítottam és kockákra vágtam.
Fakanállal belekevertem a lisztet és beleforgattam az almát.
A forró sütőben 45 percig sütöttem.
A sütésre vonatkozó adatok iránymutatók, minden sütő más és attól is függ az idő, hogy mekkora formában sütjük. Nehezen sül, vastag, nehéz tészta. Ha nagyon pirul a teteje, érdemes letakarni.






11 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és biztosan finom is. Ráadásul nem is sok idő és alkotó elem kell hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgis, finom, puha, nem szárad ki, könnyű elkészíteni, sok idő még megsül, de megéri :)

      Törlés
  2. Ez ismét nagyon tetszik nekem, Ági! Feltétlen ki fogom próbàlni! Igazi téli, melegséget árasztó sűtemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, így igaz és szerintem jól variálható: lisztek, magok, fűszerek.
      Szép vasárnapot!

      Törlés
  3. Betortáztunk:-) nagyon szép lett! Tudod, a mákos, krémesünk ott maradt és mindenki az almatortát kérte. El is fogyott pikk-pakk:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mikor olvastam a Holland almatortád, azon vigyorogtam, hogy én is pont akkor sütöttem ezt :) és hogy almatorta variációkból nem lehet kifogyni :) még egy újabb amit el kell készítenem:) Azaz érzésem minden népnek van almatortája :)
      Szép vasárnapot!

      Törlés
  4. Ezt a tortát már én is sokszor elkészítettem, imádtuk. Az alma kicsit unalmas felkockázását viszont kihagynám. Aztán rábukkantam az Ír almatorta receptjére, azóta (például ma is) ez a kedvenc.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, az Írt még nem is ismerem, megyek Hozzád megnézni :)

      Törlés
    2. Nem találtam :( találtam a neten, de több recept, többféle volt...

      Törlés
  5. Már régóta nincs időm fotózni és posztolni, és a blogomat "csak" arra használom, hogy azt a sok csodát, amit Ti közzétesztek én is magamévá tegyem, tanuljak és ihletet merítsek belőle. No meg, hogy örömmel tapasztaljam, amit már megcsináltam azt mások is megvalósítják. Pedig... régen pont egy ilyen, mindent átölelő blog elindítása volt a célom, mint a Tiéd. Ezért is szeretek Nálad időzni. Tehát, nálam ne keresd az ír almatortát, inkább elárulom, hogy nekem melyik a kedvencem: http://thechefviki.blogspot.hu/2012/12/ir-almatorta.html
    Szép estét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Joli, köszönöm szép szavaid :)
      és köszönöm, a megosztást!
      Teljenek a napjaid örömben!

      Törlés