Follow by Email

2016. január 15., péntek

Sütőtökmártás zsemlegombóccal




A Férjem azt javasolta, nevezzem nyugodtan "sütőtök vadasnak". 
Elvetettem, pedig pont olyan. Pont úgy fűszereztem, mint a vadast szoktam.
Persze klasszikus vadast vegetáriánusként sosem készítek:
 nincs hús, de van mennyei mártás, mustárosan, citromosan 
és mennyei zsemlegombóc.

 Nos, hogy jutott eszembe sütőtökből készíteni?
Egyszerű: az ember abból főz, ami van.
Télen pedig az van, amit bespájzoltunk.
Pl. sütőtök.
A sütőtök remek alapanyag. 
Finom levesnek, köretnek, kenyérbe, süteménynek, salátának,
 és nagyon finom nyersen, sőt turmixolva a leve kevés citrommal, friss gyömbérrel, 
más fűszerrel, felejthetetlen.





Sütőtökmártás zsemlegombóccal


Hozzávalók 

zsemlegombóc

5 db zsömle/kifli (szárítva, pirítva 10 dkg)
3 db tojás
150 g tej
150 g víz
1 tk só
70 g olvasztott vaj
300 g (+/-) finomliszt
petrezselyem

sütőtökmártás

1 kg - 1,5 kg sütőtök (kanadai)
1 fej hagyma
3 db babérlevél
mustár
friss citromlé
csipetnyi őrölt szegfűszeg
vaj

tálaláshoz
frissen őrölt bors
tejföl



- Kevés vajat olvasztottam a fazékban, rádobtam a feldarabolt hagymát, 
majd a héjától megszabadított, felkockázott sütőtököt.
Pirítottam keveset, majd hozzáadtam a babérleveleket, sóztam és
felöntöttem annyi vízzel ami pont ellepte.
Fedő alatt puhára főztem.
A babérleveleket kiszedtem és a többit botmixerrel összeturmixoltam. 
Ízesítettem: mustár, friss citromlé, csipetnyi őrölt szegfűszeg került bele.
Végül még egy diónyi hideg vajat kevertem el benne.
 
 
 
 


- A zsemlegombóchoz, a szikkadt zsemléket apró kockákra vágtam és 
forró sütőben kissé megpirítottam (ha nem forró a sütő, akkor serpenyőben javaslom).
Langyosra hűtöttem, majd meglocsoltam a tejjel. 
A tojásokat, a vizet, az olvasztott vajat és a lisztet simára kevertem, 
hozzászórtam a petrezselymet, majd a zsemlekockákat. 
Összedolgoztam az egészet, majd hagytam 30 percet pihenni.
 
- Ez alatt vizet forraltam, sóztam.
A masszából vizes kézzel gombócokat formáztam és a lobogó vízbe rakosgattam.
(Egyszerre kb. az 1/3-át, 1/4-ét.)
 
Amikor feljön a víz tetejére kb. 4-5 perc alatt készen van 
(attól is függ mekkorák a gombócok).
Egy serpenyőben vajat olvasztottam és a gombócokat közvetlenül öblítés nélkül átraktam.
Megforgattam a vajban és az alját pirosra sütöttem.
 
 
Tálalásnál őröltem rá borsot és tejfölt kínáltam mellé.
 
 


Sütőtökből készíthető finomságokhoz ötletek a blogon,
javaslom a tartalomjegyzéket átfutni.
 http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/06/tartalomjegyzek-etek-2-frissitve-2015.html







4 megjegyzés:

  1. Imádjuk a vadast, gyakran is készítem különböző variációkban, de ez még nem jutott eszembe, hogy sütőtökből is elkészítsem. De majd most! Annyira örülök ennek a receptnek Mági, ezt megcsinálom most a hétvégén. Köszönöm <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kavics :)
      Nagyon, nagyon örülök, hogy tetszik Neked (is).
      Örömmel,
      köszönöm.
      Mági

      Törlés
    2. Mági, megcsináltam, nagyon jó lett. Annyi különbséggel, hogy lisztet nem tettem a zsemlegombócokhoz, hanem chia és szezámmaggal dúsítottam. A zsemléket tejles kiörlésű toast kenyerekkel cseréltem le.

      Törlés
    3. Kavics :)
      oh, csodás csere, mennyei lehetett! Egészségetekre!
      Köszönöm szépen.
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés