2013. február 16., szombat

Babpörkölt lóbabból kölessel




Minap a piacon, kedves "M" ismerősömmel váltottam pár mondatot, mikor három 
Öregúr babot vásárolt Tőle, a közös csülkös bableveshez. 
Olyannyira kedves, vidám társaság volt, hogy kedvet kaptam Tőlük a bab vásárlásra.
"M" egy jó ízléssel, szépérzékkel megáldott Hölgy, aki csak egészen kicsiny asztalkát tart fenn magának a piacon. Az asztalkáját terítővel teríti le, a hagymát, fokhagymát,
babjait kosárkából kínálja, a kevés krumplit, céklát, csicsókát, stb. faládikóból.
A fűszerpaprika, zacskóban vagy üvegben mosolyog,
 ki-ki ízlésének megfelelően vigye, amelyiket szeretné.
Fűszerek, dió, tökmag, tisztítva és héjastól pirítva, egy-kétféle saját, vagy Édesanyja által befőzött lekvár, lecsó, paradicsomlé, sózott paprika egészíti ki a kínálatot.
Nem az átverésre, meggazdagodásra törekszik, hanem a Szülei és önmaga által termelt, 
kicsiny kertekben termett "fölösleget" adja el. 
Szóval "M" bűbájos teremtés, szerény Asszony, mindig csinos és ápolt, művelt és okos. 
Jó ránézni és jó ránézni a pultjára. Aki Tőle vásárol, az legközelebb is elégedetten tér vissza,
 mert amit ő elad az "olyan" is. Minőség, szívvel-lélekkel.




5-6 féle bab, ízlésesen csomagolva kelleti magát a kosárban.
Az óriás lóbabbal szimpatizálok.
Szeretném. 


 


Bár nekem is van ötletem, de gondoltam, megkérdezem Ő mit javasol. 
- "Babpörköltet, azt csinálj belőle, meglátod elképesztő finom. 
Igaz a héja picit kemény marad, de nem vészes."
Vettem félkilót.
Ő 1 kg-ból szokott főzni, már bánom, hogy én nem annyiból készítettem, de sebaj,
van még nála bab, legalább is remélem, én pedig biztosan beszerzek újabb adagot.

Babpörkölt lóbabból kölessel




Hozzávalók
500 g lóbab
1 db nagy vagy 2 db kisebb vöröshagyma
tengerisó
fűszerpaprika
frissen őrölt bors
kb. félliteres üveg lecsó
3 ek paradicsomkrém (paradicsompaszta, aldiban vásárolom, tubusban van)
olaj
víz
(Terveztem még rátenni csombort, vagy pici kakukkfüvet, vagy szerecsendiót
(ezt "M" javasolta), de kóstolásnál annyira harmonikus volt, hogy elhagytam).



Köles
A kölest csak sózva, 2x-es mennyiségű vízben főzöm, majd fedő alatt hagyom,
hogy minden nedvességet magába szívjon.
Így pergős, nem áll kásává, bár ez függ a köles milyenségétől is.

A babot kb. 20 órával előbb megmostam és többszörös mennyiségű hideg vízbe beáztattam. 
Hirtelen ötlettől vezérelve egy teáskanál szódabikarbónát kevertem az áztatóvízbe. 
Ezt a vizet, az áztatás végén kiöntöttem és a babot tiszta vízzel átöblítettem. 
A hagymát durvára vágtam és az olajon picit megsütöttem, fonnyasztottam. 
Ráborítottam a babot és így is kevertem rajta néhányat. 
Fűszereztem: só, bors, fűszerpaprika, chilipehely, paradicsomkrém. 
Ezekkel is elkevertem, majd ráöntöttem a lecsót. 


...2011-ben eltett lecsó, teljesen roppanós volt a paprika, bár itt nem volt jelentősége...




Tovább kevergettem, sütöttem, forrósítottam, majd felöntöttem vízzel és készre főztem.
Kuktában főztem, amiről már áradoztam, hogy mennyire jó segítőtársam,
 hogy szinte mindent benne főzök. Kukta függő lettem :).
Hát, ebben a kuktában 30 perc alatt lett kész (első lépésként 20 percre állítottam az órát,
majd megkevertem, ellenőriztem és további 10 percre lezártam.
Igaz még fedő nélkül is rotyogtattam 10 percet, hogy teljesen besűrűsödjön.

Nem tudom szavakba foglalni, mennyire finom.
Én ugye nem eszem húst, ebből következően, sokszor, sokféle zöldségből készítek pörköltet,
de ez a bab mindent felülmúlt, abszolút győztes nálam.
A héja nem főtt szét, de teljesen megpuhult, a belseje pedig krémesen olvadt szét* a szánkban.
Tessék kinevetni :) megmértem egy babot: 4 cm hosszú volt és 8 g.

----------------------

*Történt, hogy egy vegetáriánus Barátnőm kérte, hogy írjam le, hogyan csinálom a sóletet.
A hús nélkülit.
Olyan jóízűen beszélgettünk róla, hogy a tervet, rögtön tett követte. 
Piac nem volt, így egy ismert nagy áruházban vettem kétféle babot.
 Én butus, babot áruházban, bizony jól bevásároltam. Látni, hogy olykor milyen naiv vagyok. 
Azt hittem az áruházban is "idei" azaz tavaly szüretelt babot kapni. Fel sem merült bennem, 
hogy több éves lehet, hogy csak kalapáccsal lehet főzés után is széttörni....
Igaz a sólet elkészült, de adós maradtam a recepttel, bár az egész, finom ízű volt, 
de a maréknyi rágós babok miatt nem került fel ide.







4 megjegyzés:

  1. Guszta és étvágygerjesztő nagyon:-))))

    VálaszTörlés
  2. Eddig csak vajbabból ettem pörköltet, de van lóbabom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez nagy élmény volt. Jövő héten felvásárolom "M" összes lóbabját :)

      Törlés