Follow by Email

2018. április 30., hétfő

Házi tészta "nagykocka" káposztás cvekedlihez





A Fiunk elutazott, a Férjemmel ketten voltunk itthon.
A "mit szeretnél ebédre" kérdésemre, 
a válasza: káposztás cvekedlit :)


 Egyértelmű volt, hogy házi tésztát készítek hozzá.
Nos időmbe belefért, házi tojás is van bőven 
(köszönöm kedves Szomszédaim és tollas barátaim :)
így azonnal begyúrtam egy jó adag tésztát.
A maradékot megszárítottam, jól jön majd legközelebb.




Házi tészta - "nagykockához"

Hozzávalók
7 db egész tojás
1 dl víz (esetleg több)
500 g rétesliszt
500 g finomliszt




A tojásokat elkevertem a vízzel, a liszteket összeszitáltam.
Összeállítottam, majd összegyúrtam a tésztát.
Folpack fóliába csomagoltam, 30 percet pihentettem.
Újra átgyúrtam.
Osztottam, majd géppel kinyújtottam.
(5-ös fokozat Atlas.)
Szétteregettem és hagytam megszikkadni.
Fatáblán, éles (erős, aminek súlya van) késsel tetszőlegesre daraboltam.





Praktikák
- Keménynek kell lenni-e, nehezen álljon össze a tészta, akkor lesz jó.
Amennyiben még kell víz, csak teáskanalanként adjunk hozzá.
- A tojásokat mindig egyenként külön tálkába üssük fel és a jégzsinórt távolítsuk el.


A friss házi tészta főzéséről
Bőségesen forralok vizet, 3 literbe beleteszek egy nagy kanál sót.
Amikor lobog beleengedem a tésztát, olyan 30 dkg-t.
Amint feljön a víz tetejére, szinte már jó is. 
Kóstolással győződök meg róla.
Nem öblítem le.
Azonnal az előkészített mártásba  -most pirított káposztára- vagy
kevés olvasztott vajra, esetleg olajra szedem.
A főzővízből teszek el egy tálkányit, ha szükséges a mártáshoz, 
vagy a melegítéshez, ebből adok hozzá.





 A káposztás tésztát így készítem:






*

A kertben


Nőszirom







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése