Szeretjük a croissant.
Mézzel, dzsemmel, szendvicsnek.
Néha késői reggelire, máskor uzsonnára.
Mézzel, dzsemmel, szendvicsnek.
Néha késői reggelire, máskor uzsonnára.
technikailag egyszerű (a hajtogatástól tartóknak jó hír),
kevesebb vajat tartalmaz (mint általában más croissant receptek).
A pihentetési idővel bátran lehet kísérletezni.
A feltekerés után:
- sütöttem már 2 óra múlva
- reggel készítettem elő és késő délután sütöttem
- este készítettem elő és reggel sütöttem
- általában 3-4 óra múlva kerül sütőbe (most is).
A süteményeket lehet tölteni (csokoládéval, sajttal, lekvárral, mogyorókrémmel, stb.),
lehet a tetejükre magocskákat szórni (szezám, len, mák, stb.) vagy sajtot reszelni.
Szokás a tetejüket tojással megkenni (ebben az esetben a feltekerés után, majd sütés előtt újra).
Általában nem szoktam, csakis ha vendégnek készül, vagy vendégségbe viszem.
Helyette vízzel lepermetezem (csak erre a célra használt virágpermetezővel),
ha szórok rá magokat vagy sajtot akkor is jó így.
Most tönkölylisztből készítettem, a finomliszt ~ egyharmadát teljes kiőrlésűre cseréltem
(ennyi teljes kiőrlésű nem nehezíti el a tésztát).
A folyadék mennyiségét 40 g tejjel növeltem,
de ettől lehet kevéskével több vagy kevesebb (liszttől függ).
de ettől lehet kevéskével több vagy kevesebb (liszttől függ).
Most vékonyabbra nyújtottam: szeletelés előtt az átmérője 70 cm volt.
Így még több réteg keletkezett...
Így még több réteg keletkezett...
Hozzávalók
16 db
350 g tönköly finomliszt
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
240 g langyos tej
25 g friss élesztő
1 tk cukor (méz)
1 mk só
2 db tojás
70 g olívaolaj
+
125 g hideg vaj
+
125 g hideg vaj
- A liszteket tálba mértem, a kezemmel belekevertem a cukrot és sót.
A közepébe mélyedést nyomtam és belemorzsoltam az élesztőt.
Ráöntöttem a langyos tejet, a lendülettől össze is keveredett némi liszttel.
Hagytam hogy az élesztő felfusson.
Hozzáadtam az olajat és a 2 db tojást.
Összeállítottam a tésztát (keverőgéppel).
Lisztezett munkalapra borítottam és kedvesen, szeretettel áthajtogattam,
majd cipót formáltam belőle és letakartam.
Hagytam pihenni 20 percet.
- Ezt követően 8 részre osztottam, mindegyiket gömbölyítettem, kis cipócskákká.
Újra letakartam és újra pihentettem 20 percet.
Közben 7 vékony lappá osztottam a (125 g) hideg vajat.
- A cipókat a tenyeremmel lenyomtam,
a
közepükre fektettem a vajszeleteket.
Egymásra raktam mind, a tetejére került amin nem volt vaj.
Két kezemmel, simogatva lenyomtam az egész halmot.
- Letakartam és 10 perc pihenő következett.
Előkészítettem két tepsit, sütőpapírt borítottam rájuk.
A tésztát 70 cm átmérőjű körré nyújtottam (csak enyhén kell lisztezni az alját) és
16 egyenlő cikkelyre szabtam.
Feltekertem és tepsire rendeztem.
Letakartam és 3 óra 20 percet pihentettem így...
majd vízzel lepermeteztem és
180 fokon (légkeverés) 15 perc alatt mosolygósra, kívül ropogósra sütöttem.
180 fokon (légkeverés) 15 perc alatt mosolygósra, kívül ropogósra sütöttem.
Croissant a blogon máskor
Michel Roux receptje:
Gyors croissant:
Gyors croissant reggelire:
Gyors croissant 3.
Croissant szendvics:
Amennyiben még nem sütöttél croissant-t (pedig szereted :)
ez olyan recept amivel felfedezőútra indulhatsz.
Nagyon guszták, mint mindig :-)
VálaszTörlésAz olivaolajra figyelni! Nem mindegyik olivaolaj alkalmas sütésre.
Kedves Kavics :),
Törlésköszönöm.
Igazat szólsz :) köszönjük.
Üdv,
mági